Доц. д-р Еленко Попов от Клиниката по урология на УМБАЛ “Царица Йонна - ИСУЛ“, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“ 

Карциномът на простатната жлеза е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже, а най-често от рак на простатната жлеза боледуват мъже над 60 години. Традиционните методи на лечение често са нож с две остриета и не рядко имат и странични ефекти. Днес ще говорим за нов и надежден метод на лечение – брахитерапия. 

Здравейте, доц. Попов! 

Здравейте, от сърце благодаря за тази покана и възможността да говорим за този, според мен, толкова важен за всички мъже и техните семейства проблем – заболяванията на простатната жлеза. 

Разкажете ни какво представлява брахитерапията, която прилагате в болница ИСУЛ?   

Силата на този метод е, че той е изключително прецизен. Позволява унищожаване на лошите раковите клетки в простатата с максимална точност. Това пък дава възможност за опазване на всички околни важни тъкани, което намалява всички странични ефекти и гарантира максимално бързо преминаване през диагнозата рак на простатата.  

Този метод всъщност е нещо, което се практикува в света от около 20 години, той е зрял метод. Последните години е значително усъвършенстван и в България. Под ръководството на нашия визионер и лидер акад. Славов имахме възможността да го въведем в ежедневната практика. След като колаборирахме с колеги от Братислава, един от основните центрове по брахитерапия в Европа, вече над 2,5 години го прилагаме и при нас. 

Спецификата на метода е, че за разрушаване на лошите клетки в простатата се използва лъчение. То се дозира изключително прецизно, тъй като се отделя от радиоактивни перлички, така наречените псийдове, които се имплантират в простатата изключително прецизно и по специален план. Това е и една от основните специфики на метода.   

Това е метод, в който участват изключително много специалисти, чиято експертиза е незаменима и изключително важна. Ние уролозите, колегите лъчетерапевти, нашите магьосници, колегите медицински физици, които правят цялата физическа част на процеса, колегите анестезиолози, които поддържат перфектна анестезия, за да може да се работи с точност до 1 мм – това е изискваната точност за приложение на метода. Това е екипна работа, истинска мултидисциплинарна дейност. 

Ако правилно ви разбирам, методът прилича донякъде на лъчетерапия, но е много по-прецизен? 

Единствената прилика с лъчетерапията, с т.нар. външна лъчетерапия, е разрушаващият агент, който е лъчението. При операцията разрушаващият агент е някакъв вид нож - класически, лапароскопски, роботизиран, лазерен. При лъчетерапията се използва лъчение, до тук свършват приликите. Външната лъчетерапия е терапия отвън навътре. Тя минава през всички тъкани, които са на пътя ѝ, преди да стигне до простатата, и неизбежно има повече вреда за околните тъкани.  

Брахитерапията е лъчение отвътре навън. Източникът на лъчение, изотопчето, малката перличка, която излъчва лечебното действие, се поставя в самия тумор.  По този начин го облъчва изключително прецизно отвътре-навън и спира точно там, където трябва е границата на лечебната зона. 

Колко време продължава самото лечение? 

Самото лечение е изключително кратко, изключително елегантно. Като процедура отнема малко над 2 часа и се провежда под обща анестезия, пациентът няма негативни усещания, няма никаква болка. Общият болничен престой за тази дейност е около 48 часа. Това е огромната сила на този метод. Той позволява изключително бързо възстановяване и връщане към семейството, към ежедневната активност, към всички неща, които мъжът обича, които цени, които иска да запази и заедно с това да бъде опора и на близките си. 

Това означава ли, доц. Попов, че резултатът настъпва буквално след дни? 

Резултатът се вижда реално след дни, но той настъпва в рамките на около 2 месеца. През този целия период раковите клетки, които са съществували в простатата, постоянно биват унищожавани. Това е метод на лечение, който вкарва най-висока доза лъчение в простатата, тъй като се подава постепенно и насищащо. По тази причина ефективността при този метод е над 95% - изключително високоефективен метод. 

През тези два месеца пациентът има ли някакви странични ефекти, усещания? 

Минимални, тъй като все пак това е нещо, което трябва да унищожи раковото заболяване, но те наистина са минимални и са свързани в лека степен с влошаване комфорта на уриниране - малко по-често уриниране, припарване, такива неща, които доста добре се регулират с лекарства, а и бързо отзвучават. Тези проблеми са в период от 6 до 8 месеца. Ако трябва да се сравнява с другите методи на лечение на рака на простатата, този обем нежелани ефекти е много-много-много нисък. Дългосрочните странични ефекти от този метод са почти никакви. След около 3 до 6 месеца все едно не е било. Единствената разлика е, че ракът вече го няма. 

Ако обаче даден пациент не е сред тези 95% излекувани, за него  успеваемостта е 0%. Може ли да се каже предварително дали даден организъм ще даде положителен отговор на това лечение? 

Точно тук е най-огромното НО, което дори надхвърля обема на един или на друг лечебен метод. Това е нещото, което всъщност предефинира ракът на простатата и го превърна в това, което е в момента, а не в този огромен бич, който беше преди 15 години.  

