Треньорът по кикбокс Димитър Желязков, който помогна за задържането на престъпник в град Пловдив, в интервю за  "Фокус".

Г-н Желязков, полицията в Пловдив задържа извършител на дързък грабеж, вие сте помогнал това да се случи по най-бързия начин. Разкажете ни какво точно се случи.

Димитър Желязков: Случи се това, че едно от нашите момчета след приключване на тренировка тръгна да се прибира в друг квартал в град Пловдив. Отишъл е на спирка да чака автобус и даденото лице, което задържахме е отишъл при него, поискал му е пари за автобус. Нашето момче си е изкарало портмонето, а извършителят на престъплението е видял, че момчето има доста пари в него. Заплашил го е с нож пред всички, че ще го използва, ако не си даде веднага парите. Момчето е на 15 години, притеснило се е. 

Вие сте негов треньор и той ви се обади в този момент, така ли?

Да, той ми се обади, първо на мен е звъннал. Каза ми с треперещ глас: Тренер, заплашиха ме с нож, тук на спирката съм. Бяхме останали малко хора в залата. Качихме се четирима човека в колата. Попитах го веднага къде е, той ми каза и ние отидохме. Успокоихме малко момчето. Попитах го как изглежда престъпника, какво точно се е случило. Той ми обясни. Даде ми информация също така, че въпросния човек се е качил в автобус №66. Дадохме му пари да се прибере с такси и му казах да ми се обади, когато се прибере. След това тръгнахме веднага по следите на автобусната линия, карахме бавно с колата и оглеждахме се, ако по някакъв начин може да видим престъпника. Изкарахме доста голям късмет, защото го намерихме може би след 15-20 минути следене. Спряхме колата в една от пресечките на бул. "Гладстон", където беше той и се запътихме срещу него. Той беше спрял на една баничарница да си купува закуска. Обградихме го отляво и отдясно. Имаше едно момиченце, което се беше наредило зад него, помолихме го най-учтиво да се отдръпне настрани. Преценихме обаче, че е опасно да правим каквото и да е, тъй като имаше други хора. Оставихме го да си купи спокойно закуска, направихме се на клиенти и го оставихме да си тръгне, но и ние тръгнахме след него. 

А как изглеждаше той? На пръв поглед човек може ли да предположи, че това е престъпник?

Човекът изглеждаше изключително долнопробно - престъпник, с татуировки по лицето, затворнически тип татуси - сълзички и т.н. Доста криминално изглеждаше. Предполагам , че употребява и редовно наркотици, тъй като излеждаше като точно такъв човек.

Г-н Желязков, какво се случи след това. Тръгнахме по петите му, продължете разказа.

Той пресече булеварда и ние пресякохме с него. Аз бях плътно зад него. По едно време той се обърна и ние си помислихме, че той се усети и си бръкна в джоба. Ние знаехме, че има нож, но аз веднага го хванах за якето в този момент, съборих го на земята. Момчетата му хванаха ръцете и краката, неутрализирахме го. Попитахме го защо е ограбил момчето и къде са парите, които е взел. Той каза, че са му в джоба и ги изкара. Пусна ги на земята. Хванахме му отново ръцете и краката. По едно време се поуспокоиха нещата и го оставихме, а той пробва да избяга. Ние отново го съборихме на земята и тогава викнахме полиция. Те дойдоха горе-долу за 3 минути, закопчаха го и това беше общо взето.

Каква беше стойността на откраднатата сума?

80 лева.

Стана ясно днес от ОД МВР - Пловдив, че този извършител на това престъпление е регистриран и назад във времето, познат е на властите. Как си обяснявате обаче в случая, че той е на свобода и продължава да извършва престъпления и да тормози хора?

По принцип е доста жалко такива хора да са на свобода, защото виждате какво правят - стряскат хората, не дай си боже да направят и нещо по-лошо. Нашето момче се е стресирало, но цялата тази ситуация се е разиграла пред други хора и лошото е, че никой не е позвънил на съответните органи.

Днес Вие бяхте награден с грамота и плакет. Как се чувствате - като герой?

Не, аз не се чувствам като герой, не мога да бъда герой, но до някъде се чувствам удовлетворен от това, което направихме с моите момчета, защото в край на сметка разбрах, че е правилно донякъде това, което сме направили. Единствената ни грешка е, че не сме се обадили на полицията по-рано. Не се чувствам герой, по-скоро момчетата са герои, че ми помогнаха.

Г-н Желязков, предполагам всичко вече е под контрол и органите на реда действат?

Действат, да. Разбрах, че въпросният човек ще полежи на топло доста повече, отколкото преди се е случвало.