Иван Таков, председател на групата на общинските съветници от "БСП за България“,  в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

 

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си заседание решение председателят на групата на общинските съветници "БСП за България“ в СОС Иван Таков да бъде сменен с новоизбрания лидер на столичните социалисти Диана Тонова. Няколко часа по-късно общинските съветници от "БСП за България“ отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП за смяната на Иван Таков с Диана Тонова, и досегашният председател на групата запазва поста си. Това решение беше взето единодушно на заседание, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван Видолов. Продължава ли Студената война в БСП-София? Наш гост е председателят на групата на общинските съветници “БСП за България" Иван Таков. Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-н Таков.

Добре заварили.

Защо новото ръководство като първа задача се зае с вашата смяна?

Много интересен и добър въпрос задавате. Мисля, че има доста по-важни неща, които да свърши новото ръководство, а именно подготовката за предстоящите избори 2 в 1. Но както проследих аз на конференцията в неделя, на която беше избрано това ново ръководство, всъщност конференцията въобще не се занимаваше с никакви политически въпроси, единствено и само с организационни и административни, което не е добър показател, особено предвид на това, че след по-малко от 10 дни влизаме в предизборна кампания.

И какво се получи? Съветниците от БСП бламираха ли Нинова?

Получи се, че съветниците от БСП гласуваха доверие към мен, като председател на групата, което означава, че явно са доволни от моята работа и от това, което съвместно сме направили досега през последните няколко години. Така че това е може би оценка за общата работа на групата съветници, за което аз лично им благодарих.

Как ще се справите с упоритостта на ръководството и техните пресъобщения в полза на Диана Тонова?

Не смятам въобще да влизам във война с прессъобщения. Ние имаме достатъчно много работа, която да вършим и в Общинския съвет, разбира се, и по време на изборите. Но нека да кажем следното нещо: това, което се случи с едно легитимно решение от февруари месец на Националния съвет, с което беше направен този извънреден отчетно-изборен цикъл в Градската организация, е изключително притеснително. И аз в началото казах дори, че това е саботаж на европейските избори, а в момента имаме избори 2 в 1.  И вместо най-силната, най-голямата, Градската организация на БСП-София да се занимава с подготовка на изборите, с провеждане на самите избори, продължаваме да се занимаваме с вътрешно-партийни битки и затова резултатът ни е на това ниво. Ето, вижте, какво направихме ние. Април месец м.г., на изборите, националните избори за парламент, в София водачите изкараха 7% общо за листите. Успяхме да се мобилизираме и да се обединим за местните избори през 2023 г. Направихме местната коалиция и обединихме цялото ляво в София и резултатът само за 6 месеца беше удвояване на този резултат до 14% за листата ни за общински съветници. А в момента с това, което се случва и цялото разединение и видното неумение на ръководството на партията да обединява, а единственото, което прави през годините, е да разединява, много се притеснявам, че резултатът отново ще се върне в тези 6-7-8%, което не е добре и за БСП и за лявото, разбира се, като цяло.

В решението от заседанието на съветниците в Столичен общински съвет на “БСП  за България" се изразява притеснение от, цитирам: “намесата на тясното ръководство на БСП в решенията на групата". Как ще работите занапред, е въпросът, защото те ще ви се месят, смятайки, че като ръководство имат право на това?

Ръководството на...  тясното партийно ръководство не е спряло да се меси още и преди изборите, и по време, и след изборите, но не по конструктивен начин. Всъщност, председателят и една малка група около нея бяха може би един от най-яростните опоненти на местната коалиция, която направихме в София и на кандидата ни за кмет. Затова такава намеса аз лично никога не съм позволявал в работата, тъй като групата е достатъчно опитна и това е в нейните правомощия да взима решение и всеки общински съветник сам за себе си е избран пряко от хората и има възможност да взима своите решения. Но много важно беше да отбележим, което сме отстоявали винаги, че местната политика е работа на местните партийни структури. Затова намесата от националното ръководство и това вторачване и в Градския съвет, и в Градската организация на БСП-София за мен е изключително притеснително и аз поне не съм позволявал намеса в моята работа и в работата на градската организация. За съжаление, ще видим дали новото ръководство ще се подаде на този натиск. Имам опасение, че да, което не е добре и за работата и на общинско ниво, и на градско ниво.

В същото решение се твърди за опитите на ръководството на БСП за задкулисни договорки с представители на други политически групи зад гърба на вас, на общинските съветници от “БСП за България". Какво имате предвид?

