САЩ и Великобритания нанесоха удари по 36 обекта на хусите в Йемен при втора вълна от нападения, целящи да ограничат още повече боеспособността на подкрепяните от Иран групировки, които непрестанно атакуват американски и международни интереси след избухването на войната между Израел и палестинската групировка "Хамас", предава "Асошиейтед прес". Новите удари срещу хусите са нанесени от военни кораби и изтребители по подземни складове за оръжие на хусите, по ракетни системи и други съоръжения, които йеменските бунтовници са използвали за нападение срещу кораби в Червено море, съобщи "Ройтерс". По темата ще разговаряме с полковник Радион Попов, военен аташе в Сирия, военен аташе в Мадрид, помощник-военен аташе в Ирак, специалист доктор по кюрдските въпроси и заместник-министър на външните работи в периода 2008-2009 г. Здравейте, г-н Попов.



Добър ден, госпожо на вас, и на вашите слушатели. 

Благодаря. Как ще коментирате вчерашните удари на САЩ и Великобритания по 36 обекта на хусите в Йемен? Какво цели Западът? 

На първо място, това е в изпълнение на заканата на Байдън за промишлените загуби в базата в Йордания. Има загинали американски войници и десетки ранени. Това от американска страна трудно се понася. Знаете, че животът на всеки един гражданин на САЩ е от особена важност за Съединените щати. Ето защо, те нанасят, макар и не реципрочни удари срещу въстаниците-хуси. На второ място, те искат да демонстрират, че са способни да защитят корабоплаването. Тъй като хусите реално застрашават това, да не говорим, че включително и ние пострадахме, имаме пленени моряци при хусите. Тоест, сравнително слабите хуси-бунтовници застрашават световните сили, застрашават световното корабоплаване. Мисля, че това е едно от посланията, които администрацията на САЩ изпраща към хусите. Те знаят, че не могат да постигнат решителна цел - тяхното унищожаване, но те изпращат послание към Иран в същото време, защото се твърди, и се смята, че те са подкрепяни от Иран. В същото време изпращаните послания до Ирак, до Сирия, които също са в  доста тясно сътрудничество с Иран, не на последно място и към Русия. Но забележете, не се очаква заради тези удари на хусите срещу кораби насочени към Израел или със съмнение за израелско съучастие там. Едва ли Щатите и Иран сякаш имат негласно установени червени линии, няма да ги прекрачат скоро като че ли. 

Нападенията на корабите в Червено море се отразиха не само на политиката, но и на икономиката. Защото принудени да плават по обиколни маршрути, това влияе и на икономическият пренос на стоки, на цените и т.н. Добре, какво може да се очаква от хусите след това нападение? Какъв ще е техният отговор и въобще ще има ли такъв? 

Хусите ще продължат според мен, да атакуват цели, защото те демонстрират своята солидарност с народа на Палестина, заради военната операция в Газа, това е на първо място. На второ място, те изпращат също така своите послания към Израел, който е обкръжен така да се каже, от север “Хизбула", от изток Сирия и Ирак, сега и хусите. Като че ли ще му дойдат множко на Израел, макар и не крупни фронтове. Но все пак, това са фронтове с бунтовници и въоръжени хора, които нанасят определени щети върху сигурността на Израел. Така ги оценям аз. 

Да, един локален конфликт, който всъщност се отразява на Израел и на тези отношения. А как могат да бъдат спрени атаките на хусите? Могат ли изобщо да бъдат спрени или това ще продължи? 

Струва ми се, че е трудничко, засега само САЩ и Великобритания, имаше някакви напъни тук от наша страна, от българска страна, едва ли не да участваме в някаква коалиция за защита на корабоплаването в Червено море. Слава Богу, че има мислещи хора и не сме там. Както виждате, няма и така наречена коалиция на желаещи да се присъединят към САЩ и Британия, засега само тези две сили са се нагърбили с тази сложна задача да защитават Израел и корабоплаването въобще.

Да, но министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че ударите са били подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия. Може ли от тези страни да очакваме някакво включване или засега те ще останат пасивни, в сянка? 

Забележете, че пропусната е Саудитска Арабия, тя сякаш не иска да се въвлича в това нещо, а е съвсем там. Не очаквам сериозно австралийско участие, това звучи по-скоро като политическа някаква коалиция, ако се формира въобще. Аз мисля, че се върви към постепенно не прекратяване, а замразяване на конфликта между Израел и Газа, вижте как звучи Израел и Газа, супер. Супер силната държава Израел и някаква съвсем слаба палестинска територия и вече 4 месеца и повече продължават бойните действия  с жертви от двете страни, като разбира се по-големите жертви, десетократно по-големи са от страна на Газа. Не очаквам, защото това ще се отрази зле на сигурността в региона, ще се отрази зле на сигурността на Израел. И мисля, че нещата ще отидат към по-скоро свиване, а не към разширяване. Ще има удари от всички страни към противниковата страна. Но вижте, Щатите нанасят удари и на Сирийска и на Иракска територия. Но нанасят удари по тъй наречените “ирански цели". Защото Иран е поканен да бъде в Ирак, Иран е поканен да бъде в Сирия от законни правителства. Обаче да кажем, Русия също е поканена да бъде в Сирия, но Америка не е поканена да бъде в Сирия. Има тежки обвинения докога Америка ще се намира със свои въоръжени сили в източна Сирия? Този въпрос тези, поставя се и в Америка започват да мислят за изтегляне от там.