Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

 

От събота насам в София продължава Европейската седмица на мобилността 2023. Чрез нея столицата заедно с 2137 европейски общини от 39 държави и под мотото “Пестене на енергия" показва как съвременният град може да се справи и без лични автомобили. Какъв е моделът на София? Наш гост е изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Здравейте и добре дошъл в  Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-н Дилчев.

Здравейте, добър ден.

От 2002 г. насам Европейската седмица на мобилността е ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Какво е впечатлението ви, успява ли София и софиянци да изберат придвижването със средства, които не замърсяват околната среда?

Процесът е дълъг, както и вие казвате, от 2002-ра година е седмицата на мобилността. Ще добавя, че и в много от градовете в Европа доста по-назад във времето и без да има такава седмица те работят в посока на намаляване на автомобилния трафик и други начини за придвижване в градската среда. От 2014 г. Центърът за градска мобилност организира седмица на мобилността по традиция от 16 до 22 септември всяка година. Интересно е мотото през 2023-та година - “Да пестим енергия". Оказва се, че все повече хора, не само тук, но и в Европа има опасност да влязат в графата както като енергийно бедни, така и като транспортно бедни. И именно с тази цел се насърчават всички начини за придвижване за по-чист, по-евтин, по-екологичен градски транспорт. И най-важното:  начин за подпомагане на процеса е да оставим автомобила и да изберем алтернативен начин на придвижване. Определено тази тенденция в София преди 2020-та година беше постоянна, беше устойчива. Имаше ръст на пътуващите в градския транспорт всяка година. За съжаление това, което беше постигнато, буквално за няколко месеца по време на пандемията се върна години назад. Не само тук, по целия свят бе така. Промениха се навиците на хората, наложи се по-различен начин на живот. Всички помним: децата не ходеха на училище, бяха затворени учебните заведения, повечето хора работеха от вкъщи. Това наложи сериозно преосмисляне на всичко, което можеше и трябва да се случи в бъдеще. Слава Богу, вече три години по-късно повечето от нас са забравили за това време. И смея да твърдя, че през 2023 г. почти възстановихме пътнико-потока, който беше от времената преди пандемията. Неочаквано и за нас, защото прогнозите бяха за възстановяване чак през 2025-2926 г. Но това, което се случи през последните десетина години в София, наистина промени транспорта. И всяка година, всяка година след положените усилия от страна на Столична община и на екипа на кмета Седмицата на мобилността придобива все по-голямо и все по-важно значение, защото наистина успяваме, макар и с малки стъпки успяваме да привлечем все повече хора, и радвам се, че сред тях са все повече млади хора, които се обръщат към услугите на градския транспорт, към алтернативните методи за придвижване, било то пеша, с велосипед или пък с модерните напоследък тротинетки. Важна е тази седмица да напомним, че най-евтиния, най-удобния и най-бързия начин за придвижване в столицата е с градски транспорт.

Какъв е смисълът от организирането на това събитие – Европейската седмица на мобилността? Каква е ползата от него за столичани?

Именно това е важното, да покажем колко удобно може да се ползва градския транспорт. Да покажем, че по-бързо може да стигнете денем до работа, по-бързо може да стигнете до магазина, ако слезете от автомобила без да губите време и да търсите място за паркиране. И най-важното, с различните събития, които започнаха от събота, е, че всеки алтернативен начин на движение означава здраве. Най-важното: означава здраве, означава и по-чист въздух в столицата за нас и за децата ни.

Как от Центъра за градска мобилност приканвате столичаните и гостите на града да посветят поне тази седмица на устойчивата мобилност, т.е. да изберат градския транспорт пред личните си автомобили, да ходят пеша, с велосипеди, с тротинетки или със скутери?  Как?

