Психологът и позитивен психотерапевт под супервизия Нели Кънева в интервю за "Фокус"

Какви са новите мании сред децата - идеалният външен вид, различни опиати?

Свидетели сме, че напоследък сред децата се наблюдават нови моди/тенденции. Нашумяха много използването на психоактивни вещества - райски газ, никотиновите торбички. Наблюдаваме колко специфичен е външния вид на някои подрастващи. Те започват да подражават на различни култури. Сега е много популярна е т. нар. поп култура.

Какви са причините да прибягват до тяхната употреба?

Причината е в психиката на подрастващите. Тези моди и тендеции са характерни за ранния или късния пубертет. Ранният е от 13 до 16 години. Влизайки в този период, децата се изправят пред вътрешен конфликт, тоест да си отговорят на въпроса: "Кой съм аз?". До този момент те вече са натрупали доста социален опит, добре познават света около тях. Това обаче, което им липсва, е съзнанието какво участие имат те в една ситуация и какви ще бъдат последиците за тях. Това води до прескачане на определени норми и експериментиране с различни забранени неща. Тогава при децата се появява тази естествена потребност да се изпробва, че те вече са големи и властващи.

Успява ли чуилището, като мини общество, да се справи със съвременните предизвикателства?

Училището има много важна роля. Във всяко едно училище последните години се набляга на програми за развитие на социални, емоционални умения и за превантивни програми за употребата на подобни вещества. Необходимо е обаче фокусът на училището да е повече върху информационни кампании, а именно какви са личните им потребности. На този етап е много важно децата да осъзнаят какво се случва в собствения им вътрешен свят, тоест този емоционален хаос, който се появява при тях, на базата на съзряването и на хормоните. Да осъзнаят защо прибягват до употребата на тези психоактивни вещества. Защото всяко едно лекарства в зависимост от дозата, може да доведе до изцеление, но може и да причини смърт. Това са темите, по които подрастващите трябва да бъдат информирани и съответно да им се дават алтернативи - как те могат да се справят със своите потребности по един по-здравословен начин. Училищата са много активни в тази посока.

От кого днес се влияят подрастващите?

Друг конфликт е как децата започват да разрушават авторитетите, тоест родителите като авторитет започват да биват отхвърляни от децата. Това е една борба, която те започват с тях, дори несъзнателно, за да се отделят. Тогава на социалната сцена се появяват приятелите. Сред тях децата започват да търсят новите авторитети, тоест хора, на които да подражават и хора, които да бъдат пример за тях. Такива хора могат да бъдат открити не само сред приятелите, а и да намерят някакви известни личности, на които да подражават - актьори, певци, спортисти или анимационни герои. Родителите на този етап остават на по-заден план.

Имат ли вина родителите, че са твърде заети в ежедневието си и не успяват да обърнат достатъчно внимание на децата си?

Със сигурност родителството е дълъг път, изпълнен с много предизвикателства. За родителите, сблъсквайки се, с периода на пубертета при децата, предизвикателствата стават още по-големи. През този период децата водят битки с родителите си и се опитват да пренебрегват тяхното мнение. Ролята на родителите обаче остава тази да поставят правила и норми. За един младеж на 12-13 години е много важно да чува т. нар. справедливо "не", тоест кои са социалните норми и кои са границите. Първоначално детето ще ги отхвърля, но след това ще стигне по периода на приемане на тези норми и ще ги приеме за свои.

По какъв начин родителят може да се справи, ако хване детето си да се впуска в опасни предизвикателства? Редно ли е да налага забрани?

Редно е родителят да подходи емпатийно. Това наистина е период на емоционален хаос за детето. Навлизайки в периода на тийнейджъртвото то изпитва много промени в тялото си. Адреналинът се покачва. Много често децата не могат да разберат какво се случва. Затова родителят на първо място трябва да подходи с разбиране за потребностите на детето си. След това идва моментът, в който въпреки разбирането, родителят трябва да наложи справедливото "не".

Откъде навлизат новите тенденции и как за в бъдеще можем да се справим с тях?

Децата от всички страни са атакувани от подобни влияния. Тук важна е ролята на социалните структури - училища, както и като цяло на обществото - да поставят правилата и границите, да дават израз на това кое е приемливо и кое не. Моят опит показва, че тийнейджърите го правят, защото всичко го правят, а щом всички го правят то не е опасно, но това не е така.

Много благодаря за интервюто!

Благодаря и аз. Мисля, че това са актуални и важни теми за психичното здраве на подрастващите, за които е добре да се говори и да има информация.