Евродепутатите обсъдиха програмата "Сигурна свързаност“. Беше дадена зелена светлина на първата по рода си европейска програма за сателитно покритие за периода 2023-2027 година. Какво представлява програмата, по какъв начин могат да бъдат изградени надеждни телекомуникационни услуги за Европейския съюз? По темата разговаряме в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" с евродепутата Иво Христов, който е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Какво представлява тази програма, бихте ли ни разказал, програмата, както обявих, за сателитно покритие?  

В резюме програмата ще носи името IRIS² и ще разполага с бюджет от 2.4 млрд. евро, който ще бъде допълван чрез вноски от държавите-членки по линията на Европейката космическа програма и чрез частен капитал също, което е нов момент, тъй като частният капитал може силно да динамизира подобна програма. Тя ще осигури разгръщането на европейско сателитно покритие до 2027 година, и то има за цел да отговори на нуждата от сигурни комуникационни услуги на ниво Съюз. Тъй като именно те ще бъдат основен фактор за сигурността на самите държави-членки, особено когато наземните мрежи липсват или пък са прекъснати в случай на война или в следствие на природни бедствия. В резюме това е.  

Да, може би това налага задълбочаването на работата в конкретната област.  

Да. Аз бих казал дори, че Третата световна война е в ход, макар че все още политици, анализатори не смеят да я нарекат с това име. Сраженията в Украйна, полетите на разузнавателни балони между САЩ и Китай, взривяването на "Северен поток“ са част от една и съща неумолима, глобална, опустошителна динамика, която поражда риск от самоунищожение. И добиването и преносът на информация е стратегически ресурс в условия на война. Трета световна завари Европа в състояние на военна безпомощност, което обяснява и политическата й слабост. Европа в момента е бойно поле и Съюзът е нищо повече от финансист на войната, но не е дипломатически фактор. И една от причините за нашата слабост е липсата на всеобхватна и надеждна информация. Образно казано едно частно лице Илон Мъск в момента знае повече за войната отколкото Европейския съюз с нашите сателитни възможности. Това е абсурдно, но е факт. И програмата IRIS² е стратегическа стъпка към изграждане на сателитна автономия на Съюза от конкурентите САЩ и Китай, и други по-малки страни с амбициозни сателитни програми.  

По ваша инициатива, г-н Христов, Черно море бе наложено като основен стратегически регион в програмата IRIS² по отношение на сателитното покритие. Кои бяха основните фактори, отчетени при формулирането на вашата визия за конкретния регион?  

Благодаря ви, че сте го забелязали, тъй като действително Черно море не фигурираше сред приоритетните региони за разгръщане на европейското сателитно покритие, но считам, че българският национален интерес го диктува, тъй като Черно море е нашето собствено българско море. Напрегната зона, в която има много трафик, има и геополитическо противопоставяне. Ние сме заинтересувани да знаем какви кораби се движат в Черно море, какви екологични проблеми пораждат, тъй като знаете, че един кораб може да съсипе туристическия сезон в страна като България. В Черно море плават мини, през Черно море получаваме голяма част от нашите суровини, и експортираме българския експорт за чужбина. Така че за нас е изключително важно да знаем всичко за това море и крайбрежието около него. Радвам се, че настояването ми бе отчетено от колегите, и Черно море залегна като приоритетен регион за разгръщане на сателитното покритие.  

И сега малко повече в детайли бих искала да навлезем. По какъв начин, г-н Христов, могат да бъдат изградени надеждните телекомуникационни услуги за Европейския съюз?  

Въпросът е твърде технически и трудно може да бъде резюмиран в рамките на радио интервю. На него ще отговорят вероятно техническите експерти с времето. Но на първо място бих казал, че чрез укрепването на космическите програми на Европейския съюз, чрез ускоряването на комерсиализацията на космоса, така че частният интерес да бъде стимулиран, да инвестира в различни космически проекти, и чрез стимулиране на конкурентоспособна европейска космическа индустрия. Виждаме, че навлизането на частни капитали в американските космически програми доведе до ред технологически революции, до много ускорена динамика. Мисля, че това може да се случи в Европейския съюз, на политическо ниво IRIS² вече създава една добра рамка за подобно развитие.  

Да разбираме, че Европа наистина може да осигури собствената си автономност от глобални конкуренти, като САЩ и Китай?  

Това е целта на програмата за сигурна сигурност – чрез преминаване от ролята на наблюдател и потребител, който разчита на външни доставчици за своята телекомуникационна свързаност, Европа да се превърне в равностоен актьор чрез изграждане на собствена многоорбитална констелация от сателити на различни орбити. И това действително мисля, че е една перспективна стратегия, тя ще донесе плод. Това няма да стане веднага.

Разбира се, да.  

И това става със закъснение, тъй като ние сме вече в условия на остър конфликт. Но така или иначе това е необходима стъпка и се радвам, че вече е факт.  

И за финал на нашия разговор бих искала да засегнем, понеже говорим за конфликтите, за войната в Украйна, какви са възможностите чрез тази програма за разгръщане на капацитета за устойчивост и противодействие на кибератаките?  

Да, това е изключително остър въпрос. Забелязвате, че кибератаките се превърнаха от изключение в ежедневна заплаха през последните години както за институциите, така и за обикновения гражданин, тъй като изваждането от строя на една институция, да речем на Търговски регистър или пък на някаква друга държавна институция, може да блокира функционирането на икономиката на една държава, може да засегне личния интерес на дребния потребител. Затова програмата цели да осигури изграждането на сигурни сателитни услуги за използване на квантово криптиране на информацията за т.нар. "свръхсигурно комуникиране“. Тези услуги ще бъдат от полза както за правителствата на държавите-членки, така и за предприемаческия сектор, защото именно наличието на защитена интернет система за комуникация ще допринесе за засилването на т.нар. "кибернетичен суверенитет“ на Европейския съюз.