Говорим с водача на листата на ГЕРБ-СДС в 26-ти МИР София-област Младен Маринов. Добър ден, г-н Маринов.

Добър ден.

Искам да започнем веднага с актуалните теми. В каква България живеем? Вчера, днес затворени училища София, Бургас, Варна, вече и университет. Бомбени заплахи, хакерски атаки, има коментари и за руска връзка. Вашият коментар? Живеем в инфлация, политическа нестабилност, сега вече и децата и студентите не могат да отидат спокойно на училище.

Аз ще кажа, че в България вече се усеща една такава обща несигурност, не само финансова, не само политическа, но виждате, че с тези атаки се всява и страх в обществото. И неслучайно те са насочени към училищата, защото всеки нормален човек, всеки родител най-много се страхува за децата си. Тук е въпросът обаче как ще отговорим ние като общество. И според мен на първо място е да покажем единство по отношение на действията на службите, трябва да покажем професионализъм, бързина и ефективност, и естествено да се затегне системата със сигурност така, че при всяка една заплаха много бързо да бъде извършена проверка, и това да не се отразява на нормалния начин на живот на хората.

Действа се по процедура, както бихте казали във Вашите среди, но ето, че още не са изтекли 24 часа и веднага захапва другата заплаха. Има ли според вас нещо общо и с това, че сме в предизборна кампания? Таймингът за всяко нещо е важен.

Вижте, от това, което виждам по телевизията, и информацията, която имам, явно е, че става въпрос за координирана атака с определена цел. А целта в тези случаи е ясно: да всява смут и общ страх в обществото. Не мога да се ангажирам с това да кажа каква е причината, но най-вероятно е свързани и с международната обстановка, и с позицията на България по отношение на войната в Украйна, а и като цяло с нестабилността, която съществува.

Да припомним кариерата Ви, освен вътрешен министър в правителството на ГЕРБ, важно е да уточним, че Вие сте били и главен секретар на МВР. Докато позицията министър е политическа, оперативната и професионалната дейност е отговорност на главния секретар на МВР. За мигрантския натиск се твърди, че сега е най-голям в последните години. Да речем, че имам известни академични познания и знам, че предишни години е било по-тежко, но мигрантите не влизаха толкова в България.

Вижте, аз и в предишни разговори с вас обясних според мен каква е причината, за да имаме многократно усилване на натиска върху нашата граница с Турция, а това е вследствие на политиката на Бойко Рашков по отношение на сигурността. И ще ви кажа каква е причината да се увеличи този натиск. Естествено, когато група премине безпрепятствено през България и стигне Западна Европа, тя много бързо праща сигнали от къде е възможно преминаването, от къде то става лесно. Естествено, това като се повтаря дълго време, е нормално натискат да се пренасочи там, където е лесно. В същото време каналджиите виждат ниша да правят пари и се насочват и те натам, и когато не се вземат съответно мерки, този проблем се прикрива, както правеше Рашков през цялото управление на правителството на Кирил Петков, се стига до това да отчетем огромен натиск върху нашата територия. Престъпността е такава, че тя търси най-малкото съпротивление. В случая го намира на нашата българо-турска граница.

Знаем, че Вие загубихте колега, но в новинарския поток всяко чудо е за три дни у нас. При гонка с мигранти на входа на София беше тежко ранен полицай, когото Вие познавахте лично, казахте "перфектен колега, перфектен служител“, той почина. Светла му памет. Все повече стават инцидентите.

То не беше само той. За съжаление, за кратък период починаха може би петима полицаи. Но се надявам да се изведени изводите от тези случаи, и така виждам, че полицаите вече действат по различен начин, и най-вече ръководство трябваше да предприеме действия, които да изключат такива случаи. Но за съжаление, виждаме, че продължават случаите с трафик на нелегални мигранти, и то на територията на страната, не само по границата. Лоша тенденция е и това, което отбелязваме, трафика да го правят чужди граждани. Последния път знаете, беше естонец, сърбин, поляк.