Имаме предвид това, че научаваме от колеги от други групи в общинския съвет, че някои ръководители партийни са им звънели да правят, даже и не знам какви, договорки. Но притеснителното е, че е ставало от самото начало. Ето, аз ви давам следния пример. Веднага след изборите ние казахме, че сме готови на разговори с всички групи от общинския съвет, обаче на база политики и приоритети, които ние сме ретранслирали пред гражданите на София преди изборите. А всъщност, тогава разбрахме, че имало срещи с партийни ръководители от “Позитано", без групата общински съветници и градското ръководство да знае за това, с опити за някакви договорки, влизане в коалиции и т.н. И това нещо най-вероятно продължава и в момента, а ние категорично отхвърляме подобен начин на работа. При нас всичко е ставало винаги ясно и на светло. Ние като сме правили срещи с останалите групи, това е било и медийно отразено, и е било съвсем публично, и е било в рамките на Столичния общински съвет. Всичко извън това за нас са задкулисни договорки, които ние няма да позволим като група да се случват.

Казусът с БСП-София симптоматичен ли е за състоянието на лявата партия?

За най-голямо съжаление да. БСП-София беше останал един от малкото острови на  свободното слово въобще в партията. Явно това не се хареса на някои хора, затова така, може би предизвикано и от предстоящата отчетно-изборна кампания в цялата партия, трябваше да се посегне и на най-силната, най-голямата и бих казал най-независимата организация до момента в рамките на БСП. И беше направено по един наистина командно-административен начин, с едни ликвидационни групи по райони, които сами си определяха, кои събрания са проведени, кои делегати да бъдат излъчени и видяхме резултата. Но отново казвам, това няма да повиши по никакъв начин резултата на партията и доверието в партията. Това само руши. Аз съм човек, който винаги е градил мостове, а не е рушил, не мога да кажа същото и за ръководството на партията. И затова казах, че БСП за да може да върви напред, трябват нови хора и нови идеи. През обединението вътре в самата партия преминава и обединението на лявото. А по този начин това е единственият шанс България да се измъкне от порочния цикъл на сглобки, разглобки и т.н.  - едно силно обединено ляво.

Да, но поне с три листи ще се яви на изборите това ляво. Ако зад никоя от тях не застане президентът, те биха ли имали шанс?

Пожелавам, разбира се, успех на всички. Но така или иначе аз съм казал и “Движение Бузлуджа", което учредихме, и всички мои другари от Градската организация ние работим единствено и само за успеха на БСП. Много ми се искаше наистина и за това, за което призовахме веднага след изборите, това, което направихме в София, да се случи и на национално ниво, а именно обединение на цялото ляво в страната,  наистина да се постигне сериозен успех и вече да не говорим за БСП и за левицата като маргинални партии, които се борят за влизане в парламента или са на 5-6 място. А левицата, БСП, лявото в България да се върне на полагащото му се първо място. Вие знаете, че БСП винаги се е борила или за първо място или е била на второ място като основна опозиционна сила. И затова аз това, което не мога да разбера, колко силна трябва да е една амбиция, за да пожертваш една идея, а това е лявата идея, това е БСП. И може би тази амбиция на някои партийни ръководители във връзка със собственото им оцеляване доведе състоянието на лявото да е в упадък в момента в цялата страна. Защото вие казахте, в момента поне три листи ще има леви, което означава, че това раздробяване на левите гласоподаватели може да доведе до там, че представителството на левите хора в България да е наистина отново маргинално.

Любопитно е, при толкова партийни листи в ляво, какъв би бил политическият им разказ?

Вижте, предстои да видим. БСП прие своя платформа и за европейските, и за националните избори. Тези платформи са взаимствани от предишните избори, не се различават много по нашите идеи, включително и през годините сме виждали и на "Левицата“ платформите, те не са много далеч една от друга. Въпросът е, аз наистина очаквам от тук нататък да видим и да чуем нещо ново, с което да можем да привлечем и да върнем доверието на гласоподавателите, които загубихме през годините. Знаете, доверие колко лесно се губи и колко трудно се печели. Така че аз наистина се надявам, че и в хода на самата кампания ще чуем един разказ не просто чисто идеен, а този разказ, който ние успяхме да направим на местните избори, с грижа към работещия българин. Ние в случая го направихме за работещия софиянец, като излязохме с един Манифест за демократичен град. Надявам се да видим нещо подобно и в тази кампания от левите представители на националните избори.

А вие от “Бузлуджанци" как ще работите за кампанията на БСП, при отношението към вас?

Да, отношението към нас то не е от БСП, то  това отношение има конкретно измерение и конкретни лица, затова нас това никога не ни е обезсърчавало и ние винаги ще работим за повишаване на доверието в социалистическата партия.

Ще работите, но как?

Ще работим, както сме го правили досега, независимо от позицията дали на партиен ръководител, като председател на Градския съвет или просто член на Градския съвет или член на Националния съвет. Имаме достатъчно много възможности, структури как да помогнем на нашите листи. А между другото още нещо да ви кажа, понеже вчера беше и Градската конференция, на която се подредиха листите в София за народни представители. Случи се нещо много притеснително.

