Първата пресконференция на БСП след парламентаринте изборите на 2 октомври т.г., на които партията остана пета. 

Корнелия Нинова: Kазахме, че ще се въздържим от коментари, тъй като все още не бяха готови окончателните резултати, и буквално за часове и минути се сменяха позициите на партиите, коя ще влезе, коя няма, така че изчакахме окончателните резултати. Това е причината вчера да не се появим пред вас. Сега вече при почти 100% преброяване от ЦИК е ясно какво се случва. Днес свикахме Изпълнително бюро, проведохме заседание и имаме да казваме 5 неща. Първо, благодаря на всички български граждани, които гласуваха на тези избори, на тези, които ни подкрепиха, на нашите структури, членове, симпатизанти и доброволци, всички, които направихме една хубава, активна кампания, с позитивни послания, с много срещи в страната и с предложения за конкретни решения на проблемите, които стоят пред България. Второ, крайно сме притеснени от все по-понижаващата се надолу, и надолу избирателна активност. Това е шамар за цялата политическа класа и е крайно време да осмислим какво ни казват с тази ниска активност българските граждани. Трето, очаквахме по-висок резултат. Резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това. Взимаме си поуки и от свои грешки, и от обективни обстоятелства, и ще вземем категорични решения какво да променим. Но в цялата тежка ситуация, в която бяхме поставени и обективна, и о други причини, успяхме да запазим приблизително предишния си резултат с по-малко от 1% разлика. Това е позитивното, въпреки всичко, което се случи и в кампанията, и негативна кампания срещу нас, и други обективни обстоятелства. Които, четвърто тук имам да ви казвам, ще обсъдим на Национален съвет в събота. Изпълнителното бюро решихме да свикаме Националния съвет. Това е нашият орган с представители от цялата страна. Там ще говорим за резултатите, за ситуацията и как да продължим оттук нататък. Пето, няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС. За нас това е принципна, последователна позиция, почти 7 години се бием с този модел, и трябва да се знае кой къде се поставя в тази ситуация по оста задкулисие, кражби, обръчи от фирми или правова държава, законност, ред и правила еднакви за всички. Ние сме решени да продължим битката си за промяна на модела "ГЕРБ“ и за друг начин на управление на България с всичко, което през годините сме казвали, последователно на думи и с действия сме отстоявали. Благодаря ви. Заповядайте за въпроси.

Г-жо Нинова, кога ще подадете оставка с оглед на този исторически нисък резултат?

Корнелия Нинова: Вие кой сте?

От Телевизия "Евроком“.

Корнелия Нинова: Няма да подаваме оставка. Други въпроси?

Какви грешки отчитате в кампанията /…/ този резултат? И долу пред "Позитано“ 20 представители на българската левица казаха, че настояват за свикване на конгреса.

Корнелия Нинова: По отношение на анализи на грешки и какви промени да предприемем, за да се промени авторитета на БСП ви моля да разговаряме в събота след Националния съвет. Разбира се, можем да ви кажем мнението на Изпълнителното бюро, но при нас има ред и правила. Тези решения се обсъждат и се вземат от органа, в който участват структурите от цялата страна. така че заповядайте в събота след Националния съвет, ще говорим конкретно за причините, за грешките и какви мерки предприемаме оттук нататък. Що се отнася за внесената подписка – тя е за свикване на Национален съвет, на който да бъде взето решение за конгрес. Както виждате, самото Изпълнително бюро свикваме Националния съвет в събота, така че тук нямаме драми. А дали ще имаме конгрес, ще решат членовете на Националния съвет в събота.

А на този конгрес ще се постави ли въпроса за лидерството на БСП?

Корнелия Нинова: Първо да видим дали ще има конгрес в събота дали идват 180 човека от цялата страна, ще реши партията.

Лиляна Клисурова, "24 часа“. Кой ще понесе тогава отговорността за този резултат? Наистина това е историческа цифра за БСП – сривате се на 5-то място, което е неочаквано за всички. И има ли механизъм конгресът, ако Националния съвет реши това, да гласува ваша оставка без вашето отстраняване, без вие да сте подадете оставката, след като сте избрана на вътрешен избор? И казахте, че няма да коалирате с ГЕРБ и ДПС, но има ли вариант БСП да даде подкрепа за експертно правителство, макар и с мандата на ГЕРБ, в което да речем лидерът се е дръпнал назад, има подкрепа от "Демократична България“, има ли такъв вариант за БСП?