Какво искате да кажете? Че те си намериха място, където могат лесно да се правят пари? И хора от криминалния контингент, дори от Запад, идват тук да "работят"? То не е за шега, но така стоят нещата.

Ами това, което казах: когато държавата няма достатъчно силно изградена имунна система, в случая имунната система е МВР и службите за сигурност, ДАНС, и въобще всички разузнавателни служби, естествено те се насочват на тук. Пак казвам, където е най-малкото съпротивление, най-малкият риск, оттам тръгват и потоците.

Помним времената когато г-н Бойко Борисов – лидерът на ГЕРБ, говореше с Ердоган. Бяха близки и го казвам в най-добрия смисъл. Ердоган дори с цената на това Европа все пак да му плаща, за да може да държи мигрантите в страната си, нещата се случваха, а към нас мигрантският натиск се свеждаше до минимум. Това ли е начинът?

Вижте, г-н Борисов е държавник от европейско и световно ниво. Когато за този проблем мислиш само реактивно, как да попречиш на преминаването, как да хванеш някой, който вече е влязъл, резултатът ще е такъв – все по-голям натиск. Когато обаче мислиш на по-високо ниво и извън границите на България, и на Европа, защото този проблем се формира извън границите на Европа, тогава вече можеш да направиш така, че натискът на нашата граница да е значително по-слаб. Бойко Борисов отлично разбираше това нещо, и с респекта и доверието, което имаше сред европейските лидери, успя да направи така, че Европа да отпусне пари на Турция, защото Турция се справяше с огромен натиск по тяхната граница, да отпуснат пари, за да могат мигрантите да се държат близко до границата на държавите, от които те произлизат, и като свърши войната, да се върнат. Това беше правилната политика и тя работеше, а лидер в тази политика беше Бойко Борисов. Естествено и личните контакти с Ердоган, но тук е въпрос най-вече на доверие и на контакти.

Г-н Маринов, като бивш вътрешен министър, като полицай от кариерата вече 20.... или повече години станаха? 30?

30.

30, да. Защо сега стават толкова инциденти с полицаи, защо на всеки километър или през 10 км, ако не е точно като в името на онзи филм, повече мигранти се хващат вътрешността на страната? Хората в Елхово, в Стралджа, от други населени места са пропищели. Вие неведнъж ще правили забележка за това, че трябва да съобразява малко и ръководството на МВР, изобщо българските политици и служби как говорят за българските полицаи. Да не казват постоянно, че които са командировани там, не стават, че не познават района, че не са оборудвани, че нямат ресурс, че нямат коли. Защо е важно това?



Това е важно най-малкото, защото първо не е истина. Значи, не може да си ръководител в системата на МВР и на високо ниво, и да говориш такива глупости, че полицаите не можели и да стрелят с автомат. Аз съм далеч от мисълта, че не могат да стрелят с автомат, напротив, те са минавали школи, обучавани са, и не знам полицай, който да не може да стреля с автомат и с дълго оръжие, и въобще с цялото въоръжение, което е в системата на МВР. Напоследък виждам много експерти, които са изказват, без дори да се стъпвали на границите, и без дори да се работили по тази линия. Така че в българското общество медиите дават трибуна на много експерти, врачки и не знам още какви, но всъщност, по този начин уронват и престижа, и достойнството, и най-вече дават лоши сигнали и на тези, които се занимават с тази престъпна дейност. Ако ти кажеш, че българският граничен полицай не е подготвен да стреля, ами какъв сигнал даваш на тези, които искат да преминат границите, да вършат там престъпна дейност? Напротив, аз смятам, че българските полицаи са подготвени. Тук е въпрос на управленско решение от техните ръководители и поемане на отговорност.

Въпрос ли е и на промяна в законодателство от гледна точка на това, че почти всеки полицай се притеснява да стреля, защото следват дълги обяснения?

