Евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-жо Йончева, коя е най-голямата Ви гордост през изминалите пет години във връзка с външнополитическата дейност, която осъществявате?

Водих преговори и по цялото законодателство в Пакта за миграция като председател на групата с представители на Европейския парламент, на Европейската комисия и Съвета. И след пет години дискусии Пактът беше приет, и той отменя несправедливия за България Дъблинския регламент и ще спомогне не просто за намаляване, но надявам се, ако бъде добре приложен, за спиране на безконтролната миграция. И второ, по моя инициатива беше предложението законодателството за свобода на медиите и отстоявах включително и предложението, което да гарантира прозрачност на медийната собственост на финансиране, защитата на журналистите от цензура. Социалните мрежи вече няма да могат да свалят качествено медено съдържание, защото до този момент и все още е така, ако има качество на съдържание примерно в Facebook, TikTok, Twitter или в други социални платформи, те по преценка на собствениците спрямо политиката на самата платформа може да бъде свалено веднага, докато по мое предложение в този законодателен пакет няма да може това да се случи. По това законодателство работих, не само е мое предложение, но реално бях преговарящ. Това е част от моята работа, която мога да споделя.

Бих подчертала антикорупционното законодателство, по което работих като докладчик, и предложението, което направих и мисля, че за което може да се говори, е именно тези антикорупционни комисии, които ще бъдат създадени в различни държави членки на Европейския съюз, техният състав да не е от политици, защото когато политическа партия изпраща свой представител в тази комисия, не може да очакваме, че той ще бъде критичен и обективен към силите, които го изпращат, към партията, която го изпраща. И за това мисля, че това ще даде реален ефект.

А каква недовършена работа оставяте?

Започнахме работа по законодателство, което по ефективен начин да ограничи трафика на хора, т.нар. "каналджийство“, но тепърва това ще се обсъжда и ще се работи по това законодателство в следващия парламент. Също така това, което ще продължи и следващият състав на парламента, това е прилагането на Пакта за миграция, по който работих и по който бях председател на групата в Европейския парламент водещи преговорите, защото Пактът действителност ще има ефект най-вече върху държавите, които се намират на външната граница на Европейския съюз, поне такъв е текстът на всички тези документи, въпросът е как ще се прилага.

В момента е много трудно хората, които са минали нелегално в България, тези, които не идват от война, а идват от т.нар. "сигурни държави“, да бъдат върнати обратно. Докато сега, с този Пакт това ще става, т.е. ще има един списък от т.нар. "сигурни държави“ и когато пристига по един нерегламентира начин на нашата граница, тези хора вече много бързо вече ще бъдат връщани обратно към третата държава. И основният ангажимент няма да бъде само на България, а и на Брюксел, което в значителна степен ще улеснява цялата тази процедура. Но разбира се много зависи как всичко това ще се приложи, дали ще бъдат създадени необходимите инструменти на място. Или още един пример: Лицата, които влизат, ще се прави един на много обстоен скрининг, защото много често на наша територия влизат лица, които даже нямат документи, т.е. водят се с изгубени документи, или идват с документи, които са фалшиви. Т.е. трябват експерти, които на място всичко това да могат да проверяват, квалифицирани хора, които могат да направят реално оценка, а също така кои са тези хора – дали бягат от война или са членове на някаква криминална структура или терористична организация. Едно е на хартия да се приемат, да има закони, но съвсем друго е как те ще се прилагат. И по това ще се работи.

Като евродепутат вие в края на петгодишен мандат каква равносметка си правите, г-жо Йончева, и въобще какво представлява за вас политическата сила, която представлявате в момента?

Политическата сила, която представлявам в момента, това е семейството, аз съм работила пет години - Групата на социалистите и демократите. Това е група, която има много социално отношения към това, което се случва в Европа. Ние работим и с другите политически групи в Европейския парламент по много от темите.  Гласувахме резолюция за която и аз няколко месеца се боря да включим текст също отвлечените български моряци. По тази тема работихме и с ЕНП, и с десницата, и с Renew, "Обнови Европа“, и другите политически групи. Но специално за резолюцията за България и за моряците, които са отвлечени, трябва да кажа, че беше много дълга битка. Аз исках това да бъде резолюция, в която да се говори само за това, и почти успяхме – получих подкрепа от социалисти и демократите, получих подкрепа от ЕНП, получих подкрепа от част от партиите, които са вдясно и центъра, но за съжаление например Зелените не гласуваха "За“ тази резолюция да се поставя за обсъждане по време на пленарна сесия. Но въпреки това, тъй като затова не получихме подкрепа от друга политическа сила, конкретно Зелените, ние успяхме този текст да го сложим в голяма друга резолюция, която днес се гласува. И бих искала да кажа няколко думи, защото това е много важно, и това показва колко е действително значимо за каузата да се работи с други политически групи и други политически семейства.