Корнелия Нинова: Сега, ако мислите, че в следващите дни ще изнасяме лекции по уставни правила на БСП пред българското общество, грешите. Визирам въпроса: ако вие не си подадете оставка, кога ще реши конгресът, пък какво Националният съвет? Нямам наистина да обсъждаме, и няма нужда и българското общество от това какво пише в устава на БСП. Категорично оставки няма да подаваме. Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП. Извадете им интервютата, включително и пред вас, и вижте какво говорят там: че БСП ще падне под бариерата, че няма да минем 4-те процента, че ще бъдем последна партия и загиваме. Какви са резултатите? Същите като на миналите избори – 10%. Така че на тези хора отговаряме така. Що се отнася до експертен кабинет – вече сме изразявали позицията си пред вас. Експертен кабинет е опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности. Ние сме "за“ това да се носи политическа отговорност от политическите партии, особено в тези трудни, кризисни моменти, като сегашните, като това, което ни чака през зимата. И не приемаме експерти да понесат тази отговорност, а политиците да се скрием и да изчакаме да мине трудното време, да си измием ръцете с тях, че не са били успешни, и да чакаме да се върнем отново на сцената. Това не е отговорно, не е държавническо, не е мъжкарско, както искате го наречете. Други въпроси?

Силвия Стоядинова от "Дивидент“. Изненада ли ви, че "Възраждане“ са преди вас?

Корнелия Нинова: Очакваше се, че "Възраждане“ ще имат ръст. Да, не очаквахме да бъдат преди нас, но това са фактите, с по-малко от процент мисля, няма и 1% са преди нас. Приемаме тези факти, казах ви. Искахме да имаме по-добри резултати, направихме добра кампания. Получи се това, което българският народ реши. Ние трябва да си вземем поуките, да си направим изводите, да се променим, така че да си възстановим доверието и да вървим напред. Репортер: Диляна Панайотова, "Нюз БГ“.

Корнелия Нинова: Да, заповядайте.

В изборния ден казахте, че виждате БСП във властта, сега категорично отхвърляте вариант за експертно правителство, за участие в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Как виждате тогава участието на БСП във властта? През какъв механизъм? Нови избори?

Корнелия Нинова: Да повторя пак: казахме, че виждаме участие на БСП в следващо правителство като гаранция за социална политика, социален стълб, социално-икономически щит срещу кризата. Резултатите са такива, че ГЕРБ спечели тези избори, така че сега отговорността е тяхна да направят кабинет. Ние заявяваме категорично, че няма да подкрепим такъв кабинет. Ако те не успеят, ще изчакаме втория мандат, ако и вторият не успее, ще изчакаме третия, ще водим разговори, но категорично с ГЕРБ и ДПС няма да влизаме в съюз, и надявам се, това не изненадва никого. Защото ако новите партии отскоро заявяват своята позиция по тази линия, която ви казах: задкулисие и корупция или ред в държавата и справедливост, то ние тази линия я следваме от 7 години. И я следваме твърдо. Какво ли не сме изпитали на гърба си през тези години от ГЕРБ, и въпреки това удържахме, не се подадохме, ще продължаваме по този начин. Трябва да има чистота и яснота в българската политика. Безпринципните съюзи не водят до добро нито за държавата, нито за партията. Това е опит задкулисието да се скрие зад някаква уж спасителна форма.

Г-жо Нинова, обаче принципни коалиции, в крайна сметка не излиза сметката на партии, които биха могли да се коалират. А едни нови избори добър вариант ли са за България сега?

Корнелия Нинова: Не, по-добре е да има нов кабинет. Трудностите, пред които сме изправени, по-добре да има редовен кабинет. Нека да опитат ГЕРБ.

Златина Захирова, "Дневник“. Първият ми въпрос е как виждате редовния кабинет конкретно през призмата "Възраждане“ и "Български възход“, ваши потенциални партньор при трети мандат биха ли били, е единият ми въпрос? И вторият ми въпрос е в контекста на отговорността, резултатите и т.н. В сравнение с изборите през ноември миналата година БСП има 35 000 нетни гласа по-малко. Това не е ли аргумент за ръководството на партията да подаде оставка, ако не, очевидно не е, но защо? Защо предпочитате да гледате единият процент разлика, а не аргумента с 5-та позиция и с 35 000 гласа по-малко? Благодаря.