Усилията на Центъра за градска мобилност и на Столична община за привличане на хора за градския транспорт не се изчерпват само в рамките на тази седмица. Опитваме се да правим това през цялата година с различни кампании. Действително тази седмица обаче е изпъстрена с различни събития, велошествия, ретро трамваи, отворени врати на Столичния автотранспорт, Електротранспорт, неща, които са малко по-различни и по-кампанийни, с оглед на това да покажем колко интересно може да бъде в градския транспорт, как се движат нашите превозни средства. Имахме метро тренажор също, да видят децата как се управлява метро. Различни събития, с които да направим по-интересна тази седмица. Но отново ще подчертая, че кампанията за привличане на пътници в градския транспорт, кампанията за продажба на превозни документи не могат и не трябва да са само в рамките на тази една седмица, това е работа целогодишно.

В програмата ви обаче от седмицата сте организирали 18 атрактивни събития, за някои от които вече споменахте. С какъв интерес преминаха те до днес, четвъртък 21 септември и към кои се прояви най-голямото любопитство?

В зависимост от метеорологичната обстановка естествено, например в неделя, за съжаление,  малко по-дъждовно беше. Не дойдоха толкова хора, колкото очаквахме на това пътешествие с тротинетки. Но през последните дни - вчера и онзи ден на различни детски състезания и на посещението на тренажора интересът беше голям. Очакваме най-много хора да съберем в петък, дай Боже времето да е с нас, 22 септември, на този ден това е и кулминацията на седмица на мобилността - ден без автомобили. Искам да използвам случая да напомня, че в 10,30 ч. ще започне велошествието : "Happy Biking – Healthy Living", което традиционно организираме в партньорство с посолството на кралство Дания. Началната точка ще е до НДК, ще обиколим София по затворен маршрут и ще се върнем отново в началната точка. Традиционно това събитие събира и малки, и големи велосипедисти в София, защото отново ще повторя: велосипедът е един от най-здравословните начини за придвижване в Столична община. Естествено и със спазване на правилата за движение и при ползване на необходимото внимание.

Г-н Дилчев, какво ще представлява "Арт акцията Електроспийд София 2" тази вечер?

Ще съберем стрийт артисти ще съберем диджеи, които ще изненадат пътниците с по-различни преживявания при използването на градския транспорт. Правим такива мероприятия, те се радват на голям интерес. Имаше музикална мотриса в метрото в неделя, в понеделник имаше музикален трамвай. Сега ще са  музикални електробуси – един по-различен начин на пътуване, който ще е съпроводен със светлини, с музика и надявам се, с подобни събития да показваме всъщност, че столичният градски транспорт се развива, подменя се подвижния състав. Разполагаме с нови, модерни електробуси, трамваи, за метрото мисля дори, че няма смисъл да говорим, защото това е определено мащабен проект не само за София, а и за цялата страна.

По кои линии ще се движат тези музикални арт буси?

Мястото ще започне от Министерството на младежта и спорта, така че приканвам всеки, които има време, нека заповяда в четвъртък от 19 до 21,30 ч., на това място ще стартират и рейсовете с по-различен, по-весел, по-музикален начин на пътуване.

И със сигурност, вие казахте, гвоздеят на програмата се очертава в петък 22 септември, ден без автомобили. Освен разбира се "Happy Biking – Healthy Living", какво друго предвиждате с него?

Ще бъде затворен целият участък от бул. “Витошка" в участъка между “Патриарх Евтимий" и “Скобелев", там ще има различни демонстрации, подаръци, информационни материали, различни фирми ще представят своите постижения, велосипеди, различни компании и разработки, ще има открит урок по йога, по тай-чи, по зумба. В 10 ч. ще могат всички деца да се возят на ретро трамвая, на чудесен ретро трамвай и вътре с образователен спектакъл “Зелен транспорт за по-добро бъдеще". Маршрутът ще е от пл. “Възраждане" през пл. “Македония",  “Петте кьошета" и обратно към пл.  “Възраждане". Мобилна станция през целия ден ще извършва измерване на качествата на въздуха, за да успеем да видим дали наистина в ден без автомобили, в което нямам съмнение, въздухът в столицата ще бъде с една идея по-чист. Така че различни са събитията, още веднъж: надявам се на хубаво време, на много хора с които освен здраве, да можем и да се забавляваме.

