Д-р Катя Захариева, дерматолог, заместник-председател на Столичната лекарска колегия, ресор “Доболнична специализирана помощ", в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 01.11.2023 година)

Как възприемате будителството днес, д-р Захариева?

Това е един ден, в който ние трябва да отдадем почит на образованието, на хората, които са се посветили на науката, на хората, които откриват нови сфери, нови в т.ч. и нови терапии, разбира се, както е в моята сфера, които да помагат на хората. А как го разбирам будителството, като един стремеж към наука, към знанието, към родолюбието, към патриотизма, към всички ценности, които всички ние трябва да притежаваме.

От какво пробуждане, според вас, има нужда българското общество?

Българското общество има нужда от много неща. Има нужда, според мен от истински лидери, в които да вярва. Има нужда от това да се издигне ролята на образованието и на науката, и на хората, които работят в тази сфера. Тъй като смятам, че те не са оцецени достатъчно и това рефлектира в образованието на нашите деца. Знаем, че нашите деца са нашето бъдеще.

Така е, казахте за оценката, недооценени. Но на първо място, не трябва ли да се научим да ценим самите себе си, да се уважаваме? За това ще си поговорим - грижата за самите нас, грижата за нашата кожа, вие сте дерматолог, както казах на нашите слушатели. Полагаме ли, според вас достатъчно грижа българите? Отдаваме ли нужното внимание на превенцията, да посещаваме лекарите, да се консултираме с тях? Знаем колко е модерно вече, толкова интервенции правят младите хора по лицата си. 

Колкото и да говорим за тези неща, винаги ще има нужда от още информация, от допълнително акцентиране върху различни проблеми, върху различни грижи, с които човек трябва да е запознат. Моето мнение е, че има хора, които много се интересуват и са изключително запознати с новостите, предимно обаче в една насока, която касае естетичната грижа за кожата. Най-основните неща, които са по отношение хигиената на кожата, това е нещо, което всеки един човек трябва да полага и правилно да прилага, за да е здрава кожата ни.

Какво трябва да правим, основните неща, за да имаме здрава кожа?

Да полагаме добра хигиена, да се храним рационално, да почиваме също както трябва, а не да станем жертва на бърнаут и непрекъснато да се отдаваме на работа, на допълнителни ангажименти и всъщност основни, основни ценности. Цигарите трябва да се ограничат, тютюнопушенето е абсурдно за кожата, да се смята, че ще й помогне под някаква форма. Ние сме абсолютни врагове на тютюнопушенето, солариумите и слънцето трябва да бъдат дозирани. С предпазни средства, смятам, че кожата ще се отплати за нашите грижи.

През месец ноември има интересна и полезна инициатива "Безплатни прегледи" и хората могат да се възползват от нея. Под егидата на Асоциацията на пациентите, които са болни от атопичен дерматит,  хронично възпалително заболяване на кожата, се организират безплатни прегледи през месец ноември за пациенти с тежък атопичен дерматит. Всеки, който има тази диагноза и това заболяване, може да се запише на специален телефон и да запази час при лекар, при който съответно е удобно за него, в различни градове на цяла България се провежда.

Не само в София?

Не само в София, да, за цялата страна това важи и е под патронажа и председателството на Българското дерматологично дружество.

Д-р Захариева, споменахте за безплатни прегледи през целия месец ноември във връзка с установяване на атопичен дерматит най-вече. Едно от най-разпространените заболявания на кожата. На какво се дължи това често срещано заболяване?

Това е едно възпалително заболяване на кожата, което се проявява още в кърмаческата възраст. И все повече дечица, за съжаление са с тази диагноза. Ние го виждаме още на 3-4 месечна възраст. Има пациенти с процеса на израстване, преодоляват проблема с атопичния дерматит, но при някои той остава и се засилва. Има и при възрастни пациенти, които също страдат много тежко. И досега особеното беше, че ние като лекари не можехме да предложим адекватно добро повлияване на това възпаление на кожата. Пациентите страдаха от непоносим сърбеж, и това определяше и тяхното качество на живот изключително влошено. Сега, за тази година голяма гордост на нашето Дружество по дерматология е, че за България се въведе една иновационна терапия с JAK инхибитор, който е регистриран за пациенти над 12-годишна възраст, с тежък атопичен дерматит.