Корнелия Нинова: Не предпочитаме. Казах ви, че сме реалисти, трезви хора, оценяваме този резултат като лош, разбираме, че трябва да променим нещо, ще вземем мерки да го променим. Не сме си сложили розови очила, но не се и случи това, което мнозина предричаха и за което мнозина работиха – да ни сринат до 4 и под 4%. "Възраждане“ не е опция за нас. Други въпроси има ли?Репортер: Ивелина Николова, Нова телевизия. Какво ще означава за България, ако продължи да управлява служебен кабинет, чийто лидер би бил Румен Радев, тъй като той назначава тези хора?

Корнелия Нинова: Не е толкова важно какви са хората в служебния кабинет. Важното е, че няма да има парламент, който да взема законодателните решения в тези трудни моменти. Предстои ни приемане на бюджета за 2023, предстоят важни решения по Плана за възстановяване и устойчивост. Предстоят важни решения по отношение на доходите, на пенсии, на заплати и т.н. Необходим е работещ парламент и редовно правителство. Има важни решения за България, които служебен кабинет не може да вземе, по Конституция не може. Така че ние сме за това парламентът да бъде стабилен, първата сила да си излъчи кабинет и да поеме ангажимента за тези месеци, които ни чакат, и за решенията, които трябва да се вземат.

Г-жо Нинова, Христина Владимирова, БГНЕС. Имам два въпроса. първият е: къде сбъркахте и защо сте с пореден резултат надолу? А вторият е: тъй като очевидно вие ще бъдете в ролята на опозиция, кои са важните въпроси от външната и вътрешната политика, по които сте готови да подкрепите едно бъдещо правителство?

Корнелия Нинова: На първи въпрос – поканих ви в събота да дойдете, след като се събере Националният съвет, и ще чуете цялостната ни оценка. На втория – ще отстояваме това, което през цялата кампания говорехме и което е и същността на БСП от години наред, а това е: ще подкрепим всички мерки в областта на социалната политика, повишаване на доходите, овладяване на цените и на инфлацията. За нас това, заявено още в кампанията, означава: таван на цени, изземване на свръхпечалби от енергийните дружества и преразпределяне към домакинствата и фирмите, изваждане на общини, църкви, библиотеки и читалища от свободния пазар и връщането на регулирания пазар, преизчисляване на пенсии, увеличаване на минимална работна заплата, безплатни учебници и лекарства за деца. Всичко, което като ангажимент сме поели в кампанията, това ще отстояваме и това ще подкрепяме. На второ място – подкрепа за икономиката, за да може да се стабилизира, да произвежда, да внася данъци, да осигурява работни места. И на трето – ще положим всички усилия България да не бъде въвличана във военния конфликт в Украйна.

Г-жо Нинова, Варсен Такворян, "Новините on Air“. Имам два въпроса. Смятате ли, че трябва да бъде поета отговорност от председателя на предизборния ви щаб на партията? И вторият ми въпрос е как биха се отразили едни нови избори на БСП? Благодаря.

Корнелия Нинова: Вече заявих, че няма да подаваме оставки. Не е добре да има скоро нови избори. И оставете как ще се отразят на БСП. Ще направим още една кампания. По-лошо ще се отразят на България. В момента ни трябва стабилност и сигурност за хората, затова – работещ парламент и правителство, което да поеме ангажимента за тези месеци. Други въпроси има ли?

Г-жо Нинова, Цветелина Борисова, Агенция ПИК. Да ви попитам – кой обвинявате за петото място на БСП и обвинявате ли някой? Кой е виновен за този "висок“ изборен резултат? За първи път партията столетница е на пето място. Благодаря.

Корнелия Нинова: Уважаеми колеги, за седми път – след като съберем Националния съвет и чуем мнението на партията от цялата страна, заповядайте в събота да ви обявим решенията на Националния съвет. Кой е виновен, по каква причина сме стигнали дотук, какви грешки сме допуснали и какви мерки ще предприемем оттук нататък.Репортер: Г-жо Нинова, Теодора Цанева, БТА. Казвате, че най-добрият вариант не е да има нови избори сега. Парламентът има спешни неща, които трябва да приеме, сред които бюджетът. Но какво ще стане с бюджета, ако все пак този парламент има кратък живот? Преди кампанията призовахте служебния кабинет да не се занимава с бюджета, обаче може и редовен да няма. Ако ви бяха послушал, какво щеше да стане?