Ние призовахме, не само призовахме, но в тази резолюция е включен текст, в който се настоява Европейската комисия да предприема дипломатически действия конкретния за освобождаване на дамата българи и един румънец, това са европейски граждани от кораба Galaxy Leader. И резолюцията беше приета с огромно мнозинство: 357 "За“. Да, имаше и 20 "Против“ и 58 въздържали се. И това, което аз казах от трибуната на Европейския парламент пред Борел, се обърнах към комисаря Борел, че Европа трябва да е лидер с инициативата за постигане на мир в Близкия изток. И за огромно съжаление конфликтът се разраства и застрашава както интересите на Европейския съюз, така и сигурността на европейските държави. И конкретен пример действително са дръзките атаки на йеменските хути в Червено море и взетите заложници преди 6 месеца - трима европейски граждани. И Европейския съюз не може да остави тази битка на държавите членки. Т.е. ако говорим за европейско лидерство, то трябва да проличи точно на терена на дипломацията – това казах на г-н Борел и настоях да бъдат взети конкретни мерки. Само да напълня, че този кораб беше отвлечен ноември 2023 година. Това е плавателен съд, който е в плен на йеменските хути в Червено море и капитанът и помощник капитанът са български граждани.

А, г-жо Йончева, какво казахте на вашите колеги социалисти в Европейския парламент? Вие бяхте номинирана за кандидат за европейските избори в структурите на ДПС в Благоевград.

Да, аз приех като признание тази номинация за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България. И както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам зависи от това дали ще мога да продължат битките, които съм водила през последните 5 години за страната си, и дали ще получа подкрепа за това, и дали разбира се ще имам свободата след това да отстоявам по начина своите каузи, по които съм го правила.

Не ви ли дадоха вече тази гаранция?

Да, беше ми казано, че ще имам свободата да работя, както съм работил до този момент.  Но вижте, тя свободата не е нещо, което се дава, свободата е нещо, което се отстоява, нещо, за което човек се бори, независимо с какво се занимава, независимо от неговата работа. Това не е даденост, това е битка, това е процес.  

И че трябва всеки човек да бъде отговорен да, за решенията си. Подобен коментар направи и българският президент Румен Радев относно вашата номинация. Президентът посочи, че “всеки е свободен да търси подкрепа  там, където намери за добре, но и да носи отговорност за решенията си."

Напълно съм съгласна с българския президент, с Румен Радев. Не само трябва да се носи отговорност, а задължително е да се носи отговорност. И отговорността е свързана със свободата. А свободата, независимо, както казах с какво се занимавате, каква е вашата професия, никога не е даденост. За нея се борим, тя трябва да се отстоява, това е процес. И аз съм доказала, че винаги съм била свободна да работя както в журналистиката, така и в политиката. Свободата е нещо, което ние носим в себе си и в зависимост от това как се борим, ние или я отстояваме или не я отстояваме.

Тоест, вие искате да останете в политиката на всяка цена и не ви пречи да бъдете част от друго политическо семейство?

Не, в никакъв случай на всяка цена. В никакъв случай, това, което аз поставих като условие, за да приема тази номинация е първо, да мога да работя по темите по които съм работила и до този момент. Това са теми, които са важни за България, като спиране на безконтролната миграция, спиране на трафика на хора, на каналджийството. Работещи мерки срещу корупцията на национално и европейско ниво, защита на журналистите от цензура и политическо преследване. И трябва да кажа, по всички тези теми аз постигнах изключително голям пробив в Европейския парламент. Единствено трафикът на хора, това е тема, която предстои, това е законопроект, по който предстои да се работи. Второто условие, което поставих, е не само да имам възможност да продължа да работя по темите, по които съм работила, но и да имам свободата да работя, така че да няма никаква политическа намеса. И затова получих съгласие.

Казахте вече, че сте получили гаранция за тази свобода, преди малко споменахте. Това означава ли, че вече така сте взели своя категоричен отговор, след като са ви дали тази гаранция за свобода?

