Иво Желев , социолог, управител на агенция "ЕСТАТ“, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Всичко, което се случва или изговори в държавата, минава в графата на политическа кампания. След като Общественият съвет за създаването на Национална детска болница излезе с позиция, в която настоя служебното  правителство на Димитър Главчев да даде обяснение за решението си да одобри проекта за създаването на частна многопрофилна детска болница в София, последва светкавична реакция от Делян Пеевски, Бойко Борисов и Румен Радев срещу решението на служебния кабинет. И премиерът Главчев тутакси разпореди отмяна на решението за частната детска болница. И всичко това се случи в Деня на труда и защитата на работниците. Пак на този ден председателят на БСП Корнелия Нинова събра на дискусия в старата сграда на парламента над 10 малки леви партии, 15 граждански обединения, синдикати, не правителствени организации от левия спектър и симпатизанти, за да обяви лява, патриотична, национално отговорна алтернатива. Към тези изяви можем да добавим и вялия старт на предизборната кампания на ПП в столицата на Априлското въстание - Копривщица и началото на “Солидарна България" в родния Кюстендил на Мая Манолова. В същия този 1 май над 50 000 сънародници заминаха за Великденските празници в Гърция. Дали партийните пиари не са се престарали в отправянето на знаци или политиците смятат, че през няколкото седмици до 9 юни ще компенсират загубените в нищо правене месеци и така ще хвърлят малко прах в очите на избирателите? Наш гост е социологиът Иво Желев, управител на агенция “ЕСТАТ". Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-н Желев.

Здравейте.

На фона от изобилието от скандали с какви ли не от шокиращи по-шокиращи разкрития изнемощелият от зрелища избирател ще обърне ли внимание на започналите политически жестове?

Вижте, 6-ти избори за три години, едва ли вниманието ще бъде приковано в тази кампания. Освен това и сезонът не предполага чак толкова много вторачване в новинарските сайтове и в телевизионните канали. За мен големият проблем е, споменахте политическите пиари, аз съм го казвал и друг път - качеството на политическият маркетинг в момента е изключително ниско. Споменахте за вялия старт на кампанията на някои политически сили. Бяха споменати в последните дни някои и от първите слогани на партиите, те отново са банални, скодоумни или откраднати от някъде. Така че аз не очаквам някакъв много смислен дебат по същество, не очаквам някакви много запомнящи се клипове или форми на политическа агитация оригинални. В крайна сметка, вината за това не е толкова на политическите маркетолози и пиари, колкото на самите политици. Защото когато нямаме добър продукт на пазара, нормално е и маректингът да не може да го продаде.

Защо в дадените от политиците знаци не разчитаме толкова нужната ни перспектива за бъдещето, а виждаме сякаш отбиване на номера до деня на вота?

Защо ние отново продължаваме да нямаме посока на развитие, национална доктрина. Ако отворите портала strategy.bg  той е пълен със стотици хиляди стратегии и планове и от това нищо планово, така чисто политически на полюси не произтича. Като някакви крайни точки на нашето движение и развитие са обявени сухопътният Шенген и приемането на еврото, като за мен това е абсурд. Защото това са само някакви средства по пътя към добруването и благоденствието на нацията. А пък такова благоденствие, като гледам, не се задава. За мен е симптоматично и това, което хърватския президент вчера или завчера каза, правейки сравнението. Той критично каза: “Ние сме на последно място, само България е след нас". В момента сме на колко, на 17 години от пълноправното ни членство и това е равносметката, ние не можем да се отлепим от дъното и продължаваме да бъдем бедняка на Европа.

И да ни сочат с пръст.

И не само материален, ние не сме само материален бедняк, ние сме политически и духовен и т.н., това е катастрофа, това е срам. С нищо не се реагира по никакъв начин на демографската криза, ако ние намаляваме с по един областен град на година, ако в тази страна се раждат под 50 000 бебета вече на година, ами това си е катастрофа. Обаче ние се занимаваме само с еврото, Шенген, БТР-и и със самодостатъчните крамоли  в компрометирания ни политически елит. Затова сме така.

Какви са грешките на политиците от които те продължават да не си изваждат поука?

