Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Мирослав Стамов, продуцент на документалния филм "Древния Филипопол", който спечели специална награда на кинофестивала "Археофилм“ във Флоренция.  

Г-н Стамов, доколко е важна тази награда? Доколко е специална тя и защо?

Това е първият български филм, който участва на подобно събитие в случая във Флоренция, където се провежда интернационален фестивал по темата “Археология". Към тях е добавено също и туризъм, и екология. Но основният център е археологията. Участваха общо 88 филма, от които бяха представени доста държави - Италия, Франция, Египет, от нашите съседки бяха Румъния, Турция, които традиционно участват, където по принцип съответните общини и държава подпомагат тези филми да се популяризират, с техните дестинации за археология и туризъм. В случая ние представихме филма от нашата фондация, тя е българо-италианска фондация “Рим", която е създадена 2011 г. с представителство в България, и в Италия, в Рим по-точно. На практика, колкото и нескромно да звучи, в самия час, в който на 8 март се прожектира филма нямаше свободни места и вкараха допълнително столове, за да могат всички посетители да гледат филма. Имаше голям интерес към него.

Това е международен фестивал специално за археология, нали така?

Да, точно така. Организаторите издават същевременно и специализирано списание “Археология виво" - “Живата археология"преведено, където от цял свят се представят нови открития, нови научни публикации специализирани в тази наука.

Откъде се породи идеята да се направи този филм? И съответно да разкажете какво точно показва той? Какво се разказва в него?

Още в 2011 г., когато създавахме фондацията, направихме също един филм за Пловдив, който го представихме в "Кампидолио", това е най-представителната зала на Община Рим тогава. Но така или иначе, измина доста време, много от паметниците се реновираха, подновиха, имат друг облик. И така се създаде идеята да се направи нов филм, с нова техника, разбира се. Техниката се развива в тази насока. Целият екип е от българи, които живеят в чужбина и творят в чужбина, но милеят за българската култура. И се отзоваха с целия си ентусиазъм и направихме филма. В продължение на 15 дни имахме снимки в Пловдив, след което имаше доста обработка, имаше анимация вътре в него. Аз изследвах монетите от този период, който е засегнат във филма, монети, които са сечени в Пловдив, да могат да се представят. И така, филмът стана динамичен, интересен, научно-популярен, мога да кажа, защото той дава една информация от I до V век какво се е случило в Пловдив, а те са най-значителните паметници, останали от древността. Това е Античният театър, Римският стадион, форумът Агората, Одеонът, двете базилики - Малката и Голямата, сградата Ейрене и Източната порта, която сега се обновява, също Небет тепе и Акведукта, това е в общи линии филма. И общо взето, взехме интервюта от специалисти в тази област. Във филма участват от Регионалния археологически музей Екатерина Илиева, а от Общински институт “Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева и директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Те дадоха една точна оценка на всички тези интересни факти, акцентираха. И филма се получи, мога да кажа, съвременен, с модерна техника сниман, дронове вкарахме вътре, нова техника докарахме. Значи момчето, което е оператор, той е българин, но е роден в Лос Анджелис, и работи за “Уорнър Брадърс". Мога да кажа, че се справи блестящо с тази задача, а режисьор е Борис Славчев, той завърши режисура в Рим и в момента живее в Рим и работи в тази област. Той направи преди това филма за Борис Христов, който го излъчиха по Националната телевизия. Това е в тази насока вторият филм, който правим. Целта е да популяризираме в частност Пловдив и въобще българската култура, свързана с недвижимото културно наследство.

Този филм ще има ли някаква рекламна стойност, ще може ли да се презентира Пловдив чрез него?

Да, ще може. Точно с тази цел сме го създали. На 19 април 2024 г. планираме да направим премиера в Пловдив.

И за това щях да попитам - къде може да се види филма. И един въпрос предварително, преди да кажете за премиерата. Озвучен ли е филмът? Какво сте ползвали като звукови ефекти?

Да, филмът е озвучен, имаме го на български, със субтитри на английски и на италиански.

А специална музика има ли създадена за него?

Има специална музика, която е преливаща музиката, но още от 2011 г. ни подариха една песен, която е италианска за Пловдив, написана от италиански композитор и италианска изпълнителка. И тогава, още по този повод, ни направиха този подарък, тази песен. И аз съм я вкарал накрая във филма.

