Силвия Костова, фейс йога инструктор, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“ 

Лицето е отворената книга на нашите мисли, чувства, настроени. Нещо повече, с напредването на годините, дори и да искаме да затворим тази книга, вече е късно, тя става видима за всички. Там на лицето е написано радост, болка, тревога, тъга, омраза, гняв, наистина всичко. Как да направим така, че да не ни личи тъгата? На лицето да остане само младостта, възхищението, радостта от живота.  

Г-жо Костова, какво точно е фейс йога?  

Фейс йога методът е създаден от Фимико Такацу, това е един японски преподавател с около 20-годишен опит. Фейс, защото се занимаваме с лицето, а йога, защото има взаимствани доста техники, включително дишания, практики, които са свързани с тялото, така че комбинирано йога упражнения за лице. 

Всички си представяме, че ако правим тези упражнения ще станем по-красиви. Това означава ли, че фейс йогата може да замести работата на пластичния хирург? 

Ако е в някои по-специални случаи, в които има нужда от истинска корекция - не. Но когато става въпрос за красотата, с всички елементи от рода на най-сериозните асиметрии, петна, бръчки, най-различни провисвания на кожата, всичко това се коригира с фейс йога. И то резултатите се получават в съвсем кратки срокове. Човек трябва да е малко упорит и да практикува по-често. 

Трябва ли упражненията да бъдат съчетани със специална техника на дишане? 

Имаме отделни дихателни упражнения. Дихателните упражнения подпомагат качеството на кожата - повече кислород към клетките, по-добре се хранят и имаме по-свежа кожа. А самите пози се изпълняват, без да се съобразяваме с дишането. 

Сигурна съм, че всички които идват при вас, един от първите въпроси, който ви задават, е за колко време ще се постигне резултат? 

Времето е относително, но ако човек съблюдава навиците си. Съобразявайки навиците и практикувайки позите, резултатите са по-бързи. Например, работа за шията и брадичката. Когато се съобразява с гледане на телефона, да е по-високо, гледане на телевизия не легнали, а седнали, резултатът е много-много по-бърз, в съчетание с позите за брадичка. Така че от нашите навици зависи колко бързо ще подействат тези пози. 

Тоест, вие ни казвате, че след като получим определени насоки за това как да изпълняваме фейс йогата, някои упражнения можем да ги правим и сами вкъщи, без инструктор? 

Да, да. Абсолютно всички пози, когато вече придобие човек малко повече опит, той разбира какви са важните елементи и може да си ги изпълнява вкъщи. И най-интересното е, че може да си ги вмъква, не специално да сяда и да прави позите, а може да си ги вмъква през деня. Да речем, сутрин влиза, мие си ръцете в банята, прави една поза. След това пътува с асансьора - прави друга поза. Шофира - друга поза, и така те се включват в ежедневието, без да усетим. 

Важното е да ги превърнем в навик. 

Точно. 

Какви са най-честите корекции, които хората искат да направят? Знам, че дамите се притесняват от т.нар. назолабиални бръчки, паднали клепачи, какво още? 

Това са най-популярните -  паднали клепачи, разлика във веждите. Обикновено, ако има асиметрия, едната вежда е по-висока от другата, това много лесно се коригира. Също назолабиалните бръчки, увисване на контура около долната челюст и бръчките по челото в хоризонталната равнина. 

И всичко това може да бъде преодоляно? 

Абсолютно. Също и големината на очите. Самите пози се изпълняват с малко по-отворени очи и ефектът на това да имаме по-големи очи, се постига без да се усетим. Просто не ни е там акцентът, но тъй като позите се изпълняват с по-отворени очи и затова се получава и уголемяване на очите. 

Кажете ни обаче, как да разпознаем на кой инструктор да се доверим? 

Има две системи, така известни на Фумико  Такацу е фейс йога метода, преподавателите са обявени в нейния сайт за България. И също на Даниел Колинс, тя е англичанка, това са двамата преподаватели, които са създали две сходни системи. Техните ученици, мисля, че са най-подготвени. Така че аз съм, мога да кажа със сигурност първият преподавател на Фумико Такацу за България. 