Това не е политическо мислене. Така дребнотемието и опита да надхитриш, да изиграеш политическия опонент, това не е политика, това са неща, които са много-много ниско ниво, изключително ниско ниво, ако не се мисли стратегически. Но ние имаме стратегии, а нямаме стратегическо мислене, това според мен е основният проблем. Не се работи по това да се създава национален елит, аз не говоря само за политически, даже изобщо не говоря за политически. Ние нямаме достатъчно ясни и работещи механизми за селекция на елит, нямаме критерий за успех, не можем да дефинираме, какво ни е необходимо, за да продължим да се развиваме като нация и да просперираме, и да се конкурираме с останалия свят. Така, както е тръгнало, в края на века някой просто ще трябва да дръпне шалтера, просто няма да съществува българска нация. И това го казват всички, всички уважавани демографи, обаче никой не ги чува.

Ами оказва се, г-н Желев, че Елинпелиновият герой Андрешко, оставяйки в блатото бирника, сам сякаш има малко повече разбиране за стратегия, отколкото съвременните ни управляващи. А тези, които смятат себе си за успешни, всъщност носят един твърде-твърде съмнителен успех, в който останалите, които не са така успешни като тях, не вярват.

Така е, абсолютно съм съгласен. Имаме всички доказателства, симптоми, че ние продължаваме да копаем дъното, колкото и шаблонно да е казано. Ние изпращаме един парламент, който по оценките на всички опозиционни групи в него е най-най-най лошият в новата ни история. От тези пък, които доминираха в него и управляваха, не се намери никой да каже една добра дума за това Народно събрание. Продължава това ниско качество на политика и то се виждаше и в целия парламент. Те все повече депутатите ни се бият и се псуват, защото са безсилни да се аргументират и да докажат правотата на позицията си.

Защото толкова могат. Каква  е равносметката от това 49-то Народно събрание?

Нищо кой знае какво, нищо положително на практика не мога да откроя в работата на този парламент в едната година, в която съществуваше. Какво ни даде всъщност този парламент? Даде ни сглобката и като дума и като конструкция, даде ни ротация, и всъщност някакви непоследователни такива противоречиви, недовършени действия, политически инициативи, които някой трябва после да влезе в обувките на предшествениците си и да довърши по една или по някаква друга своя логика. Иначе, ако говорим за някаква конкретика, променихме конституцията, но без пълна същностна съдебна реформа. На практика тези промени бяха, за да орежат влиянието на президента през служебните правителства. Не беше приет и Закон за служебните правителства. В крайна сметка тези промени можеха да бъдат кръстени “Промените анти Радев", обаче утре, след три години ние ще имаме друг президент, тогава пак ли ще променим Конституцията? И в крайна сметка сега се видя, че тези промени ни докараха това служебно правителство. Вие започнахте разговора със скандала около детската болница и с оттегленото решение на Министерския съвет под натиска на силните на деня. А правителството ни, наистина според мен, е така фрапантно слабо.

Дали в 50-ия парламент няма да бъдем свидетели на поредица закони анти Главчев?

Ами никак не е изключено, но когато се изхожда наистина от личността на един или друг политик, не се правят добри закони. Законите се правят за дълго и трябва да бъдат универсални и изпипани. Друго, що се отнася до отишлото си вече Народно събрание, много мъчителен избор на председател. В крайна сметка какво беше джентълменското споразумение за ротация, която обаче първо беше за 3 месеца, после за 6, за 9 или нещо подобно. Накрая изобщо не се осъществи. И накрая знаково отстраниха председателя на парламента в предпоследния работен ден, което беше абсолютно излишно.

Абсолютна комедия?

Да, фарс, абсолютен фарс. И така това е, иначе да, има и някакви неща, примерно като Закона за домашното насилие, който не се наемам да кажа колко е добър. Какво друго? Купихме “Страйкърите" и забранихме хазарта, което е нещо наистина добро, ако се спазва, разбира се.

И ако не се ревизира в следващия парламент, имайки предвид силните лобита отзад на заинтересованите?

Хазартното лоби е достатъчно силно, така че те няма да се оставят. Но хазартът наистина е едно от най-вредните неща, които са се случвали в България. И вие знаете, особено в малките градчета какво беше и преди ограничаването на монопола на позициите на Васил Божков в тази сфера. Знаете, как някакви хора с празни погледи по цял ден търкаха някакви талони. Още един принос към това да сме на незавидното последно място в Европа по всичко.

В една Швейцария, която всички знаем за нивото на стандарт и на демокрация там, хазартът е забранен. И няма нищо недемократично в тази забрана.

Да, на много места хазартът е забранен. Знаете, колко казина има по южната ни граница, защото в южната ни съседка също е забранен.

Дали политиците смятат, че през няколкото седмици до 9 юни ще компенсират загубените в нищо правене месеци?