Законодателството трябва да се промени, и то трябва да се променя в синхрон с промяна на оперативната обстановка и на усещането по отношение на заплахите. Но когато има много слаби звена в цялата верига, тя, веригата, колкото и да променяш законодателството, за да се приложи то, вече трябва да имаш система, която да го прилага, трябва да имат последователност и в действията, и координация между различните правоприлагащи и правораздавателни системи. А когато закриеш специализираните звена, като специализира прокуратура и специализиран съд, ами ГДБОП и Националната полиция с кой да работят по такива сериозни организирани престъпни групи? Да, те казват нали всеки прокурор може да работи. Но когато има специализирани прокуратури и съдилища, там вече става въпрос на изградено доверие, опит и компетентност. Така че това са основните проблеми. Нали, най-лесно е да кажем "Трябва законът да се промени“ – да, съгласен съм, но това не трябва да ни е спасителната сламка, и когато не искаме да свършим работа, да кажем, че трябва да се промени законът. Законите толкова често се променят, че аз съм убеден, че голяма част от хората вече не знаят кой закон е в сила и какво казва той.

Да си представим, че 49-ият парламент вече е започнал. Какво бихте направили Вие, ако имате инструмента все пак да сформирате правителство, да ръководите, за да се подобрят и отношенията между институциите – нещо, което току-що загатнахте? Виждаме, че през няколко седмици правят обща пресконференция - полиция, прокуратура, и след това на другия ден пак изстрели едни към други. Това как бихте го уталожили?

Това не трябва да съществува по този начин. Просто когато има разнобой в службите – те работят като скачени съдове, няма как да има работещо МВР без работеща прокуратура, без работещ съд, и обратно. Не може един прокурор, който по закон трябва да повдига и да поддържа обвинението в съда, да не е наясно с оперативните действия по събиране на доказателства за организираната престъпна група или с процесуалните действия, които извършва разследващият полицай. Тези неща са взаимно свързани. И ние сме работили, и знам, че когато прокурорът е убеден в това, което се прави, защото той участва във всички действия, тогава делата вървят и се стига до осъдителна присъда. Когато всеки работи поотделно, бъдете сигурни, че резултат няма да има. Напротив, даваме ниша на престъпността се развие.

Друг въпрос: трябва ли законодателството относно наказанието за превоз на мигранти, за трафик на хора, да бъде променено? Защото виждаме, че нарушителите на закона не се страхуват особено, като видят предишна присъда, която е няколко месеца или условна. Или изобщо я няма.

Вижте, аз съм на мнение, че трябва да са високи, още повече, че това е престъпление, което в момента е много сериозно и застрашава изключително националната сигурност не само на България, и на Европейския съюз. Но пак казвам, за едно наказание по-важно е то да бъде наложено бързо и да е пределно ясно, че е неизбежно, неотменимо. Това е по-важното в едно наказание. Защото ако имаме високо наказание, но има начини то да не бъде наложено, това действа обратно на извършителите. Просто трябва да е сигурно, че ще бъдат хванати и ще бъдат осъдени.

Разговаряли ли сте с г-н Борисов отново да поемете МВР? Той загатна в Перник кой ще е може би бъдещият му финансов в министър - Кирил Ананиев. Младен Маринов отново ръководител в МВР, или?

Честно да ви кажа, не съм мислил, и аз съм такъв човек, че работя и никога не съм се самопредлагал за какъвто и да е пост. Ръководството каквото прецени, това ще изпълняваме. Но това не е най-важното. Най-важното е да има редовно правителство и да започне, крайно време е да се прилага една последователна политика не само по сигурността, а и по финансите, и въобще по всички политики, които касаят държавата. И изключително важно е да се знае кой носи отговорност. Защото в момента смятам, че това е основният проблем, и това беше основният проблем последните две години, а именно за отговорността от действията, които се извършват. И виждаме докъде се стига: висока инфлация, несигурност, заплахи отвсякъде, а държавата няма никаква възможност да отговори и да защити гражданите си.

