Фокус, Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“ 

На 15 юни се проведе работна среща "От наука към иновации“ в град Габрово. Събитието бе организирано от Изпълнителна агенция "Програма за образование“ – управляващ орган на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“. Срещата е продължение на инициативата за стимулиране на контактите и изграждането на партньорствата между центровете за върхови постижения и центровете за компетентност, от една страна, и бизнеса – от друга.  

Разговаряме с проф. Георги Вайсилов, който е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование“. Срещата на 15 юни бе по инициатива за подпомагане на партньорствата между центровете и бизнеса. Кажете ни къде центровете могат да бъдат полезни на бизнеса и общините. 

Центровете за върхови постижения и за компетентност, които бяха създадени в рамките на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, покриват на практика и четирите области на интелигентната специализация на Република България, така че могат да допринесат в различни области, както за развитие на бизнеса, така и за проблеми на местното развитие на общините. Например, имаме центрове, които работят в областта на информационните и комуникационните технологии, които дават възможност за обработка на големи масиви от данни. Имаме центрове, които работят в областта на мехатрониката, чрез които може да се подпомогне бизнеса в тази част, произвеждащ различни части за автомобили, машини и т.н. Имаме центрове, работещи в областта на чистите технологии и оползотворяването на отпадъци. Други центрове работят в областта на медицинските изследвания, чрез които създават нови методи за диагностика, за лечение на пациенти. 

Колко са центровете, изградени до момента горе-долу, защото изброихте много? 

16 центъра, като последният, който исках да спомена, е центърът "Наследство БГ“, който е насочен в областта креативни и рекреативни индустрии. 

Какво предстои през новия програмен период? 

Основното през този период беше да се изградят центровете, така че фокусът беше върху изграждане на инфраструктура и формиране на изследователски екипи. Сега, през следващия период предстои те да започнат да функционират в пълната си мощност, така да се каже, да допринасят както за развитието на научните изследвания в организациите, които участват в центровете, така и за различни проекти, насочени към приложни научни изследвания, по проблеми на бизнеса, на общините, изобщо на обществото, така, че да се види директната полза от тези центрове. 

Разговаряме с проф. д-р инж. Илия Железаров. Той е ректор на Техническия университет в Габрово. Към университета има и Технологичен парк, който разполага с 14 лаборатории, групирани в четири лабораторни комплекса. Проф. Железаров, в какви области се развива Технологичният парк към Техническият университет? 

Технологичният парк на Технически университет в Габрово се развива в две големи направления, съгласно специализацията на България. Едното е "Мехатроника и чисти технологии“, а второто голямо направление е "Информатика и информационни и комуникационни технологии“, които обхващат и спектъра на по-голяма част от бизнеса в региона на Централна България. 

Кажете ми с какво може да е полезен центърът за бизнеса? 

Технологичният парк на Технически университет в Габрово може да бъде изключително полезен на бизнеса с това, че първо, през парка преминават почти всички студенти, които се обучават в университета, и те се докосват до най-новите техники и технологии на пазара в момента. Т.е. излизат едни подготвени млади специалисти. Вторият момент е, че бизнесът много често – а той се и възползва от това, ползва услугите на Технологичния парк. Това са съвместни научни изследвания, решаване на сложни задачи и проблеми, които са поставени пред бизнеса, а понякога дори и тривиални на пръв поглед измервания, които обаче, за съжаление, няма къде другаде да се направят, и фирмите, бих казал, с благодарност и удоволствие извършват измерванията при нас, защото резултатите наистина са достоверни, на една много съвременна апаратура, която успяхме да закупим по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Николина Хинкова е председател на Регионален иновационен център "Амбициозно Габрово“ и с нея ще разговаряме за партньорството между Регионален иновационен център и Център за компетентност "Мехатроника“. Разкажете ни, г-жо Хинкова, малко повече. 

Центърът за компетентност по мехатроника всъщност е към Техническия университет в Габрово. Чрез този център бизнесът се сближи малко повече с Техническия университет. Тъй като ние живеем в много по-конкурентна среда от преди, бизнесът осъзнава, че за да е конкурентен, трябва да предлага на пазара качествени, оригинални стоки с висока добавена стойност. За тази цел бизнесът поставя по-високи изисквания специално към нашия Технически университет за подготвени кадри, които да могат да бъдат не само добри изпълнители, но и да могат да извършват развойна и иновационна дейност.