Корнелия Нинова: Ще се върна малко в съвсем близкото минало. Предишен служебен кабинет – мисля, тогава Асен Василев беше служебен министър на финансите – внесе бюджет в една такава критична ситуация в парламента и той беше напълно преправен в парламента, ако си спомняте. Тогава ние държахме третия мандат и го задържахме умишлено, докато се приеме бюджета. И това беше постигнато с абсолютно съгласие между политическите партии и президентската институция – мандатът да се държи, докато се приеме бюджета. И знаете, че вътре в парламента той беше много разместен. Така че и сега, ако не се стигне до редовно правителство, има време – първи, втори, трети мандат и преговори, така да поставим нещата, ако сме отговорни хора, а ние сме от БСП, така да поставим нещата, че каквото и да се случи, да не оставяме държавата без бюджет за 2023 г.

От "Флагман“ Лъчезар Лисицов, здравейте. По време на предизборната кампания не посмяхте да вземете позиция по темата с референдумите в Украйна, които проведоха там руснаци – не знам как да ги нарека. Вече имате ли позиция, може ли да ни кажете?

Корнелия Нинова: Не. Тогава ви казахме, че също ще обсъдим на колективните си органи. За съжаление, по време на кампанията не се събирахме, всички бяхме на терен. Така че и това ще чуете. Просто може би трябва да го кажа за пореден път и някак си да се приеме. Ние сме различна партия. Виждате другите колеги. Излиза Бойко Борисов и казва "Така ще бъде“. Вчера излизат Кирил Петков и Асен Василев и казват "Така ще бъде“. При нас не се случват така нещата. Ние не сме лидерска партия, не сме еднолична партия, събираме си хората от цялата страна, дискутираме, чуваме различни мнения, съобразяваме и накрая излизаме с решения. Знам, че на някой това сигурно му изглежда слабовато или бягство от отговорност на лидера. Не, нищо подобно. Просто уважаваме демократичните ценности в една партия, а тя е да има колективни органи, където тези неща да се обсъждат, да се чува гласа на хората и да се взимат колективни решения с гласуване.

Вашата прогноза от какво ще произтече от тези избори – нови избори? И това ви питам, извън благопожеланието, че е важно да има управление страната с парламент – при разпределението на броя на депутатските места по политическите сили и взаимните условия, които са си поставили.

Корнелия Нинова: Какво ще последва от нови избори?

Какво ще последва от тези избори – ще има ли управление или отиваме на нови избори след тези?

Корнелия Нинова: Това зависи от мандатоносителя – да положи усилия, да направи правителство, да води разговори. Ние сме били в такава ситуация и никак не е лесна. Миналия път, както виждате, успяхме да съставим правителство, макар и за кратко. Така че отново повтарям нашата позиция – положете усилия, направете правителство, да има редовно Народно събрание, да се приеме бюджета, да се приемат законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Нас хората са ни подредили на пето място, разбираме си отговорността. Трябва да се направи нещо, ще вземем мерки – толкоз. И шести път да ме питате това – това е, нека първият, победителят да действа.

Г-жо Нинова, за първи път в историята при провеждането на избори има толкова високо резултат на избиратели, които са натиснали бутона "Не подкрепям никого“.

Корнелия Нинова: Това е лошо, лошо.

Близо 4%. Как ще коментирате това? Това за първи път се случва, толкова висок, при такава избирателна активност, такъв процент от хората у нас.

Корнелия Нинова: Толкова ниска активност и толкова висок процент на "Не подкрепям никого“ ви казах, че е двоен шамар за политическата класа. Това означава, че хората не виждат в партиите решение на проблемите си. И отдавна трябваше да ни светне лампата, че това е проблем и трябва да започнем да се променяме, да връщаме доверие. Най-малкото е да бъдем принципни. Понеже го поставяте в контекста на това, че сега ще се правят коалиции, най-малкото, което се очаква от нас, е да не лъжем хората. Не може преди избори ти шест години да казваш "Моделът ГЕРБ-ДПС е порочен“ и сега да седнеш на една маса за преговори. Най-малкото е това. Като кажеш нещо, бъди ясен, принципен, последователен, понасяй си ударите, понасяй добрите резултати, но бъди принципен политик и чист, и открит, без задкулисие, без договорки. Излизаш и казваш "Ето това е“ и го следваш докрай.

