Проф. Румен Гечев, водач на листата на БСП за 15 МИР Плевен от Коалиция за България, която е под номер 28 в интегралната бюлетина, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Като отговорна за социалната политика и икономиката смятат БСП за най-предвидимия участник в досегашната коалиция. И ако в нея присъствието й бе отличено, то какви са очакванията на партията и нейната коалиция за тези избори? Наш гост е проф. Румен Гечев – водач на листата на БСП за 15 МИР Плевен от Коалиция "За България“ е под № 28 в интегралната бюлетина.

Вие сте права в увода – БСП в тази трудна четворна коалиция прояви диалогичност, прояви джентълменство, прояви разбиране. Но в същото време беше и категорична – ние се радваме, че БСП на практика успя да предложи на своите партньори, да ги убеди и заедно да гласуваме по наше искане и настояване по-голямата част от социално-икономическата програма на БСП, която – с 2-3 думи да обясня – беше програма по увеличаване на доходите първо на работещите млади семейства, тъй като това е свързано и с решаването на най-важния проблем за България – демографския, помощта за бизнеса в условията на КОВИД-19 и на драматичен скок на цените на енергийните носители, и тези мерки се оказаха успешни и добре се посрещнаха, и на трето място, защитата на най-незащитената част от българското общество – нашите родители, баби и дядовци, пенсионерите с първи две много важни стъпки в увеличението на пенсиите и стъпка в посока на възстановяване на справедливостта във формирането на пенсиите с еднакъв трудов стаж и една и съща професия, и залагане на промени за следващата година при включване в бъдещо управление. Ако спечелим гласовете на хората, ще преминем към третата стъпка в пенсионното осигуряване, която ще възстанови почти напълно социалната справедливост, за която говорим. Следователно, по отношение на социално-икономическата програма нашите четирима министри свършиха добра работа. И това не само е наша оценка, това е оценката и на българското общество. Казано с други думи, без БСП тази коалиция нямаше да просъществува дълго, щеше да приключи по-рано от тези 6-7 месеца, и второ, приносът на БСП в коалиция е забележим в социално-икономическата област. И с тези позиции, и с открито лице ние отиваме при нашите потенциални избиратели, за да ги убедим да ни гласуват доверие.

А с какво да си обясним фактите, проф. Гечев, че коалиционните партньори на БСП изтъкват за свое достижение това, което и БСП е направила: пенсиите, младите семейства, социалните придобивки?

Ами обяснението е сравнително кратко. Първо, нямаше как тези предложения на БСП да бъдат приети и прокарани в парламента без подкрепата на нашите партньори, и ние това никога не сме го отричали. За всеки е ясно, че един проектозакон се превръща в закон, когато има болшинство в парламента, а БСП имахме 26 депутати. Така че е вярно, че и останалите три партии и коалиции заедно с БСП успяхме да осъществим нашите намерения. Но второ, няма никакво съмнение, че инициаторът беше БСП, и това се вижда от програмните документи на членовете на четворната коалиция преди последните избори. Така че разбира се, че инициативата е на БСП, но пак казвам, това нямаше да бъде възможно тези социално-икономически мерки да бъдат въведени без подкрепата на нашите партньори. Така че тук аз не виждам противоречие. Но ние видяхме противоречие, и тук е важно да се каже, че БСП зае категорична позиция по външнополитически проблеми, които имаха разбира се и икономически отзвук. Например ние имаме сериозен принос от БСП, че България е една от трите страни-членки на Европейския съюз, които взеха решение и не изнасяха оръжия за Украйна. Това беше твърда позиция на БСП, и ние поставихме ребром въпроса, че ако останалите трима партньори си позволят да осъществяват техните намерения, тъй като те имаха намерения да се осъществява такъв износ на оръжие пряко за Украйна, което би поставило България в неблагоприятна и политическа, и икономическа ситуация, нашите партньори се вслушаха в нашата категорична позиция, и по този начин беше преодоляна възможността много по-рано БСП да се оттегли и да сложи край на коалицията. Второ, ние гласувахме категорично против френското предложение, тъй като мисля, че позицията на БСП се разбира и се подкрепя от по-голямата част от българския народ, че нашите коалиционни партньори, в това число и от опозицията ГЕРБ, ДПС категорично подкрепиха френското предложение, а всъщност френското предложение какво е то? Там председателката на Европейска комисия г-жа Лайен отиде в Скопие и каза, че македонският език е официален език и че като такъв ще бъде в Европейския съюз, което ще рече, че тя пренебрегна позицията на България, която е член на Европейския съюз, и зад гърба на страна-членка на Европейския съюз те правят реверанси под чужд натиск, отвъд океански, за признаването на език, какъвто не съществува и не е съществувал в световните енциклопедии, в световната история. И тук позицията на БСП беше категорична. Но ние не получихме подкрепа от нашите коалиционни партньори, те имаха различна позиция, и тази позиция за голямо съжаление беше подкрепена в парламента. Ето ви пример, в който четирите партии имат различни позиции по някои външнополитически въпроси.

