Десислава Георгиева, авиационен психолог, в интервю за дневния информационен блок на Радио "Фокус“ "Добър ден, България“

Сега ще си поговорим за страха от летене и дали той е преодолим. Съвети ще получим от авиационния психолог Десислава Георгиева. Нека първо да запознаем нашите слушатели с това с какво се занимава авиационната психология.  


 

Авиационната психология е мултидисциплинарна специалност. В нея се включват много дисциплини, като например инженерната психология, трудово-организационната, личностната психология. Разбира се всички тези научни дисциплини – през призмата на специфичните условия на труд в авиационната система, тъй като знаете, че все пак тя е високорискова и в центъра й като движеща сила е човекът с неговите както възможности пред техниката, така и ограниченията, които природата ни е вложила, когато ни е конструирала като човешки същества.  

 

Да. Добре, а страхът от летене е един от най-често срещаните страхове. Логично ли е обаче да имаме страх от летенето? 

 

Логично е. И между другото, има статистики, които го поставят на второ място след страха от говорене пред публика, тъй като разбира се ние не сме така устроени, пак от природата, да летим, т.е. ние използваме специални апарати, с които да се придвижваме във въздуха. Т.е. тази среда все пак е и враждебна, и непозната, което всъщност е естествено да буди страховете ни. Страхът от неизвестността е най-силният страх, който съществува в човека.   

 

А страхът от летене има ли различни прояви? Има ли различна степен на страх от летене? 

 

Разбира се, че има различна степен на страх. Горе-долу статистиката казва, че всеки трети от пътуващите със самолет изпитва различна степен на страх и тревожност. При някои това се проявява в поведенчески по-бурни реакции, други пътници пък стават по-затворени, преживяват съвсем дълбинно тези си страхове. И разбира се много е важна ситуацията, в която всеки от нас се намира в конкретния житейски период, тъй като може би има страхове, които биха били преодолени, ако имаме достатъчно ресурси, с които да се справяме, и такива, които могат да бъдат засилвани, разбира се се изправяме пред някакви житейски по-сериозни ситуации. 

 

Т.е. факторите са много. 

 

Абсолютно, факторите са много. Част от страха от летене може да бъде свързан и с друг тип страхове. Да кажем по-известните са страх от високо, страх от затворени пространства, страх от това да ни оценяват другите и да ни наблюдават. Най-различни източници могат да провокират и като събития, и като предпоставки изявата на един страх от летене. 

 

Г-жо Георгиева, сега към важния въпрос – преодолим ли е страхът от летене? 

 

Разбира се, че е преодолим. Това не е страх, който трябва да съпътства и да намалява качеството на живота ни, тъй като разбира се ние пътуваме по различни поводи, не само за да посещаваме различни  кътчета по света и да се срещаме с други хора, но ни се налага често пъти по работа или да видим близките си. Така че много е важно колко време човекът, който страда от такъв вид страх, инвестира в затвърждаването му един вид. Т.е. когато страхът започне да бъде коригиран и преодоляван по-скоро след появата му, разбира се успехът би бил по-бърз в сравнение с това да кажем ако отглеждаме един вид един страх от летене в продължение на години.  

 

Да. 

 

Тъй като тогава създаваме един модел на поведение и отношение към конкретната ситуация, която по-трудно може да бъде преформулиран да кажем. 

 

Вие споменахте малко по-рано в разговора за страха или фобията от затворени пространства. Трябва ли първо да излекуваме този страх, за да можем да се качим от самолета? 

 

Няма готова рецепта, всичко е много индивидуално. Ние всъщност, срещайки се с човека, който има такъв проблем като страх от летене, всъщност първо много добре обследваме какви са причините. Някой път е необходимо малко повече време да се отдели на тази съпътстваща или предшестваща фобия, но обикновено работим паралелно, работим по страха от летене и по съпътстващите го фобии, да кажем като тази от затворени пространства. Има много техники, които прилагаме доста успешно и всъщност човек може да се справи, разбира се, ако е убеден, че точно сега е моментът да се справи и ако е склонен да полага усилия. 

 

Т.е. трябва да го усетим вътрешно, за да намерим решение на този въпрос? 

 

Разбира се, че моментът, в който започваме да решаваме проблемите си, т.е. осъзнаваме, че трябва да направим нещо, за да променим ситуацията, е много ключов в терапевтичния процес. По някой път се обръщат към нас близки на хора, които страдат от такъв вид фобия, с идеята да ги поправим или да им помогнем, но ако това не е тяхното решение, и най-великият терапевт на света не би могъл да помогне. Т.е. има един момент,  в който човек взима решение и тогава е най-подходящият терен, за да се подобрява неговото функциониране.  

 

Може ли да ни споделите някоя успешна история с ваш пациент, който е успял да се излекува? 

 

Разбира се. Спомням си случка с клиент отреди десетина години може би, на който му беше много важно да пътува, тъй като близките му бяха отвъд Океана, и за да може да ги вижда – той беше много свързан със семейството си – трябваше да пътува със самолет, което беше огромно предизвикателство за него. Поработихме доста време, много усилия му костваше разбира се, но в крайна сметка едно удовлетворение в мен и в екипа остана, тъй като този човек, след като успя успешно да се справи с фобията си, нямаше проблеми да лети. Дълъг период от време след това всъщност реши, че иска да запише курсове за любител пилот, и се реализира като много успешен любител пилот, който бих казала, че наистина преминавайки през един такъв опит, успя и всъщност в момента летенето му е хоби и е нещо, което му доставя удоволствие. 

 

Чудесно! Това е чудесна новина. Значи имаме решение на този проблем. 

 

Разбира се. Имаме хора, които със страх от летене, след това станаха едни много добри професионалисти в авиацията. Има хора, които по някаква причина са се сдобили с този страх, изживявайки някаква по-особена ситуация на борда на самолета, което ги демотивира изцяло да пътуват, и се връщат и отново пътуват, и то на далечни дестинации.