На италиански се пее, така ли?

На италиански се пее, да. Но се разказва за Пловдив.

Любопитно е и кога ще има премиера?

Живот и здраве, планирали сме на 19 април 2024 г. да направим премиера в Пловдив. Съответно ще изпратя покани, просто до няколко дни окончателно ще уточним залата, в която ще бъде. Но така или иначе, гостите, които вече сме ги поканили, ще дойдат от Италия, от организаторите на фестивала от италианска страна ще бъдат тук. И планираме също интересни други бъдещи събития. Фондацията взе правата за България върху фестивала, който имаме амбицията и намерението да правим всяка година “Археофилм" - Пловдив, който да бъде в Пловдив, но той ще бъде пак международен. И живот и здраве, чрез тях ще поканим доста международно участие да има, което да даде по-голямо значение и по-голяма популярност на фестивала, свързана и с туризъм, и с гости от цял свят.

Би могло да ползвате и пловдивско участие, в смисъл на творци и изобщо на хора, и за създаване на музика.

Да, да, точно, ние искаме да отворим вратата и на други екипи да създават филми, които да популяризират. Най-странното е, че на самия фестивал, самите организатори, които работят от дълги години в тази област, не бяха чували за Пловдив нищо.

Това ми стана интересно, затова попитах доколко е специална тази награда. Казвате “специалната награда". 

Специалната награда тя е, че те решиха да ни я дадат. Тя е такава, че безплатно в това списание да публикуваме в продължение на 1 година, дават ни страници да публикуваме материали за Пловдив и въобще за България.

Имам няколко интересни теми, които ще публикувам. За Пловдив ще публикуваме това, което така или иначе вече показахме донякъде във филма. Също искам да публикувам най-старото злато, обработено от човешка ръка, което е във Варна. И няколко теми има интересни, които искам да ги популяризирам. Също ще взема и съвети от специалисти в тази област, за да създадем нещо значимо.

Като техника, като технологии, нещо ново има ли използвано, нещо по-интересно да кажете?

Операторът донесе последно поколение на камери и дронове, последно поколение, дори режисьорът, той само беше чел за тях. Видя ги на живо и съответно можем да кажем, че все пак Холивуд водят модата в киното. И при тях първо излиза най-модерната техника, свързана с кинематографията. Тоест с последно поколение техника, както камери, така и дронове.

А колко време го правихте този филм?

Около 15 дни го снимахме, но след това имаше анимация, която трябваше да направим, имаше монтаж, дублиране на филма. Самото снимане е 15 дни.

Трябва да споменем все пак, че имахме пълно съдействие на институциите, както на община Пловдив, така и на Регионалния археологически музей, на Общински институт “Старинен Пловдив", които ни съдействаха. Съответно се отзоваха на тази идея благородна. И се получи филмът.

Имате съдействие и от Националния институт за недвижимо културно наследство, с участието на арх. Петър Петров.

Да, по закон всички паметници, които са с недвижима културна стойност, всички проекти се одобряват от този институт. Така или иначе той има поглед, както се казва, освен за Пловдив и за цяла България. И той разказва много интересни неща във филма за Пловдив.

Също и доц. Кантарева разказва за реставрацията на Базиликата, защото тя е била основен ръководител на екипа при реставрацията. И беше абсолютно интересно също това, което разказва. Също много интересно беше в Регионалния археологически музей, Екатерина Илиева също разказа интересни неща, които са свързани точно с този период. Филмът може да се каже, че има и научна стойност. Защото тези, които го гледаха в Италия, говоря на фестивала във Флоренция, на самите специалисти историци, археолози им беше много интересно. Видях отзивите, и факта, че ни дадоха възможност да продължим.

Интересно и странно е, че Пловдив е един от най-старите градове европейски, пък казвате, че някои не са чули в Италия за него.

Странно е наистина. Ние си мислим, че светът се върти около нас, но не е точно така. Трябва да се популяризира.

Държавите отделят средства. А тук, това е фондация, с която ние реализирахме този проект. Но по принцип, зад тези филми, които участваха, защото аз проследих най-основните, които ме интересуваха, зад тях стоят държавите или общините, те ги финансират, за да популяризират, така да се каже своите дестинации. Тук в България като че ли не е така, не знам.