Как да повлияем на свличането на контура? 

Сега ще кажа няколко съвета, които лесно могат да се обяснят. За мен номер 1 съвет е 100-те наплисквания сутрин и вечер. Това могат да го практикуват от 3 до 103 години мъже и жени. 

Каква трябва да бъде водата - топла, студена? 

Значи водата 80 наплисквания е с топла вода, не гореща, тъй като горещата вода изсушава кожата, дехидратира я. И 20 със студена. 

Завършваме със студена? 

Завършваме със студена. Топлата вода е необходима, за да може да се почистят порите добре с продукта за измиване. А след като се почистени, обливаме със студена. По този начин затваряме чистите пори, подобряваме кръвообръщението. И след тази процедура лицето е много по-свежо и с този блясък, това младежко излъчване, веднага грейва лицето. 

Тонусът на кожата е подобрен, кръвообръщението също? 

Абсолютно, може да се прави сутрин и вечер. 

Какво друго можете да дадете като съвет? 

Една поза, която е за загряване на лицето и раздвижване на всички мускули. Известно е, че лицето и шията имат около 60 мускула, това са най-големите, най-популярните, а когато не ги тренираме тези мускули, като тези на тялото ги губим. Позата, която е за загряване на лицето е произнасяне на комбинация от букви. Започваме с А, ЕЙ, И, О, У - тази комбинация се произнася по-драматично, с хубаво отваряне на устата, с ококорване на очите. И го правим, да речем повторението между 5 и 10 пъти. Това е един така сутрешен енергиен заряд дава на лицето, със 100-те наплисквания ставаме свежи и красиви още рано сутринта. 

Докато нанасяме крема на лицето си, трябва ли да спазваме определени правила? 

Да, има определени правила. Обикновено, по самото лице движенията са отдолу-нагоре, леко по диагонал. От брадичката към слепоочията, от носа към слепоочията също, по челото може също - от средата на челото настрани и в зоната на междувеждието може от веждите нагоре към косата. Шията може да се обработва по два начина . В средата масажните движения са отдолу към брадичката. А отстрани от ушите до трапецовидния мускул в обратна посока надолу, по този начин дренираме, ако има нещо натрупано в областта на лицето. Дренираме лимфа. 

Още нещо можете ли да ни посъветвате? 

Хубаво е да се грижим за кожата, ако не ежедневно, то доста често. Най-популярната маска, която обхваща всички казуси, свързани с лицето, е маската с кисело мляко, оризово брашно и мед. Това е азиатска маска, но тъй като ние имаме традиции с киселото мляко, така, че може би нашето кисело мляко е с най-много полезни съставки. Хубавото на тази маска е, че може да се нанася и в зоната около очите. Необходимо е консистенцията да стане приятна за нанасяне, нито много гъста, нито много рядка. 

Съобразяваме съотношението между продуктите, в зависимост от консистенцията? 

Да, нанасяме на лицето и след това я оставяме 20 минути. След което я отмиваме, задължително със студени наплисквания. 

Колко често да правим тази маска, за да има ефект? 

Аз лично я правя почти всеки ден. 

Не е трудна, не е скъпа? 

Не е трудна. Не е скъпа, оризовото брашно е съвсем достъпно като цена, кожата става много нежна, много блестяща и резултатът е видим още от първите 1-2 приложения. 

Ако правим всичко това, което ни казвате, но по един или друг начин мислите ни не са положителни, гледаме на света като на враждебно място, ще имаме ли добър ефект? 

Разбира се, не толкова добър. Всичко трябва да върви паралелно - грижата за тялото, грижата за лицето, грижата за мислите. Просто всичко е  свързано с човека, така че можем да го комбинираме с хубава музика или с хубава книга,  съответно с медитация. Резултатът е много по-голям. 

Росица АНГЕЛОВА