Питат ли ви гражданите на предизборните срещи за това разминаване между вашите принципи и приети от правителството политики?

Разбира се, че питат. Но обяснението е следното: първо, ние категорично сме изразили своята позиция и не сме подкрепили външнополитически стъпки или стъпки,  засягащи българската история, българската национална идентичност и език. И тук БСП мисля има подкрепата на по-голямата част от българския народ. Второ, ние бяхме категорично против за изгонването на 70 дипломати и технически персонал от руското посолство, и между впрочем ние бихме били против на такова нечувано количество дипломати дали то ще бъде от посолството на Китай, на Русия, на САЩ или на Германия, това са страни-членки на Съвета за сигурност на ООН. И тук подобни решения, пак казвам, дали е за Русия, дали е за Германия, това са тежки последици, които са тежки последици за българската икономика, и ние ги виждаме много добре. И някои от нашите избиратели питат: "Вие от БСП защо не напуснахте коалицията по Северномакедонския въпрос, по въпроса с изгонването на дипломатите и техническия персонал на руското посолство, които очевидно имат и икономически последици?“ И аз ще ви отговоря защо. Поради простата причина, че тези решения с мнозинството вътре в коалицията бяха взети след вота на недоверие към правителството. Какъв смисъл имаше БСП да излиза от коалицията, след като мина вота на недоверие и ние се отправихме към предсрочни парламентарни избори. Вотът на недоверие, да припомня, беше гласуван от ГЕРБ, от ДПС и от един от нашите бивши партньори "Има такъв народ“. Така че претенциите към БСП да напусне коалицията просто са неоснователни, тъй като правителството беше вече в оставка след вота на недоверие. И мисля, че това е много логично и точно обяснение – няма смисъл БСП да напуска коалиция, която отива към избори след броени седмици.

Какви социални и икономически мерки от вашата програма очакват вашите избиратели в следващия парламент?

Нашите избиратели очакват БСП да продължи да бъде стожер на социалната сигурност на българското общество: за работещите млади семейства с деца, за пенсионерите, да се продължи защитата на бизнеса, защото българите видяха, че в рамките на тази сложна коалиция наистина БСП беше предвидим партньор, ясен партньор със своите предложения, доказа правотата на своите предложения. Две примерно ще кажа. Първо, спомняте си, че БСП първа предложи от коалицията и обяви, че трябва да има таван на цените на електроенергията. Първоначално това беше посрещнато с голям скептицизъм и от нашите партньори в коалицията, и от опозицията. Само че предложението на БСП беше основано и на намеренията и подготовката за подобен таван на цените на електричеството в другите страни-членки в Европейския съюз. И какво се оказа? Че БСП беше права, че нейните аргументи бяха европейски, и че резултатите ще бъдат позитивни за българската икономика и за българските домакинства. Представете си какъв интерес беше защитен и какво би станало с доходите и разходите на българските семейства, особено тези с по-ниски доходи, ако бяха се запазили пазарните цени на електричеството. Те щяха да бъдат непосилни както за българските домакинства, така и за българския бизнес. И второ, нещо, което е много важно – БСП преди години, спомняте си, организира референдум за "Белене“. В нашите програми в последните 15 години БСП е настоявала, че ядрената енергетика има бъдеще и проектът "Белене“ трябва да бъде завършен. В същото време партията и нейните сателити, които управляваха 12 години ГЕРБ и г-н Борисов обявиха "Белене“ за "гьол“ и за неперспективен проект. Кой се оказа прав? Българската социалистическа пария. Ако сега беше довършен проектът "Белене“ и не бяхме загубили тези 12 години, сега ние щяхме да имаме електроенергия на суперконкурентни европейски цени и в касите на България щяха да влизат милиарди евро, които щяха да отидат към още по-голямо увеличение на пенсиите, към българските университети, към българските деца. Но да се надяваме, че макар и с огромно закъснение най-после нашите опоненти ще разберат, че не само според БСП, но както виждате и в цяла Европа, и в Америка има ренесанс на ядрената енергетика, именно защото сторонниците и подкрепящите тази модерна и вече призната от Европейската комисия зелена технология не само, че има бъдеще, но тя ще изиграе спасителна роля в тази тежка ситуация на енергийни дисбаланси.