И един прагматичен въпрос за практичен домакин. Колко ви струва цялата седмица? Какво ви излиза на вас като средства, като нерви, като усилие?

Полагат усилие не само екипа на Автотранспорта, на Електротранспорта, на Метрополитен, всички събития ги правим сами, организираме ги сами, защото това е важно за нас, съвсем скромни средства имаме за разпечатване на рекламни материали, които да раздаваме: флаери на тези събития. Но отново ще повторя, акцентът на всичкото това нещо е да намерим здравословни, удобни и бързи начини за придвижване в столицата, като безспорно градския транспорт е основата на всяка алтернатива на автомобилите.

По традиция тази седмица е и повод за равносметка. В изказванията при отриването й стана ясно, че подвижният парк в столицата е бил подменен на 90%. Как стана това, колко струваше на софиянци?

Това е изключително мащабна работа, мащабни усилия, въпрос на много добра организация и координация. И отново ще кажа, безспорно усилията на столичния кмет в последните десетина години в това отношение са забележителни. И ще припомня, че само преди няколко дни при посещението си в България еврокомисар високо оцени електрификацията на транспорта в София, т.е. това, което ние постигаме, макар и може би с по-бавни стъпки, отколкото ни се иска на нас самите, е направило впечатление и на колегите в Европа. Защото София преобрази транспорта си за последните 10 години. Близо 400  милиона са инвестициите само в нови превозни средства на електротранспорта, над 250 милиона са инвестициите в автотранспорта, в метрополитен за последните 10 години инвестициите са може би над 1,5 млрд. Метрото е основата на транспорта в столицата, с най-много пътници, както виждате работата по неговото разширяване продължава, въпреки на моменти, и опитите, ако щете за саботаж на тези проекти. Така че отново ще кажа, усилията от страна на Столична община са сериозни, резултатите са видими. Много ми се иска всичко това, което е започнато, да продължи. Защото това е процес, който има начало, но той няма край. Непрекъснато трябва да се подновяват средства, давам пример, въпреки тези инвестиции в електротранспорта. Ами там вече тролеите, които сменихме преди 10 години идва време отново да бъдат подменяни. Това е процес, който не трябва да спира. За съжаление, в годините след идването на демокрацията нещата не се случваха така, както ни се иска, затова едва ли ще се учудите, ако ви кажа, че до преди 10-ина години в София все още имаше от червените “Икарус"-и. Слава Богу, всичко това е в миналото. Да, имаме един такъв чудесен, реставриран червен “Икарус", който, ако искат гражданите, могат да го видят.

А какъв е ръстът на пътниците в градския транспорт? Успя ли той да преодолее натоварения трафик и задръстванията, като привлече все повече пътници?

Отново ще повторя, тази година има значителен ръст на пътуванията в градския транспорт. Поотърсиха се хората от тази пандемия. Напомням, че новата тикет система, която работи в градския транспорт повече от две години, даде възможност за  много по-гъвкава тарифна политика, за много по-лесни начини за покупка на превозни документи. И резултатите не закъсняха. От септември м.г. Столичният общински съвет вече гласува и влезе в сила новата тарифна политика на Столична община. Искам да напомня, че от миналата година вече ученици и студенти могат да закупуват и годишни карти. Въведохме нов превозен документ – годишна карта, както и месечна карта за младежи. Имате възможност вече и безспорно най-удобния и най-евтин начин е годишната карта за 365 лв. да я купите на няколко вноски, за да не тежи това на бюджета. Но най-важното е, че въпреки тези кризи, започвам с пандемията, да минем през кризата с горивата през миналата година, която надявам се да не се връща, защото имаше периоди в които токът скочи близо три пъти. Газта на моменти беше по-скъпа 7-8 пъти, ние успяхме първо да запазим обема на транспортната задача в столицата. Второ, да организираме и да финансираме транспорта, без да увеличаваме цените на основните превозни документи. Това е наистина едно значително постижение и това е в основата, заедно с подновяването на подвижния състав, столичния транспорт да събира все повече и все повече пътници. Важно е да подчертаем, че трафикът в столицата остава проблем. Работи се в това отношение, работи се по обособени трасета, по нови бус ленти, защото колкото и да сменяте подвижния състав, в един модерен, хубав рейс, климатизиран - зимата с отопление, лятото с климатик, когато попадне в задръстване, той вече не е толкова атрактивен и не е толкова предпочитан, затова е важна и работата по инфраструктурата в Столична община. Давам пример с трасето по бул. “Борис" - ремонтирано трасе с нови трамваи и в този участък успяхме да смъкнем с близо 40% времето за пътуване. Това е начинът за подобряване на градския транспорт, това е начинът да се обърнем и да убедим софиянци, че това ще е най-лесният и най-удобният начин за пътуване.

