На 27 март се чества Международният ден на театъра. Дни преди този ден в Пловдив се проведе 10-тият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство. Организатор на конкурса е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Интервю 
за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с директора на гимназията Николай Томов.

Г-н Томов, разкажете ни за този конкурс! Разбрахме, че министърът на културата Кръстю Кръстев лично е наградил победителите. Кажете ни какви са идеите на конкурса! Изобщо, представете ни го!

Това е Национален ученически конкурс за актьорско майсторство, тази година беше 10-годишното му издание. Значи преди 10 години стартира този конкурс. И по този повод ние направихме една конференция преди конкурса по случай 10-годишнината на тема “Педагогика на театралното обучение", която беше много полезна. И след това се стартира конкурсът, като тази година и журито беше, обикновено винаги е от трима членове, но тази година беше 4-членно жури. 

Председател беше проф. Жени Пашова от НАТФИЗ, тя е куклена театрална актриса, която няма нужда от представяне, според мен, доц. Снежина Петрова от Нов български университет, също актриса със забележимо присъствие в българския театър и кино. И следващата дама - доц. Маргарита Божилова, също от НАТФИЗ, която се занимава с невербален театър - пантомима, както и доц. Тодор Мечкарски, който е един от водещите всъщност по слово в НАТФИЗ. Страшно интелигентен, който също допринася за квалитета на журито.  Децата, които учсатваха бяха от цяла България, 62-ма ученици от петте училища по изкуства към Министерство на културата. Всъщност, конкурсът е насочен към професионалното занимание с театър в училищата по изкуство към Министерство на културата. Имаше от Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе и нашите ученици от Национална гимназия по сценични и екранни изкуства. Най-интересното е, че дори по време на тези две години на Ковид, ние никога не сме пропускали да осъществим този конкурс. Тогава, поради независещи от нас причини, само се изместваше във времето. Но самата идея на конкурса е винаги да се провежда седмица преди 27 март - Международният ден на театъра.

И винаги Пловдив е домакин, нали така?



Да, той е конкурс, организиран от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. Винаги ние сме домакин, конкурсът се провежда на нашата учебна сцена в училище, като е начин също и да се покажат и другите ни специалности. Тъй като всички, които обслужват конкурса технически, също са ученици от специалност  “Художествено осветление", “Грим и перуки", “Костюм", както и при нужда от декор се включват учениците от “Декор". Тоест, то е един празник реално на театралното изкуство, което е само че за ученици.

Каква е мотивацията на децата да участват? Има ли нещо по-специално?

Мотивацията е първо да си сверят часовниците, тоест да видим в различните училища до каква степен и как се изучава магията на театъра, тоест театралното актьорско майсторство. Но има и друг стимул. Всички ученици имат възможност да се борят за стипендии по Наредбата за подпомагане на даровити деца, които се отпускат от Министерство на културата. В началото стартирахме с три стипендии. Но в последствие конкурсът се разви и в момента се провежда в три направления, като едното е "Драматичен театър", второто е "Куклен театър" и третото направление е "Невербален театър - пантомима". Като за всяко направление министерството отпуска по три стипендии на ученици, които са целогодишни.

Тоест, има деветима спечелили стипендии, така ли?

Да, девет ученици печелят стипендии.

Всъщност те са целогодишни, не става въпрос за еднократни стипендии?

Да, да, 12-месечни стипендии, те не са еднократни. Като сега, не мога точно да ви кажа като размер, но около 135 лева месечно получават децата, което мисля, че е съвсем нормално за една малка помощ, която да ги стимулира за развитието им. И за първа година, тъй като ние имаме много добра комуникация и поддръжка от Община Пловдив, тази година общината отпуска още две стипендии, но за ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив. Като представител на общината, заедно с журито, за да няма дублиране на стипендии, определи двамата носители.

Те са извън тези деветимата, които са допълнително?