Какво?

А именно с решението на предишната конференция почти нито един от нашите млади хора вътре в градската организация не намери място в Градския съвет. Защото както ви казах, конференцията миналата неделя се проведе по един апаратен похват, с който просто една част удобни хора бяха вкарани в новото ръководство на Градската организация, което беше наистина много лош атестат въобще за идеите, за развитието на Градската организация. И вчера видяхме, как почти всички млади хора в листите си направиха отвод от тях, което наистина поставя под съмнение, каква партия искаме да сме ние, накъде да вървим и какви хора да привличаме.  Това трябваше да го кажа, защото наистина направи много лошо впечатление, включително и много хора си направиха отвод като новоизбрани членове на Градския съвет, включително и аз съм направил такъв отвод.

Много е любопитно, как ще продължи през следващите месеци БСП-София. На какво ще разчита и на кого ще разчита?

Надявам се наистина да продължи по начина, по който вървеше досега. Защото аз през 2022 г., като бях избран за председател на Градския съвет, начертах две основни неща. Първото беше обединение на градската организация, която по това време беше стигнала едни нива на разединение в районните и в градските съвети, което пречеше на нормалното функциониране на организацията. Второто нещо беше провеждане на успешни избори за местна власт. Мисля, че успяхме да постигнем и двете - градската организация беше обединена и затова постигна и този добър резултат в София. Надявам се това, което се случи в последните 2-3 месеца с намесата на Националното ръководство в градската организация  да остане на заден план и от тук нататък отново да се търси обединение. Въпреки че при тези две конференции извънредни, които се проведоха, аз не вярвам до провеждането на редовния отчетно-изборен цикъл да има някакъв напредък в работата по обединение и връщане на доверието на избирателите към нас.

Г-н Таков, ако денят се познава от сутринта, имам предвид досегашните събития в БСП, какви прогнози могат да се направят за конгреса през октомври? Какви пилци ще се преброят на есен, ако запазим стилистиката на поговорките?

Много добър и резонен въпрос. Надявам се партията да намери сили в себе си да се противопостави на всичко, което се случва в последните години. Защото това, което се случи в София, се случи в много други общински и областни организации на БСП през последните няколко години. И за най-голямо съжаление навсякъде където, те понеже ги наричат организационни мерки, където са наложени от ръководството на партията, след това ако погледнете резултата от последвалите избори, ще видите колко пагубни са били тъй наречените “организационни мерки". Затова се надявам този път партията да намери сили, да може да се пребори с този модел на работа и отново да се върне към корените си, към изконните си ценности, които винаги е поддържала и подкрепяла и, разбира се, към демократичното начало. Защото БСП не е лидерска партия и не трябва да бъде такава, БСП е масова партия, в която всички органи трябва да имат независимост в своята работа и на база на своите компетенции, без намеса отгоре, както се казва.

Как се вписва раздробеното ляво във вътрешно-политическата обстановка в страната?

Не се вписва въобще, точно там е проблемът, за който говорихме. Единствено и само обединено ляво може да се противопостави на този модел на управление, който виждаме през последната година, а именно на сглобки, не коалиции и т.н. Защото това беше една загубена година за България. Аз не мога, и да ме питате, да изброя  2-3 успеха, с които да се похвали това правителство. Като преди да си замине стария кабинет видяхме едно 10-минутно клипче, в което седяха министрите и гледаха своите успехи. И вътре на едно от първите места бяха сложили бруталното поругаване на Паметника на Съветската армия и незаконното му, според нас събаряне. Така че ако искаме нещо да се промени, единствено БСП и обединеното ляво могат да го направят. Но отново поставям под съмнение сегашното ръководство да обедини лявото в България.

Как ви прозвучаха скандалите с арестите в “Митници"-те, с контрабандните канали, със съмненията за съучастничество на главния секретар на МВР, взаимните обвинения между не коалиционните така наречени партньори?

Изключително грозно, то се видя. Това нещо с участието на толкова високопоставени фигури на държавно ниво, разбира се, ние нито сме съд, нито сме прокуратура, за да можем да знаем подробности. Но това, което се вижда от медиите, това по никакъв начин не допринася за доверието на гражданите към политиците и към политическата класа. И точно поради такива скандали, които не веднъж сме виждали през годините, виждате, че избирателната активност вече клони към 30%, което значи под 1/3 представителност от страна и доверие на гражданите към политиците. Това, както знаете, винаги допринася и за купен, и за контролиран, и за корпоративен вот, ниската избирателна активност. И може би, затова се получават след това в парламента такива конфигурации и се стига след това и до тези скандали, които гледаме в последните месеци.