Г-н Маринов, да поговорим за битовата престъпност. Прави впечатление, че народът все повече обеднява. Ще го казвам всеки ден, ако трябва. Моята социология, личната, показва от ден на ден все по-малко хора в магазина, независимо дали в кварталния, или в хипермаркета. А те все повече внимават какво пазаруват. Все повече ще огладнява народът. Моята прогноза е, че все повече ще зачестяват нападенията над възрастни хора по малките села, битовата престъпност, престъпленията на улицата. Какви мерки бихте взели вие, предвид че ситуацията е такава - на стагнация, на инфлация?

Аз искам да те поздравя. Много добър и обективен анализ правиш, но най-вероятно защото каза, че имаш и академични познания по темата "Сигурност“. Мисля, че от по-чести срещи ще добиеш и практическа представа, но наистина направи много добър анализ, защото всичко е свързано – обедняването на населението, е свързано с бум на престъпността, и то от слоевете от населението, които са нискообразовани, трудно си намират работа и ако трябва да си намерят работа, е на най-ниските професионални нива. Естествено, кризата удря първо тях, а знаете, когато хората няма какво да ядат или когато усетят заплаха, започват да извършват престъпления. От друга страна, виждате, че системата на МВР е изключително ангажирана с проблемите по границата, мигрантския поток. Ето, от вчера и тези заплахи…

Да го обясним в прав текст: като командироваш полицаите от големия град по границата, се оголва градът, а да не говорим, че селата – съвсем.

То в случая е неизбежно това командироване.

Да.

Но аз смятам, че с по-голяма гъвкавост и мобилност – естествено, за това трябват ресурси, трябва да се наситят малките населени места, но да не гледаме само действията на МВР. Това е една система за сигурност, която включва дори ако щете и частни охранителни фирми, и системи за сигурност на предприятията. Въобще там трябва да се работи с тези хора, защото това е ресурс, който ние винаги сме използвали. При една добра координация между МВР и всички тези субекти, които имат отношение по сигурността, може да се получи по-добър ефект. МВР не може наистина да отиде навсякъде, но може да създаде организация и да е водеща по отношение на системата за сигурност, и то трябва да е така. В момента дори според мен трябва много бързо да се направи организация и да се проверят системите за сигурност във всички училища, да се види, там има охранители, има частни охранителни фирми, има охранители на самите училища, трябва да се проведе с тях работа, инструктаж и просто да са бдителни, да се проверят системите за видеонаблюдение. Това е превенцията, която трябва да се извърши, за да сме сигурни, че когато се подаде един сигнал, ние знаем, че вътре има контрол и че сигналът е фалшив, защото всеки сигнал трябва да се възприеме като реален. Чак когато се провери, тогава можем да кажем, че е бил фалшив. Защото можем да влезем в поредица от случаи на фалшиви сигнали и не дай си боже да подценим ситуацията и един от тях да е истински.

Може би ръководствата на учебните заведения трябва да проверят в момента входовете си - аварийните, за евакуация, защото истината е, че понякога се оказват – и вие от полицията го знаете най-добре - залостени, заключени, заварени. Полезен съвет да дадем.

Да, това не е работа на директорите на училищата, те имат друга работа. Това е работа на полицията, на пожарната, но просто трябва да се създаде организация и това да се извърши, защото тенденцията е тези сигнали да стават повече. Аз знам, по времето на европредседателството имахме същата тенденция и ежедневно имаше поне по четири или пет сигнала на територията на София, за които се налагаше да излизат и колегите от СОБТ, за да обезвреждат куфарите, но сме постъпвали към всеки един сигнал като сериозен. И така се прави.

Ще има ли правителство? От тема в тема скачаме, но все пак най-важното – изборите са на 2-ри април. Вече се заговори за всякакви коалиции, опитвам се да слушам всяка партия какво говори. От ГЕРБ се чу за три варианта за правителство. Все пак с кого бихте говорили и с кого не. Спомням си, че в последните дни на 48-мия парламент имаше горещи спорове от парламентарната трибуна, вие с Бойко Рашков, Тома Биков, Георг Георгиев се включиха. Как може да се преодолее това и с кого бихте работили и с кого – не?