Бяхте на среща в Белене, с какво се ангажирахте пред вашите избиратели там?

На срещата в Белене бяха дошли не само симпатизанти и членове на партията, но имаше представители на бизнеса, и от селското стопанство, и от промишлеността, и граждани, които проявяваха интерес. И те дадоха много висока оценка на тази позиция на БСП специално за "Белене“, защото съвсем естествено хората от град Белене, от целия регион много добре разбират, че реализацията на проекта би променила изцяло техния стандарт на живот, би разкрила нови възможности. И всъщност, завършването на проекта "Белене“ и развитието на българската ядрена енергетика има не само местно, регионално значение за определени градове, но тя ще промени облика на цялата българска икономика и ще осигури енергийни ресурси на конкуренти, ниски цени за българския бизнес и разбира се за българските домакинства. И затова съвсем естествено беше един от основните фокуси на разговора да бъде централата "Белене“. Но заедно с това хората поставяха въпроси за тежкото състояние на селското стопанство, за липсата на координация, затова че няма завършен цикъл на производството – нещо, на което ние сме обръщали внимание многократно и е включено в нашата програма, че България е добре да развие своята хранително-вкусова промишленост, да бъде възстановена в смисъл с нови технологии, с нови организационни форми. Но няма как България да постигне значимо увеличение на добавена стойност и на БВП, ако тя продължи да произвежда само основни суровини и продукти от земеделието без да има консервни комбинати, без да са организирани добре тържищата. И най-важното - без да се разпредели справедливо и правилно създадената стойност между производителите на плодове, на зеленчуци, на животински продукти, и изкупвачите. Защото цяла България знае, че е изключително несправедливо гроздето да се изкупува на 50 стотинки на килограм примерно, а да се продава по 5 лева. И всъщност, трудовите ръце, които са се грижили за създаването на този продукт, получават 1/10 част от пазарната цена за сметка на спекулантите. Тук държавата също трябва да се намеси с пазарни средства и да осигури, както казах, справедливо разпределение и преразпределение на доходите. Така че хората се интересуват от тези неща. Интересуваха се също дали БСП ще продължи с политиката на възстановяване справедливостта  на пенсионната система, и ние ги уверихме с колегите, че ако получим доверието и БСП участва в управлението след изборите, ние категорично ще направим и третата стъпка в пенсионната система, така че тя да придобие справедлив европейски вид, и хората с една и съща професия, с един и същи трудов стаж да получават еднаква пенсия независимо от времето, когато са се пенсионирали.

Проф. Гечев, понеже на всеки избор, във всяка кампания се говори за АЕЦ "Белене“ – това е един от фокусите, вие как виждате във времето изграждането на тази централа? Реалистично как ви изглежда то?

Напълно е реалистично и са напълно неприемливи псевдоаргументите на определени представители на политическия фолклор бих казал на България, които ето, примерно г-н Борисов нарече "Белене“ "гьол“, даже някои от нашите партньори в коалицията, знаете, че те също са категорично против "Белене“, като "Да, България“ да речем…

"Продължаваме промяната“ също.