Какво представлява този JAK инхибитор?

Това е едно специално лекарство, иновация в медицината, биологични малки молекули, които са с противовъзпалителен характер и потискат различни фактори и етапи във възпалителната верига, която е много голяма, с различни монологични компоненти, които довеждат до възпаляване на кожата. И когато тези фактори са потиснати, кожата е спокойна, сърбежът изчезва и пациентите се радват на едно добро качество на живот.

Иска ми се да поговорим и за самите причини за атопичния дерматит и все по-честото му разпространение сред младите хора, най-вече казахте при кърмачетата. Докато слушахме с вас музика, казахте, че темата е голяма, причините са много. Но може би ще можем да посочим някои от тях сега?Ами това са възпалителни и различни възпалителни имунологични молекули TNF-α инхибитори – ние ги наричаме с по-особени имена, интерлевкини, които провокират кожата, тя се зачервява, тя става суха, изключително опъната, раздразнима от най-различни фактори. Тук може да изиграе водата отключващ момент, прекаленото къпане, по-продължително – то трябва, разбира се, да бъде съобразено със специални средства, които да не дразнят допълнително кожата. Може да се провокира от хранителен алерген, може да се провокира от лекарство. Кожата реагира свръхреактивно на някакви причинители, които срещаме непрекъснато в нашето ежедневие.

И не може да се изолираме и да живеем в някакви камери, които да не се срещаме с алергени. Кожата реагира остро и това изключително я възпалява. Пациентите са много, много потиснати и дори и депресивни, защото това смущава качеството им на живот, контактите им с противоположния пол, създаване на семейства, раждане на дечица. В някои от случаите, разбира се, може да има и наследствена причина, която да се предаде на детенцето.

Нека да повторим отново: Безплатни прегледи в цялата страна ще има през целия месец ноември.

Да, за целия месец ноември за цялата страна. Пациентите трябва да се обадят на телефона на платформата и да си запазят час в удобен за тях регион, кабинет или лекар, който е регистриран за тези прегледи.

Освен за атопичен дерматит за какво най-често идват да се консултират с вас или какви други кожни заболявания са най-често разпространени и вие установявате като специалист дерматолог?

Пациентите, които са при мен, това са дерматологични пациенти с техните проблеми и заболявания: алергични заболявания…

Изключително разпространение на алергиите в днешно време, да.

Знаем за храните, знаем за въздуха, който е замърсен. Пациенти с възпалителни заболявания. В тази графа освен атопичния дерматит, отварям скоба и за псориазиса – изключително се засилиха случаите с на пациенти с псориазис. Тука също можем да се похвалим, че в България има лечението, което се прилага навсякъде в света, най-съвременното, последно и най-ефективно лечение. Това за мен е изключителна гордост, защото аз като отида на конгрес в друга страна, виждам, че ние с колегите се равняваме и лекуваме по един изключително ефективен начин. Други пациенти, които идват в моя кабинет са с образувание на кожата, туморни образувания, и разбира се, меланомни лезии. И много, много други неща - дерматологията е цял океан от заболявания.

През какъв период от време е добре да посещаваме дерматолог?

Като имаме в предвид, че кожата е най-големият орган на човешкия организъм, тя има нужда да се консултира. И сега през какъв период – ако няма заболяване, дори и профилактично пациентите идват да си наблюдават бенките. Това се прави на шест месеца. Зависи от самото заболяване или проблем, който имат те. Ако имат някакво възпаление или алергия, разбира се, по-чести консултации трябва да се правят. Основно пациентът трябва да си потърси дерматолога, неговият лекар, и по-натам да върви заедно с него към лечението, което ще му бъде определено.