Ами те се надяват, че все нещо някак си ще им се получи и затова стигаме до там, че все по-малко хора гласуват. И че, ако преди десетина години избори се печелеха с 1-1,3 милиона избиратели, в момента избори се печелят с 600 хиляди. Аз лично очаквам, че наистина някакво такова число избиратели между 600-700 хиляди ще гласува за ГЕРБ.

А останалите колко стотин хиляди ще съберат?

Не, то накрая може нали теоретично да бъде избрано управление с 12 гласа, с 32 гласа, и т.н., все има много надолу къде да вървим. Но, пак повтарям, когато нямаш продукт, хората си губят мотивацията да гласуват. Особено тази сглобка много-много ерозира, трови терена, безпринципните коалиции, това обещаваш едно, после яростно се нахвърляш върху политическия опонент. И след това обясняваш на хората, че то това е възможно най-доброто и единственото възможно решение в името на някакви отново цели, като тези, които споменах - евро, Шенген, война и т.н. Това няма как да не трови и всички търпят репутационни и чисто количествено измерими електорални щети. Тези резултати на “Промяната" и на “Демократична България" в по-малка степен се дължат именно на това. Няма как хората да те изберат, за да смениш системата и правилата, и елита. Да кажеш, че ще вкараш Борисов в затвора и после да тичаш и да целуваш ръка. Няма нормален избирател, а това бяха, смея да твърдя, на “Промяната" едни доста мислещи хора, които дадоха доверие на Кирил Петков и Асен Василев. И какво се получава от тук нататък? Още много години хората няма да се доверят на някой, който ще каже, че ще смени политическият елит с не корумпирани, не търкаляли се досега по 4-5 партии млади, образовани на Запад успешни професионалисти и т.н. Всеки ще си каже, “Ами, това вече сме го гледали, ще дойдат пак същите, като тези на Кирил и Асен". Разбира се, щети има и за ГЕРБ, това е нормално и техните хора не могат да ...

Това исках и да попитам, на коя политическа партия и как ще се отразят при резултатите на вота скандалите и несвършената работа?

Най-вече на тези, които са управлявали, разбира се, което обаче не означава, че някаква страхотна еуфория има по отношение на алтернативите. Но това, което гледам като резултати показва, че например ИТН получава съвсем приличен процент, например, защото хората продължават да търсят някакви алтернативи. Да видим какво ще стане в лявото, но резултатите на “Възраждане" също са много високи в момента.

Бяхте започнали да казвате за ГЕРБ? Прекъснах ви, извинете.

Не, не, ГЕРБ също ще загуби няколко десетки хиляди гласа, спрямо предишните избори, аз в това не се съмнявам. Но не е важно сега, в момента количествените прогнози не са толкова важни. Да, в електоралните проучвания между 45 и 48% казват, че твърдо ще гласуват, а реално колко ще са? На миналите избори бяха 40-41%, вероятно според мен ще паднем под 40%. А ако нямаше избори 2 в 1, там вече отивахме твърдо на под 2 милиона и за единия, и за другия вот. Но сега най-вероятно ще бъдат 2,3-2,4 милиона.

Което не е, кой знае какво.

И само на още едно нещо да обърна внимание: намаляването на процента на гласуващите, на броя на избирателите не се дължи само на отвращението на хората от политическата класа и от лошите оферти на партиите. То се дължи и на демографския срив. Защото ако ние намаляваме с 50 000 души на година, естествено, че и от там идва.

И от застаряването на нацията, защото много възрастните вече не са и толкова мотивирани да гласуват?

Да, делът на възрастните се увеличава непрекъснато, средната възраст се увеличава непрекъснато. Само до преди 15-ина години средната възраст беше под 40 години, в момента отиваме според мен на може би 45 средна възраст. Само за сравнение, бях гледал в Косово, средната възраст беше 29 години. Виждаме, какво е една млада и жизнена нация и до къде сме се докарали ние.

Уморена, застаряваща?

Много големият ни проблем е, че накрая 800 хиляди-милион души ще трябва да гледат останалите 5 милиона, което няма как да стане. Ще дойде момент, обсъжда се, Международният валутен фонд препоръчва увеличаване на осигурителната тежест на база на реалната сума, която получава работещият, както и прогресивна скала подоходна. Само че когато е малък броят на работещите ти и половината да им вземеш, то пак няма да стигне за тези, които разчитат на преразпределението през социалната система.

Е, как ще вземеш половината на работещите бедни, това ми е странно, все едно на босия цървулите да вземеш, нали така?

