Второто издание на фестивала "Традиции и памет“ завладява с красота и ритъм Римския стадион на Филипопол. Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Мария Колева, от едноименната фондация, организатор на фестивала.

Разкажете ни повече за събитието в Пловдив, г-жо Колева!

Фестивалът ще се проведе на 8 и 9 юни на Римски стадион на Филипопол, тази година за първи път ще бъде в национален мащаб и очакваме, до момента има записани над 650 участника от цяла България. Това ще бъдат деца, които изпълняват народни песни, народни танци, а също така очакваме и представяне на обичаи. За съжаление, обичаите няма да бъдат толкова много, колкото фолклорните изпълнения като танци и песни.

Този фестивал от колко години се прави?

За първи път фестивалът го проведохме през 2022 г., тогава беше на областно ниво, получи се много добре. За фестивала също така, гордеем се с това, че той не изисква от участниците такса участие. За сметка на това пък имаме много добри спонсори, които ни помагат в това да раздадем награди на тези, които се класират на 1, 2 и 3 място в различните категории. Тогава идеята се роди, защото беше ситуацията след  COVID, много от децата нямаха почти никакви изяви. Да изберем точно това място беше много важно за нас, защото то е в самия център, има постоянен поток от зрители и туристи. И също така, сцената привлече много участници тогава. Миналата година за съжаление не успяхме да получим финансиране. Но тази година сме част от културния календар на Община Пловдив. Още когато кандидатствахме с проекта към Община Пловдив се роди идеята, че може да бъде наистина национален фестивал и много от участниците, които се записаха от цяла България, всъщност са впечатлени от локацията, където могат да се изявят.

Точно така, и сега всъщност ще има състави от цялата страна?

Да, ще имаме от столицата, най-далечните ни участници ще бъдат от Суворово, област Варна. Също така голям интерес се прояви от Костинброд, това са състави, които ще останат тук и ще нощуват в Пловдив, като са предвидили също така и културна програма, в смисъл туристическа, с цел разглеждане на града от всички участници и от Елин Пелин, от Белово, разбира се, повечето участници от предишната година от област Пловдив отново ще се изявят и вярваме, че ще се получи много хубаво.

Фестивалът има състезателен характер, нали така, има раздели, в които ще се състезават участниците? Обяснете ни какви точно са разделите? Кой ще ги оценява?

Всички участници са до 18 години. Разделите са три - народно пеене, като там самият раздел е разделен на индивидуални изпълнения и вокални ансамбли. В индивидуалните изпълнения съответно имаме и три подгрупи, разделени на различна възраст, но всички участници са до 18 г. Във вокалните ансамбли имаме съответно две подгрупи до 10 години и от 10 до 18 години. След това е пресъздаване на автентичен фолклорен обичай, където за мое огромно съжаление все по-малко участници има. Защото явно в читалищата не е толкова активно това възраждане на старите обичаи.

Да, за съжаление.

За съжаление, да. Това ми е един от най-любимите раздели, но наистина все по-малко ще бъдат представените обичаи. И също така българските традиционни хора и танци, където съответно са разделени пак в три подгрупи в различната възраст. Иначе, журито ще бъде проф. д-р Светла Калудова Станилова, главен асистент д-р Благовеста Калчева и маестро Стоян Маринов, който пък се занимава с изработка на народни носии. Ателието му се намира в Стария град, с изключително богат опит е в народните обичаи, също така и в танците. Познава добре фолклорните области, така да кажем.

Ще бъде пъстро откъм носии, от всички краища или почти. Гледката ще бъде наистина уникална, пък и звукът.

Да, да, определено ще бъде много пъстро. Много вярвам и времето да бъде с нас.

Дано, наистина.

Започваме много рано в 09.30 ч. сутринта, за да имат възможност всички желаещи да се изявят. Последният срок за записване беше на 1 май и тогава по стар български обичай, доста желаещи точно тогава се записаха. И за да можем да вместим всеки един, сме се постарали да започнем много рано и центърът на Пловдив ще бъде огласен още от 09.30 ч. с изпълнението на децата, които се очакват.

Много хубава изява, само да кажем още, какво ще получат, щом като има състезателен характер, какви са наградите за участниците?

Най-напред всеки един участник ще получи грамота. Разбира се, визирам всеки един състав, а и всяко едно детенце поименно ще си тръгне с грамота от нас, че се е представило на този форум.

Също така ще има и подаръци от нашите спонсори за всеки един участник. Съответно, тези, които са номинирани на 1,2 и 3-то място ще получат парични награди, които са за 1-во място 300 лв., за 2-ро - 200 лв. и за 3-то - по 100 лева. Те не са толкова големи награди, но реално имаме 27 награди, които трябва да раздадем.

Много благодаря и успех, дано наистина времето да е хубаво!

Искрено се надявам, ние имаме и друг план Б, обаче по-добре е да не се налага да го използваме.