Ранната диагностика на рака - това е разковничето!   

Един рак, който е диагностициран в ранен стадий, с активно търсене чрез туморни маркери, чрез съвременните методи на диагностика, чрез редовни профилактични прегледи - всяка година, когато пациентът е над 50 години,  независимо точно как ще бъде лекуван, той ще бъде излекуван.  

И понеже ние вече знаем, че ракът ще бъде излекуван, започнахме да се фокусираме как най-леко да бъде излекуван, самото преживяване да бъде максимално леко. Затова новите методи, които се развиват за лечение на рак на простатата, са все по-минимално инвазивни, все по-щадящи и все по-неотклоняващи мъжа от коловоза на неговото спокойно и щастливо ежедневие.  

Но, критична е наистина ранната диагностика. Без профилактиката ракът на простатата се превръща в ужасно неуправляемо чудовище, когато малко може да се помогне. Когато се открие в късен стадий, нямаме толкова добри възможности за трайно лечение. 

Заедно с вашия колега д-р Георги Димитров от Клиниката по медицинска онкология, вие сте направили една разработка, насочена именно към индивидуалността на всеки организъм, степента на развитието на рака,  на базата на което преценявате, доколко ще бъде ползотворно лечението? 

Това е една разработка в диаметрално противоположния спектър на заболяването, когато ракът на простатата е в напреднала форма и на помощ идва химиотерапията.  

Тази разработка, за наше щастие, за моя голяма чест, че работихме заедно  с д-р Георги Димитров по нея, е свързана с една от най-иновативните групи медикаменти при лечение на напреднал рак на простатата, които са въведени в света от 2 години, а в България са въведени от януари т.г., съвсем гореща новина. Там се фокусираме върху другата изключително важна специфика, както в онкологията, така и за рака на  простатата т.нар. персонализирана медицина - най-доброто лечение за индивидуалния човек. Тоест, ние вече не лекуваме самата простата, а лекуваме простатата на съответния човек, взимайки предвид всички негови характеристики - социални, индивидуални, генетични, агресивност на рака, неговото общо състояние, за да може да се постигне наистина най-добрият метод за всеки индивидуален пациент. 

Отново става дума за рак на простатата? 



Да, да, абсолютно. 

Въпросът, който предполагам, че много от нашите слушатели биха си задали, свързан с брахитерапията, може ли този метод да се прилага  и при друг вид рак, да речем при рак на пикочния мехур? 

Той е много разпространен метод, използва се при различни онкологични заболявания. Тук вече не претендирам за максималната експертиза. Доколкото знам, при рак на пикочния мехур категорично не се прилага, тъй като технически това е кух орган, който е подвижен, няма как толкова прецизно да се подредят радиоактивните перли. Той обаче се прилага от много-много години и е изключително утвърден при заболявания от типа на рак на шийката на матката, прилага се при рак на млечната жлеза, нещо, което е изключително иновативно и също от дълги години се прилага в болница “Царица Йоанна - ИСУЛ", прилага се в урологията при рак на пениса, прилага се доколкото съм запознат при рак на очната ябълка. Този принцип на лечение се прилага при много-много различни видове карциноми. 

Сигурна съм, че всеки, който се е сблъскал с диагнозата си е задал въпросът - защо на мен? В този  смисъл има ли медицината отговор каква е причината за рак на простатната жлеза? 

Специално за рака на простатната жлеза отговорът е по-скоро не. Под 10% от случаите на рак на простатата имат изразена генетична проследяемост, която може да се проследи и да се оцени. В тези случай говорим най-често за фамилна обремененост. Когато в семейството има няколко мъже от първа линия с рак на простатата, се наблюдават ранни, агресивни случаи на рак на простатата - преди 40-45 години. Иначе, ракът на простатата винаги има много, много сериозна генетика, но тя се гради на базата на много фактори и всеки от тях допринася да се отключи ракът на простатата. В повечето случаи ракът на простатата е случайно събитие, което нараства с годините. Продължителността на живота стремглаво се покачва с всяка година. Не трябва да забравяме, че в началото на ХХ век продължителността на живота е била малко под 50 години. В момента надскача 72, а в най-социалните страни – скандинавските и далечна Азия, вече надскача 80 години. Колкото повече живее мъжът, води до все по-голяма вероятност от тази диагноза.  

Достъпна ли е брахитерапията за пациентите? Има ли финансиране от Здравната каса? 

За голямо щастие - да. С голяма благодарност към Министерство на здравеопазването и на усилията на акад. Славов,  от една страна като лидер и визионер на този екип, и на колегите от болницата, се постигна реимбурсиране за цената на самите радиоактивни перлички. Това беше основната финансова тежест при брахитерапията. По този начин методът стана много по-достъпен за още по-широк кръг пациенти. 

Да си пожелаем повече положителни новини в областта на медицината. Благодаря Ви, доц. Попов. 

От сърце благодаря още веднъж за възможността.  Наистина, дай Боже, все повече положителни новини както в медицината, така и във всички аспекти на нашето ежедневие. 

Росица АНГЕЛОВА