С каква инерция тръгва България към тези избори?

Виждаме, че тръгва доста вяло, единствено със скандалите върви напред. Аз до момента не съм чул някакви конкретни идеи, въобще големите теми, които предстоят пред държавата и във вътрешно-политически и във външно-политически план някой да ги поставя. Не съм чул за големи консенсусни идеи във връзка със здравеопазване, образование, демографския срив, който се получава в страната, въобще някой да говори по тези теми, и  да говори в един план и хоризонт 10-15-20 години. Всеки си гледа пред носа и казва: “Ами да, те следващите избори може би ще са пак след 1 година, така че да не си правим големи планове. И точно затова държавата не може да просперира и да върви добре.

Искам да ви задам няколко въпроса и по вашата работа в СОС. Вие сте председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. Какви са новините от тях? Не получаваме достатъчно информация за вашата работа.

Не получавате достатъчно информация, защото за най-голямо съжаление, след като заработи общинският съвет и понамаляха скандалите около заработването на общинския съвет, медиите загубиха интерес. Което наистина е много жалко, защото ние се стараем от тук нататък да работим на високи обороти. Да, мога да кажа, че за момента няма достатъчно доклади, включително и от администрацията, не работи с темпото, което на мен ми се иска. Но така или иначе един от основните приоритети, особено като председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност, ще бъде свързан с пътната безопасност в града. Защото виждате как зачестяват инциденти с шофьори, които са употребили алкохол и наркотични вещества, има много притеснителни неща и там ще обърнем специално внимание.

Дори един от членовете на вашата комисия се прояви след сериозна употреба на алкохол, но той продължава да бъде общински съветник, макар и преместен в друга комисия.  Не е много емблема за подражание.

Ами не, в никой случай не е емблема за подражание. Неколкократно съм имал възможност да го кажа това нещо, но фактите са факти, ние не можем да го изгоним от общинския съвет, просто беше изваден от Комисията по транспорт и пътна безопасност, тъй като все пак идеята на тази комисия е освен да се занимава с проблемите на градския транспорт и на трафика в столицата, наистина е грижата за пътната безопасност и за жителите на столицата и такова поведение не е допустимо.

Г-н Таков, как върви изпълнението на бюджета на столицата? Изобщо наясно ли сте, получавате ли редовно сводки за приходите и най-вече за разходите, за харчовете?

Аз още при приемането на бюджета, който групата на “БСП за България" не подкрепи, изразих много големи резерви относно изпълнението на бюджета и то най-вече в разходната му част. Вие видяхте, наскоро беше сменен и заместник-кметът по строителството в столицата, тъй като неколкократно съм заявявал и на заседание на общинския съвет, и на кмета Терзиев, че издънката в капиталовата програма, която е близо 620 милиона, ще бъде много голяма и ще останат страшно много неусвоени средства, което означава отново влошаване на качеството на живот в столицата. При ГЕРБ имаше една такава тенденция през годините, дори стигаха до 45% само изпълнение, по 200-300 милиона лева на година са оставали неизразходвани, което отговаря на много излъгани очаквания на столичаните. Много се надявам това да не се повтори, но с темповете, с които се работи, мисля, че ще имаме отново сериозни неизпълнения.

“София не е България и България не е София", твърди градският фолклор, обаче кое е общото, това, че живеем на една територия или...

Не, не е само това общото разбира се. София освен, че е столица и е най-големият град, горе-долу, по неофициални данни всеки ден в София присъстват може би 20 до 25% от населението на цялата държава. По официални данни 1,3 млн. души живеят тук. 40% от брутния вътрешен продукт произвежда столицата и това наистина е един сериозен и сложен град за управление. Затова трябва да приключат експериментите и наистина да имаме хора и в администрацията като заместник-кметове, които знаят какво правят. Иначе ще имаме една загубена година отново за нашата столица, което не е добре. Има страшно много системи, които се нуждаят от финансиране и то спешно, и от подобряване на работата им.

Кои са те?

Инфрастурктурата: образователната инфраструктура, здравната инфраструктура, включително и транспортната инфраструктура. В градския транспорт е необходима много сериозна оптимизация да се направи, по която в момента работим. Необходими са нови превозни средства да бъдат закупени, по-екологични. Много са нещата, много са нещата и се надявам наистина темповете на работа да се ускорят, за да не се изпуснат и финансирания, които са осигурени по европейски програми. Имаме финансирания и по държавно делегирани дейности и т.н. Много са, наистина страшно много са нещата и се надявам, че общинският съвет съвсем скоро ще влезе в ритъма, който очакват нашите съграждани и избиратели.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте.

И аз благодаря и до нови срещи.

До нови срещи. Гостува ни председателят на групата на общинските съветници “БСП за България" Иван Таков.