Аз приех тази номинация, да. Но както ви казвам, гаранцията за свобода това е нещо, което ние носим в себе си. Свободата се отстоява, за нея се бориш, това не е даденост, това е процес. И в своята работа и като политик, и като журналист съм показвала, че мога да отстоявам тази свобода и винаги съм я отстоявала. Ако погледнете и това, което съм правила в Европейския парламент, защото аз ви дадох само тези три пример, преди малко. Тези три теми, по които съм работила - пактът за миграция и ограничаване на безконтролната миграция, знаете в резултат на това законодателство Дъблинското споразумение ще отпадне, което е голяма тежест за България. По моя инициатива Медийният закон беше предложен като законодателство и аз работих тук. Но по отношение на свободата, ако нямах тази свобода, която сама съм извоювала, едва ли резолюцията за България щеше да бъде гласувана, защото тя е гласувана по мое предложение, моят екип я изработи, предложих я в S&D (Социалисти и демократи) и след това получих подкрепа от други политически семейства.

Г-жо Йончева, а как отговаряте на Корнелия Нинова, която каза, “че рано или късно зависимостите лъсват"?

Ами тя за себе си е права. Тя за себе си е права. За съжаление при нея те отдавна лъснаха и ще ви дам няколко примера. Първо, резолюцията за България, която аз гласувах, какво представлява тази резолюция? Може би вече слушателите са забравили, но за първи път в Европейския парламент се каза, че в България има много тежък проблем с върховенството на закона, с правото, с медийната свобода. Това беше огромен удар срещу тогавашните управляващи в България. За тази  резолюция нямах подкрепата даже на Нинова. И затова казвам точно обратното, между другото, защото след като ние гласувахме тази резолюция, тя излезе с много негативен коментар. А една такава резолюция, резолюция за България, която имахме голяма съпротива тук от десницата, от ЕНП, всъщност това щеше да бъде един страхотен инструмент за всяка политическа опозиция и тя не беше използвана. Друго нещо, когато говорим за зависимости, аз станах член на мониторинговата група, поканиха ме да стана член на мониторинговата група тук в Европейския парламент, в нея има само 14 души от целия Европейски парламент. В резултат на моето членство в тази група, аз поставих въпросът България да бъде под наблюдение. И вие знаете, че имаше няколко посещения на тази мониторингова група в България, среща с журналисти, с представители на различни политически партии, с неправителствения сектор.

И след това, всички изводи, до които стигнаха и моите колеги бяха представени в комисията LIBE (Европейската комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) и след това Европейската комисия в резултат на тези заключения, също формира своята политика спрямо България. И аз тук също не получих никаква подкрепа.

За съжаление, това, което се случва с Нинова и БСП, тя, не само Нинова, ръководството на БСП направи всичко възможно, за да отблъсне всички нас, които не са съгласни с посоката, която председателят на партията води. Това за съжаление е много тъжно, защото и Петър Витанов, и Иво Христов, и Сергей Станишев, и Цветелина Пенкова, всички те водиха много тежки битки в Европейския парламент, всеки по своите теми. Всички те имат огромно уважение тук сред колегите, защото това са едни от най-активните евродепутати. И след като толкова са направили не само за родината си, но са работили по теми, от които има БСП като опозиция огромна полза. Всички тези хора са смачкани и изхвърлени, за съжаление, това е потресаващо, което се случва в БСП.

Хора с различно мнение, просто се изхвърлят. И мисля, че единственото, което може да се каже като констатация, ако питате, кой какво мисли за БСП - вижте резултатите. Вижте резултатите на партията, тя се отдалечи въобще от всичко социално, тя гони джендъри и това е, което виждаме и резултатите са ясни.

Финално изречение, трансформация очевидно ще има при вас с ново политическо семейство. Трансформация може би ще трябва да направи и Европейският парламент като цяло, защото имаме една нова реалност, както казах в началото - две войни до границите си. Каква ще трябва да бъде тя лично за вас, вашата трансформация и трансформацията за Европейския парламент? 

В Европейския парламент смятам, че основните три политически сили, които са водещи в момента, това е “Европейската народна партия", S&D Социалистите и демократите и “Обнови Европа", те ще останат в центъра, вероятно с малки промени, ще има повече депутати в крайната десница и левица. Но като цяло в политиката на Европейския парламент не очаквам да има някакви категорични промени. Вероятно ще има нови политически семейства. Но знаете, за да има нова парламентарна група, трябва да има 28 депутата от 7 различни държави, такива са условията. Но може да има и нови парламентарни групи. Тук се работи по много теми, така че надявам се, всички евродепутати от България, които бъдат в следващия парламент, да могат както и сега, между другото, да работят заедно по теми, които засягат България и ние това го правим. И аз ви дадох пример с отвлечените български моряци, успяхме да постигнем съгласие, работим заедно по теми като Шенген и редица други. Най-важното е да можем да направим тези компромиси, за да можем да вземем добрите решения за България.