Личните спорове не мога да ги определя като червени линии, защото ГЕРБ и СДС заявяваме политиките, които ще правим, и ние сме ги заявили в нашата предизборна платформа, която е изключително подробна и обхваща всички политики, които са важни за провеждане в държавата. Оттам нататък ние сме казали – ясна евроатлантическа ориентация. И аз не бих казал, че преди изборите трябва да се чертаят някакви червени линии. Напротив, ние даваме пример как в предишното Народно събрание предложихме кабинет, който беше експертен. Както загърбихме част от партийните интереси, въпреки че нашият електорат държи изключително много нашият лидер Бойко Борисов да е министър-председател, но в крайна сметка, когато виждаме, че държавата върви надолу, трябва да се правят компромиси и трябва да се търси най-правилното решение, така че не бих се ангажирал да говоря преди избори кой с кой ще говори. Ние можем да говорим с всички, когато става въпрос за национална политика, национална сигурност. А личните конфликти, те са неизбежни.

Г-н Маринов, към края на нашето интервю – минутка за Вас. Какво имате да кажете на избирателите и на тези, които не са стигнали до залите за срещи на партията ви в цяла България? И конкретно на Вашите в София-област?

Аз бих се обърнал към всички избиратели. Вече две години мисля, че емоциите отминаха. Мисля, че ако на предишните избори се гласуваше емоционално, нека сега да гласуват рационално и да си направят един извод какво имахме, какво загубихме. Това, което имахме, единственият гарант да се върне е да гласуват за коалиция ГЕРБ-СДС и естествено, да намерим такава подкрепа, която да даде възможност да формираме редовно и отговорно правителство.

Как определяте в проценти възможността да се случи?

Знаете сега, че обичам да говорим за сериозни неща. Аз съм убеден, защото виждам подкрепата на хората – и в момента съм в Долна баня, виждам подкрепата на хората, виждам разочарованието на хората от това , което се случва, и съм оптимист, че ще имаме убедителна победа.

Това е и моят въпрос, защото може да е клише, но повечето клишета са верни – че хората наистина се умориха да гласуват. Виждате ли ги?

Не, аз не използвам клишета. Аз имам лично впечатление, защото и в момента имам срещи с хора и ежедневно разговаряме с много от тях. София-област е голяма, но съм обиколил по два пъти, три пъти всички населени места и виждам каква е разликата от предишните избори.

Имаше един ключов момент – прословутият списък "Магнитски“ с г-н Горанов вътре. Очакваше се да удари по вас, по електората ви. Или го сплоти? Как го усещате Вие? Ако може да говорите от името на избирателите или по-скоро хората във вашия избирателен район ги интересуват съвсем други неща?

Хората ги интересуват съвсем други неща и наистина в момента са на прага на оцеляването. Голяма част, не казвам всички, голяма част от хората са наистина на прага на оцеляването. Но най-големият проблем, който виждам и който те споделят, е несигурността в днешния ден и в утрешния. Несигурност по всички въпроси – било то финансови, било то от гледна точка на лична сигурност, сигурност на имуществото и т.н. Това е най-големият проблем. А има ли несигурност, хората действат панически, хората действат емоционално, не взимат правилни решения и за съжаление, имунната система на страната отслабва.

Да. Опитах се да завършим с усмивка, но за съжаление, фактите са точно такива. Където и да го хванем, България не е в…

Усмивката е, че все пак до неделя има още два-три дена и аз силно се надявам там да бъде решението, на 2 април да ни подкрепят хората и да върнем надеждата за бъдещето.

Дай боже да се радваме на една по-добра България, да живеем скоро и по-добре, а не в страх и в несигурност. Защото знаем, има една азиатска поговорка – че страхът убива душата, а така и се контролират хората по-лесно, каквото и да говорим. Благодаря Ви, г-н Маринов, благодаря Ви, че бяхте наш гост.

Благодаря и аз. Пожелавам ви здраве и успех!

Подобно!

Петя КУЗЕВА