52 проектозакона и решения внесе парламентарната група на коалиция ГЕРБ-СДС в 48 Народно събрание. Някои от тях бяха изключително важни, като подпомагането на хората и бизнеса във връзка с увеличените цени на газта и енергоносителите. По-важното е, че направихме всичко възможно, за да може да се състави правителство и като първа политическа сила предложихме експертен кабинет, но не ни стигнаха 7 гласа и затова сме отново на избори. Това каза в интервю за "Фокус" доц. Стефан Шилев, четвърти в листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС за Пловдив град.

Като член на парламентарните комисии по околна среда и образование доц. Шилев открои изменения в няколко закона, сред които удължаване с 3 години на срока за регистрация на сондажите и подкрепата за безплатни учебници за всички ученици до 12 клас, за да имат еднакъв старт независимо от финансовите възможности на родителите. Задавал е множество въпроси към министрите на околната среда, на образованието, на културата, на земеделието по актуални теми.

Миналата година в Пловдив е имало само няколко дни повече превишение на нормите за чист въздух, каза Шилев, който е бивш директор на РИОСВ- Пловдив. Смята, че трябва да се приложат мерки, за да се подобри качеството на атмосферния въздух: ограничаване движението на най-замърсяващите автомобили в центъра на града, затревяване на т. нар. "кални петна", озеленяване. 

Кариерите за инертни материали в Родопите бяха спрени благодарение на две наказателни постановления на РИОСВ-Пловдив и потвърдени на втора инстанция, припомни екологът. "Радвам се, че за момента има решение, но мисля, че държавата трябва да предприеме по-сериозни мерки във връзка с недопускане на кариери в близост до населени места. Затова трябва да се приеме наредба, която да гарантира, че редица инвестиционни намерения няма да бъдат извършвани на определено разстояние от населените места. Това е задължително, за да може да осигурим здравето на хората" - подчерта доц. Шилев. Той е на мнение, че трябва да има промени и в Закона за опазване на околната среда във връзка с начина, по който се извършват и наблюдават процедурите по ОВОС. 

Държавата не е в цветущо финансово състояние, което е резултат от политиката на четворната коалиция в последните две години. Това се потвърждава от факта, че  инфлацията у нас е с ръст 8-9 процента още преди започването на войната в Украйна, което е доказателство за слабата финансово-икономическата политика на това правителство.

"Фактът, че за почти две години има около 25% средна инфлация, е потресаващ. При управлението на ГЕРБ - три правителства на ГЕРБ, едно на Орешарски и няколко служебни кабинета, за 12 години имаше около 12% инфлация. Жалкото е, че може би за пръв път след периода на Жан Виденов няма увеличение на доходите, а инфлацията изпреварва ръста на доходите. Вина за това има управлението на ПП, ДБ и БСП" - коментира  доц. Стефан Шилев

ГЕРБ неведнъж е показвала, че може да изведе държавата от кризи. "Планираме, ако участваме в следващото управление на страната с 4-годишен хоризонт, в края на това управление благодарение на нашите експерти ще успеем да увеличим доходите на хората - средна работна заплата 3000 лева, минимална работна заплата 1500 лева, пенсия не по-малко от 1200 лева" - каза той. Категоричен е, че "пари на калпак" няма да се дават на ангро, а ще се дават целево за различни политики. 

Като важни приоритетни области открои здравеопазването, образованието и социалните дейности. "От вчера имаме официална информация от служебния финансов министър, че състоянието на държавата е лошо. Това ще даде определени трудности пред нас, но съм сигурен, че това, което гарантираме - ще бъде изпълнено" - подчерта доц. Шилев.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!