А доколко е вярно, че до края на годината студенти и ученици могат да си купят по-евтини карти, в сравнение с януари от следващата година?

Не бих могъл да прогнозирам, какво ще се случи.  Искам да напомня, че благодарение на Постановление на Министерски съвет от началото на тази година до края на 2023 г., общините в България ще бъдат финансирани да продават по-евтини карти за ученици, студенти и пенсионери. Аз лично се надявам тази мярка, защото тя се оказа успешна, да намери финансиране от държавния бюджет и за следващата година, защото безспорно това е начинът да привличаме повече хора в градския транспорт, не само в Столична община, а във всички общини в  България. Но да, така е, до края на тази година картите за ученици и студенти годишните ще бъдат намалени.

В хода на целия разговор, през цялото време вие ми отговаряте на един въпрос, който обаче отново ще ви го задам, за да подчертаем същността. С какво градския транспорт е по-привлекателен от личните коли?

Отново ще ви дам прост отговор. Градският  транспорт в столицата с всички тези инвестиции и електрификация означава по-чист въздух. Колкото по-малко автомобили, колкото по-малко трафик, толкова по-чист ще е въздухът в  София. На първо място това означава здраве. На второ място, отново ще повторя, идва пътуването с метро, с довеждащи линии до метрото, стартираха три линии в Горна баня в понеделник. Предстои до края на месеца да стартира довеждаща линия от “Малинова долина" и ВЕЦ “Симеоново" към метростанция “Витоша". Този начин на пътуване е по-бърз, по-удобен и най-важното: по-евтин. Всеки сам може да си направи сметка, колко време ще му е необходимо да отиде с автомобила до центъра, да си свърши работа и да се върне. Определено алтернатива като цена, като удобство на градския транспорт няма.

Каква е равносметката ви от въвеждането от септември м.г. на новата тарифна политика?

Отново ще кажа, че тя даде възможност за по-удобно ползване на превозните документи, даде възможност за по-лесно закупуване, за по-лесно плащане. И най-важното, даде възможност на хората да си направят сметка за това как да пътуват, как да си купуват превозни документи и резултатите не закъсняха. Очакваме доста по-сериозни приходи, към прогнозите за тази година, близо 20 милиона повече. Това означава повече пътници в сравнение с миналата година. Така че тарифната политика постигна своята цел. Давам пример с разплащането с безконтактни устройства, телефони, безконтактни карти, смарт часовници. Една услуга, която вече придоби сериозна популярност и имаме над 2 милиона такива пътувания всеки месец. Защото е удобно, защото е евтино и защото всеки носи превозния документ в джоба си. За инцидентните пътувания в София това е предпочитания определено вариант. Напомням на тези, на които може би не им е направило впечатление, от март месец в столичния автотранспорт перфораторите, които всички помним от деца, вече ги няма, пестим и хартия, което също означава здраве и природа.

А обмисляте ли усъвършенстването и разширяването й?