Да, извън, те са отделно, което също е много добре, защото при едно дублиране с  дете от другите училища, нашето дете получава стипендия от общината, което също е много добре като вариант за това повече деца да бъдат стимулирани.

А какви бяха впечатленията на министъра?  Той има ли някакво вмешателство за самата идея за конкурса, от самото начало?

Не, той няма вмешателство за идеята. Той просто ни уважи и връчи реално грамотите със стипендии на тези, които бяха спечелили. Но и самите ученици го приеха това като подарък, едва ли не. Защото самата атмосфера беше страхотна, това споделиха и членовете на журито. Доц. Снежина Петрова благодари за възможността да преживее едно такова нещо. Наистина, защото едно е да се занимават със студенти, а друго е да видят тази невинна енергия, обаче струяща от всички ученици, които бяха тук.

Това се превърна в традиция, след като завърши конкурсната програма, от всички училища могат да представят групови представления на своите съученици. И винаги се получава един празник, в който те се забавляват, докато чакат решението на журито долу, заедно всички. А и това е много добър вариант да се получи комуникация между ученици от различни градове, които впоследствие продължават да поддържат връзка и да се стимулират взаимно, като споделят всеки своите търсения, което мисля, че е много позитивно като резултат.

А какъв беше самият регламент? Какво трябваше да представят децата?

Децата представят монолози, всички участват индивидуално, като могат да бъдат авторски, могат да бъдат от пиеса. Това предварително се уточнява в програмата. Тоест, всяко училище изпраща кой с какво ще се явява на конкурса. Но тъй като все пак имаме ограничения. Защото през тези два дни не може от всяко училище да участват всички, както и от нашите ученици. Има вътрешна селекция, която всяко училище прави, като в самия статут условието е от всяко училище, във всяко направление да участват до 8 участника. И съответно, наистина е впечатляващо като енергия.

Да, наистина, има много силна енергия, когато на едно място са млади хора, показващи талант.

Най-хубавото е, че децата се научават, че трябва да дават всичко от себе си, но не е най-важното да спечелят награда. По-важното е да съпреживеят едно такова събитие.

И дано да продължава така във времето.

Между другото, това, което решихме и след разговора с министъра, защото с него коментирахме и самата конференция, която е финансирана от Министерството на културата, е че е хубаво тя да се провежда всяка година, за да се коментират появили се проблеми в обучението по актьорско майсторство, надграждане, стимулиране на нови търсения в тази посока. И мисля, че ще го направим. Вярно е, че това трябва да го направим като проект, нашето училище, но пак с помощта на другите колеги. И това е много хубаво.

Предполагам тези материали от конференцията също ще излязат, ще бъдат отпечатани, доклади и т.н.?

Не, засега, тъй като това е първата конференция, а и те бяха по-скоро лекции. Първо беше проф. Румен Стаматов от Пловдивския университет. Много интересна лекция изнесе, която даде старт. След това Тодор Мечкарски, по театралната педагогика имаше лекция. Тя беше по-скоро насочена към преподавателите. И след това проф. Пашова всъщност имаше лекция за драматургичен анализ, много интересна. Но това бяха писани лекции с дискусии. Ние направихме видеозаснемане, което после ще бъде предоставено на съответните колеги, за да могат да го имат като вариант и да го прослушат.

Но вече, ако се направи последваща конференция, която да бъде с доклади, има различни формулировки, ще ги издадем. Но това беше първата, по-скоро проучвателна, един вид. Още повече, че когато е еднодневна няма чак толкова много време. Не искам да я правим като научна конференция, да кажем университетска, всеки да представя доклад с презентация, всеки да кажем по 15 минути, защото тогава малко ще се обезсмисли този контакт между участниците, който е по-важен. На базата на някакъв проблем да се дискутира. Стигнахме до някакви решения, но те са пак свързани с професионалното образование за актьорско майсторство.

Благодаря ви, пожелавам успехи и нека и в бъдеще да продължат тези хубави прояви!

Дай Боже, дано!