И в тази връзка, ако първият мандат наистина бъде неуспешен, вярвате ли, че с втория, който ще е на "Продължаваме промяната“, може да се събере това мнозинство от 121 гласа? И с коя друга партия, освен вас, ДБ и ПП?

Корнелия Нинова: Ако вторият мандат отиде, т.е. ще отиде,- ако първият не е успешен, ще отиде по Конституция в ПП, и ни поканят на разговори, ние ще участваме и бихме подкрепили. С кого друг те биха разговаряли – нямаме представа. Може би те трябва да го кажат.

Г-жо Нинова, как смятате оттук нататък да обедините лявото пространство? Не е тайна за никой, че в БСП тече един процес на разединение. Отделно, сега обвинявате ли и Стефан Янев, че може би е взел с неговата партия част от вашите избиратели? Но това е основно въпросът ми – как смятате оттук нататък да обедините лявото пространство? Благодаря.

Корнелия Нинова: Обединението на лявото може да стане по един единствен начин – с политики, зад които застават всички, които декларират, че са леви партии. С личностна реализация, с кариеризъм на определени хора от по-малки леви партии, с надпревара и бутане да влязат напред в листите няма да стане. Става с политики. И аз мисля, че в управлението ние последователно отстоявахме леви политики – и по отношение на доходите, и по отношение на ролята на държавата, която е друг модел в света, не неолибералния, а роля на държавата. Това е лява политика. Така че оценявайте ни по това – по политиките.

Г-жо Нинова, ако се стигне до съставяне на правителство с втория мандат, ще запазите ли искането си да правите коалиция с "Продължаваме промяната“, при условие че Кирил Петков няма да е кандидат за премиер?

Корнелия Нинова: Т.е. дали ще имаме условия Кирил да не е кандидат за премиер? Досега ви говорих за принципност и последователност. Като веднъж сме казали, когато Кирил Петков изгони 70-те дипломати сам, без коалиционно решение и прекратихме преговорите за правителство тогава, и казахме "Без Кирил Петков премиер“, означава, че сме го казали. А казаното е – казал си, това е положението. И въпросът е принципен, защото ние и в коалицията имахме някои проблеми, за които сме говорили и пред вас още по време на управлението – нарушена комуникация и липса на коалиционна култура. Редица решения се вземаха самостоятелно от лидери в ПП, обявяваха се публично и ние бяхме поставени в неловката ситуация да ги коментираме след това. Това е принципен въпрос – как се прави политика. Случаят с руските дипломати е само един конкретен пример как не се прави в коалиционно правителство. Ние имаме коалиционна култура и държим на това.Репортер: Г-жо Нинова, вие твърдяхте в управлението, че сте социалният гарант в това правителство. Корнелия Нинова: Точно така. Репортер: Доколкото разбирам, виждате участието на БСП в някакво правителство, пак като социален гарант. Простете моето нетърпение и това на колегите до събота, но как смятате, след като вие бяхте по ваши думи "социалният гарант“ в това управление, защо все пак хората видяха защита на своите социални права и други в партия "Възраждане“, а не в БСП? И прощавайте, но днес искам да чуя мнението и позицията не на Националния съвет на БСП, не на Изпълнителното бюро, а на председателя на БСП Корнелия Нинова, която е политик от дълги години, на бившия вицепремиер също. Благодаря. Корнелия Нинова: "Възраждане“ имаха друга платформа и друга същност на кампанията, не социалният стълб. "Възраждане“ са националистическа партия, те заложиха на геополитическия конфликт, на ярко заемане на позиция по геополитическата ситуация. Не съм чула те да са социалната партия или социалният стълб. Така че не вярвам, че хората, които са ни оценявали по социалната политика, са подкрепили "Възраждане“ именно заради нея. Още повече, че имахме примери от парламента, в които "Възраждане“ например подкрепиха решението за самолетите F-16, които са 2 милиарда съвсем не за социална политика. Така че не смятам, че въпросът ви е правилно формулиран. "Възраждане“ не бяха подкрепени заради социални мерки. Благодаря ви.