Даже до определена степен "Продължаваме промяната“, макар че при тях се забелязват определени нюанси, особено с последното развитие. Но аз ще ви дам аргументи. Какво пречи на България да завърши проекта при положение, че с нашите пари на българския народ, ние сме платили 2 реактора за 650 милиона евро, това са над почти 1.3 милиарда лева. На второ място, в "Белене“, аз съм ходил лично на площадката и прекарах цял ден там с ръководството на фирмата преди няколко години – там са станали внушителни неща: леглата на двата реактора са готови, както казваме ние, грубият строеж, административните сгради са изградени, там са над 30 високи крана готови за довършване на проекта. Там е изградено специално пристанище за АЕЦ "Белене“ на Дунав. Въобще, площадката е подготвена, пазят се всички документи и лицензии. До един месец от рестартирането на проекта може да започне и самото довършване на строителството на централата. И тя трябва да бъде финансирана чрез публично-частно партньорство. И ще ви дам един пример. Навремето бяха направени анализи от швейцарска консултантска фирма по поръчка на българското правителство, където имаше 4 варианта за икономическата ефективност на "Белене“, като в най-песимистичният вариант беше направен разчет, че ако цената на тока е даже 45 евро на мегаватчас, то централата ще се изплати за 10-12 години. Сега цената надхвърля 700 евро на мегаватчас. Централата щеше да се изплати, уважаеми слушатели, за 2 години, максимум 3 години. Така че това в момента би било една изключително доходоносна инвестиция. Една инвестиция с изключителна възвръщаемост. Няма държава или частни инвеститори от България и чужбина, които не биха участвали в довършването на такъв проект, тъй като парите ще се върнат многократно. Второ, защо да не може да я изгради България, какви санкции? Турция, която е с най-голямата армия на НАТО в Европа, продължава проекта с "Росатом“ и си реализира атомната централа на юг от България. Унгария в центъра на Европа, страна-членка на Европейския съюз и НАТО, каза: "Не ни интересуват вашите санкции, ние си продължаваме с икономическата политика на Унгария и си  разширяваме атомната централа заедно с "Росатом“. По какво е различна България, поради какви причини българският икономически интерес трябва да бъде жертван в милиарди, в милиарди бъдещи приходи и във възстановяване на енергийните баланси на страната, само защото някой някъде си бил решил да взима геополитически решения във вреда на България? Така че тук позицията на БСП е категорична: след като други страни на Европейския съюз могат да го направят, след като най-голямата армия на НАТО в Европа в Турция може да си го позволи, и обърнете внимание, там финансирането на проекта в Турция е 100% финансиране от "Росатом“, от Русия. Тоест, ние нямаме причина да считаме, че проектът "Белене“ е приключил и той не може да бъде довършен. Напротив, той трябва да бъде довършен, защото това е в интерес на България.

В какъв срок може да бъде довършен?

Експертите бяха направили разчети – за 6-7 години проектът може да бъде завършен до това положение, но експертите също твърдят, че при по-интензивна организация на работата този срок може да бъде съкратен. Разбира се, довършването не може да стане за 2-3 години, но вероятно за 5-6, до 7 години този проект може да бъде завършен напълно и да влезе в експлоатация.

Проф. Гечев, вие сте една от водещите фигури в Кабинета "Виденов“, бяхте вицепремиер и министър на икономическото развитие. Знаете, че тези дни бившият министър-председател Борисов ви обвини за фалита на банките през 1996 година. Вие отговорихте с коментар във "Фейсбук“, но как си обяснявате, защо толкова години след управлението на Виденов ви обвързват със ситуацията тогава?

Вероятно по две причини. Първо,  не защото звучи нескромно, но така или иначе проф. Румен Гечев е един от членовете на силния отбор на БСП в икономическата област и в парламента, и извън него. Така че както и в спорта нарушенията се извършват срещу играчи, които са важни и които имат определен принос. Това е обяснимо. Второ, това е изгодно през последните години на хората, които ограбиха българските банки, защото кой ограби банките – това бяха престъпниците на Прехода, които взеха кредити от банките, не ги върнаха, и повечето, не всички, но доста от съвременните милионери, в това число и кукловодите, станаха милионери в резултат на този грабеж на българските банки. Освен това, г-н Борисов като бивш премиер е много жалко, много е жалко един премиер да не знае каква е Конституцията на България и какви са законите. Защото, уважаеми слушатели, как така министърът на икономиката ще бъде отговорен за фалит на банки. На банките по Конституции и закон се издават лицензии, отнемат лицензии, те се регулират и контролират задължително и само от институцията Българска народна банка. Министри, които се бъркат в кредитирането, в работата на търговските банки, носят съдебна отговорност и трябва да ходят в затвора. И поради тази причина има независимост на властите. Второ, в моя отговор аз обясних, че г-н  Борисов, бившият премиер, лидерът на ГЕРБ трябва да обясни на българската общественост, защо той настояваше, защо партия ГЕРБ избра двама великолепни икономисти и наши колеги Димитър Радев за управител на БНБ и колегата Димитър Костов за подуправител, при това шеф на управление "Банков надзор“. Ами колегата Радев беше зам.-министър в правителството "Виденов“, колегата Костов беше министър на финансите в правителството "Виденов“. Изглежда г-н Борисов има такива някакви симптоми на политическа шизофрения. Той не може да подкрепя с две ръце и цялата му група да избира финансовия екип на Виденов, а пък да има претенции към икономическия министър на Виденов, който има съвършено различни отговорности. Така че бандитите на Прехода, крадците на българския народ в течение на години натрупаха средства, увеличават грабежа в България, и разбира се, имат достатъчно средства, за да подхранват тези лъжливи следи, за да отклонят вниманието от грабежа на банковата система, който не беше от министрите на Виденов, а беше направен от много от сегашните милионери и милиардери.

Цоня Събчева