Не, не, то ясно е, че човекът, който е на 933 лв., може би той няма да плаща нищо или ще плаща 10%, а пък този вече... Зависи как се направи,  има много скали и модели на изчисление и определяне на данъчната тежест, но генерално проблемът е такъв: има много малко хора, които ще плащат данъци, това е. Но това си го мислят тези, които искат смяна на модела, нали. Левицата предлага подобни неща,  въпросът е, че няма пари  в държавата, това трябва да стане и този горещ картоф ще си го прехвърлят известно време. Това без парламент няма как да стане, така че не могат да го натресат като решение на някое служебно правителство-бушон. Така че тези, които управляват през следващите години, ще се наемат и с тези много непопулярни решения. Но това им е работата на управляващите.

Исках да ви попитам, понеже стана дума вече и за лявото. Корнелия Нинова започна обединение в ляво, но пост фактум го започна, след регистрацията на листите. При наличието на 4 листи обаче, които ще се борят за гласовете на избирателите в ляво, на какво ще разчита БСП със закъснялото си обединение?

Първо, това обединение без участието на реалните по-големи, по-значими леви субекти, то не е нищо, ти си обединил някакви регистрации. Това не носи никакви избиратели, то по-скоро беше направено като някакъв ход първомайски за откриване на кампанията. Нещо друго ми направи впечатление. Може би помните едно време първомайското шествие на БСП, това бяха десетки хиляди хора, които дефилираха по софийските улици и в това шествие хората се точеха по 1 час. Видях снимката от 1 май в Борисовата градина, нещо съвсем различно там имаше, може би 200 души.

Това бяха хората от пленарната зала на старото Народно събрание, които тръгнаха до Борисовата градина, след като си направиха семеен портрет.

БСП в момента не я чакат добри неща. Левицата е разединена много вероятно, защото БСП не може да я обедини. Всички тези хора, които правят тези 4 листи, за които говорите, те не могат да работят с Нинова. И по тази причина, в един момент вече самата Нинова става от гарант за запазване на лявото, се превръща в пречка за неговото обединение. Без да смятам, че тези други лидери са кой знае колко по-добри като качество от самата Нинова, защото и тя като всеки човек политик си има своите плюсове и своите минуси. Големият минус на БСП е също липсата на стратегическо мислене. Нашите леви политици, голяма част от тях, смятат, че като се подхвърлят едни пари, ето, нали сега е Великден, като се подхвърлят трохи на социалното дъно под формата на 60 лв., 80 лв. на Великден и на Коледа, и с това сме спечелили социалните низини. Това няма как да стане, по-скоро това, за което дават заявка, че ще правят Ваня Григорова и Мая Манолова, е по-в правилна посока, според мен. Те искат да мобилизират и канализират скритата енергия на социалното дъно за политическо действие. Не знам дали е възможно, но в крайна сметка знаете Гео Милев какво беше казал  “за вековната злоба на роба". Това някога, по някакъв начин може би ще избие. Въпреки че разделението, атомизацията на обществото, това, че политиците и изобщо нашата система от организации за социално включване, различни институции и организации, те в такава степен са абдикирали от тези си функции, че са оставили хората абсолютно на произвола да се оправят поединично. И когато естественият инстинкт и стремеж на хората да се обединяват за общи действия и за защита на общностни интереси, когато това е ликвидирано, може пък робът никога да не въстане, не зная. Предстои да видим.

Може ли да говорим за завладяна държава и олигархичен модел. И ако да, какви са индикациите за това?

Е, абсолютно безспорно е и аз не знам,  какво означава: какви са индикациите? Липса на свобода на медиите, знаем, къде сме по медийна свобода, знаем какво става в съдебната система, видяхме, какво се случи с Нотариуса, видяхме, какво се случи с по-известен като главния секретар на МВР и т.н., изобщо чекмеджета с пари, кучета с пари. Няма смисъл изобщо да говорим за това, то е толкова явно и толкова отвратително, че естествено, че сме завладяна държава. Като цяло България прилича на една от десетките феодализирани общини на територията си, просто мащабът е по-голям на национално ниво. И е нормално да сме на това място в Европа, пак се връщам към началото на разговора, всичко си има причини и резултати. Нищо не очаквам от тази кампания, очаквам един отново фрагментиран парламент, в който безсилни политици на база на конюнктурни интереси, свързани с влияние и пари, се опитват да направят някакви безпринципни съглашения.

Много ви благодаря за този анализ и за времето, което ни отделихте.

Благодаря ви и аз.

Гостува ни социологът Иво Желев, управител на агенция “ЕСТАТ".