Зависи изключително много от решенията на Общинския съвет, технологично, технически ние сме готови. Тази система има изключително голям обхват като възможности. Отново ще повторя, зависи от решенията на Общинския съвет, този вече си отиде, ще чакаме следващия, защото имаме сериозна възможност да разширим възможностите за продажба, да отворим целия този пазар на превозни документи към външни фирми и контрагенти, които искат да продават - банки, мобилни оператори, всички те са готови с различни инициативи, с различни начини за привличане на клиенти. Това ще е изцяло в плюс на столичния градски транспорт и най-важното на всички граждани. Надяваме се тези решения да бъдат взети, защото действително тази тикет система може да бъде сериозно надградена, стига да има необходимата нормативна база за това. Технически ние сме готови.

Какво предстои в работата на градския транспорт?

Основните предизвикателства към днешна дата са да осигурим, изчерпвам темата с финансирането за 2023 г., където по наши прогнози нещата ще изглеждат добре. Изключително важно е това, което беше заложено в бюджета за 2023 г., макар приет през лятото, да бъде отново заложено в бюджета през следващата година. Изключително важно е през следващата година финансирането за транспорта в общините да бъде адекватно, да бъде гарантирано, защото предизвикателството е с намирането на работна ръка. Не е тайна, че изключително трудно се намират шофьори. Работата е тежка, отговорна изключително и в момента не мога да скрия, че на места имаме недостиг на работна ръка. Важно е да работим в тази посока, през следващите месеци и години, това ще е основно предизвикателство за транспортното дружество не само в България. Иначе се стремим да оптимизираме разписанията, близо 90% от разписанията в столичния градски транспорт са оптимизирани, ускорени, за маршрутите се работи по тяхното оптимизиране. Продължаваме с пускането на нови услуги като довеждащи линии, мисля че вече ги видяхте: всички са такива малки електробуси, които обикалят в кварталите и служат за довеждащ транспорт. Имате възможност, с приложение да видите как се движат, кога ще дойдат. Неща и удобства, които имат една-единствена цел: да направят градския транспорт още по-привлекателен.

Г-н Дилчев, как си представяте градския транспорт на вашите мечти?

Единственото, което ми идва в главата, представям си го пълен с усмихнати и щастливи хора.

И на финала, не мога да не ви попитам, идват избори, възможно е ръководството на Столичната община да се смени, ще се смени и съставът на Общинския съвет. Имате ли притеснения, че вашият полет, вашата амбиция, вашите намерения, вашите планове могат да бъдат променени? Не бих искали да кажа: да бъдат насочени в друга посока.

От дългата си работа в Столична община знам, че когато оставите грамотни, работещи проекти е много трудно някой да ги провали, да ги разсипе. За съжаление, последните година-две ни показаха, че и това е възможно, случиха се някои недобри неща в държавата. Единствено, което си пожелавам, независимо какъв ще бъде състава на Общинския съвет, независимо кой ще бъде следващия кмет, кое ще бъде управлението на Центъра за градска мобилност или търговските дружества, пожелавам си само разум, пожелавам си грамотно и отговорно управление, защото София и софиянци са по-големи от всеки един от нас. В дълг сме към тези хора и отново ще призова единствено към разум и добри искрени намерения.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, за времето, което ни отделихте и за богатата информация, която предоставихте.

Благодаря, и аз се надявам на хубаво време в петък, надявам се наистина денят без автомобили постепенно на 22 септември да се превръща във всеки един ден в годината. Лично аз, когато имам възможност използвам велосипед, използвам метро. Надявам се, все повече хора да разберат колко по-удобно е да се ползва градския транспорт.

Мога да го потвърдя, защото аз съм от хората, които запалено използват градския транспорт - автобуси, метро, и прекрасно знам нивото на вашите услуги.

Нашата работа е да го правим още по-добър.

Благодаря ви още веднъж. Гостува ни изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

 

Цоня Събчева