Марио Русинов от Антикорупционен фонд /АКФ/ в интервю за предаването Newsroom по Радио "Фокус“.

По скалата от 1 до 10 колко честни ще бъдат предстоящите предсрочни парламентарни избори, пети за последните 2 години?

Искам да вкарам малко контекст преди да отговоря на въпроса. Ние от Антикорупционния фонд изследваме секциите в риск, контролиран и купен вот, и как избирателите в тях гласуват вече повече от 2 години. Това го правим въз основа на различни критерии, като например избирателите много често да си сменят пристрастията и от една партия рязко 90% да гласуват за друга, или активността да скочи драматично, тъй като знаем, че в тези рискови секции хората просто не гласуват, когато нямат някакъв стимул, когато никой не е минал им плати и т.н. През април 2021 година активността във въпросните рискови секции беше доста висока. След като се въведе машинното гласуване, активността в тези секции спадна, и то доста повече, отколкото в останалите секции в страната. Т.е. активността в тези секции не може да се обясни със спада за страната. И защо казвам всичко това? Защото сега, както сме въвели паралелното гласуване – с машини и с хартия, предполагаме, че в тези рискови секции пак ще има висока активност, а също така и че ще има доста голяма доза грешки в протоколите – просто от една страна от умората на Секционната избирателна комисия, от друга – от усложнената процедура. Защото, както знаете, машините няма да издават протоколи, съответно трябва да се броят разписките от машината и гласовете от урната с хартиени бюлетини и т.н. Това създава предпоставка за грешки, а и за манипулации, където се случват такива.

Така, доколкото ви разбирам, връщането на хартиените бюлетини крие манипулация на предстоящия вот. Според вас обаче, видеонаблюдението на броенето на бюлетините ще спомогне ли изборите да бъдат една идея по-честни?

Като цяло ние виждаме видеонаблюдението като стъпка в добра насока. Сега, трябва да направим няколко уточнения. От една страна това е нова процедура, така че най-вероятно за самите Секционни избирателни комисии (СИК), а и за Централната избирателна комисия (ЦИК) и "Информационно обслужване“, които администрират видеонаблюдението, като първо ползване на видеонаблюдението ще е малко по-тромаво. И от друга страна – преброяването също ще е по-бавно, тъй като досега и в нарушение на методическите указания на ЦИК самото преброяване на бюлетините много често става с изсипване на урната с бюлетини, след това се разделят на членове на СИК, които да броят бюлетина по бюлетина, но не по начина, по който е трябвало. Сега това ще се превентира с видеонаблюдението, но за сметка на това ще става по-бавно. Така че очакваме генерално видеонаблюдението да подобри процеса, но може би първият път ще е по-тромаво.

Можем ли да кажем на нашите слушатели по последни данни колко на брой са рисковите секции у нас?

Това, което ние сме направили, е да замерим по нашата методология секциите, които системно показват такова поведение, т.е. на повече от два или три избора да са имали високи показатели по тези критерии, които казах в началото. По тази система сме откроили 1 700 секции с високо волативно поведение.

Според вас как можем да постигнем в най-голяма степен честност на вота? Можем ли, например, да почерпим някакви добри практики от други страни?

Изборният процес винаги може да се подобрява. Искам да обърна внимание на няколко неща. От една страна – изборното законодателство да е по-системно. Т.е. ние в последните 2 години два пъти обърнахме наопаки начинът, но който се гласува: първо сменихме с машини, сега вкарахме в 12 без 5 паралелно гласуване. Т.е. най-добрата практика би била наистина да си изберем един подход и да продължим с него. И трябва да кажем, че в крайна сметка технологиите на изборите не са панацея. Която и технология да изберем, просто трябва да я подобряваме и да учим хората да я ползват. Защото, например, аргументите срещу машините са, че хората не се оправят. Дори и да приемем, че има част от населението, което наистина не се е оправяло с тях, трябва да направим една препратка към преференциите – в началото наистина имаше много грешки с тях, но в течение на времето избирателите се научиха как да ги ползват. Т.е. и с машините ще е така. Друго нещо – институциите и партиите като основен гарант на изборния процес трябва да правят всичко възможност да вдъхват доверие в изборния процес, а на да го отнемат. Защото всички в момента се упражняват да казват колко нечестни са изборите, а партиите трябва да се заемат с това да повишават доверието, не обратното. Отделно може да се говори и за различни практики. Например, в Румъния имат една много интересна система, която в реално време отчита избирателната активност и това позволява в рискови секции, подобни на такива, каквито ние наблюдаваме в България, да може в реално време да се изпращат наблюдатели и по този начин да се превентират. Така че може и такъв тип практики да се предприемат. Накрая бих искал да кажа, че АКФ е част от "Обединение за честни избори“, което всъщност е обединение на медии, граждански организации и активисти. На предстоящите избори ще пращаме граждански наблюдатели, т.е. такива, които не са от партиите, които ще могат допълнително да гарантират вота. И не на последно място – искам да отправя покана към всички ваши слушатели да се включат, ако искат, в едни честни избори.

Добре, ако някой от нашите слушатели забележи нещо нередно в секцията си, може ли да помогне в борбата с манипулирания вот, и как да стане това?

Може да помогне. Начините за това са да алармира полицията и медиите. Ако алармира и АКФ, ние също своевременно ще се включим и ще вдигнем шум, за да може чисто с медийно и публично внимание да превентираме такива практики. Само ако мога да си позволя пак да поканя вашите слушатели да се включат като наблюдатели. Това може да стане на сайта fairelections.bg или "Обединение за честни избори“ във "Фейсбук“.

Само да ви попитам, споменахте полицията: каква е ролята на МВР и как бихте оценили усилията на министерството? Също така, сътрудничите ли си с тях?

Работата на полицията е най-вече в краткосрочен план и тя е да работи по сигнали и с оперативна дейност да залови от една страна дилърите на гласове на ниско ниво, от друга – поръчителите, които са на по-високо, и от трета – да присъства в рамките на изборния ден, така че да може криминалният контингент, който е въвлечен в това, да бъде превентиран да го направи, т.е. тези хора, които купуват/продават гласове, да нямат възможност на практика да осъществят своята дейност. Това, което виждаме на тези избори, според мен е, че има една по-голяма ангажираност спрямо предходните. И като цяло ние от АКФ смятаме, че повишеното полицейско внимание е добър знак, трябва да продължава. Но се надяваме наистина след изборите да има вече не само повече обвинения, но и повече осъдени за дейността, защото това е нещото, което наистина ще направи промяна – да има не хора с условни присъди, ами хора, които когато доказано са нарушили закона, да излежават присъдата, за да може те да служат за негативен пример за останалите, които искат да ползват такива техники.

И ние се надяваме на същото. И съвсем, съвсем на финала на нашия разговор кажете на хората, които слушат и сега защо трябва да отидат да упражнят правото си на глас, и то честно?

Разбира се, причината е много проста: контролираният и купен вот имат някакъв предел, т.е. толкова гласове могат да се купят и продадат в изборния ден. Въпросът е, че колкото по-голяма е избирателната активност, толкова по-малко тежест ще има този контролиран вот. Най-ефективният начин да предотвратим влиянието на този вот е да гласуваме. Така че апелирам всички да упражнят своето право на глас.

Веселка Иванова