close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Политика
Общество
Спорт
Други
Д-р Веселина Йорданова, КОЦ-Пловдив: Само когато лекарят и пациентът "играят" заедно, лечебните начинания са успешни
12:26 / 27.01.2023
829
©
Доктор Веселина Йорданова, началник на Диагностично-консултативния блок в КОЦ – Пловдив и ръководител на лечебна дейност, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Д-р Йорданова, какви са целите на кампанията в "Седмицата на отворените врати" на КОЦ-Пловдив?  

Първо искам да кажа, че КОЦ-Пловдив традиционно провежда инициативи за безплатни профилактични прегледи по различни локализации както в базите на центъра, така и изнесено. Ние сме правили така наречени "лечебни профилактични турнета“ по други градове на страната и основно в Южна България. Така че целите на кампанията са хората да придобият навици за профилактика, да бъдат обхванати ранни форми на рак, когато все още няма изразени субективни оплаквания. Защото ранното поставяне на диагнозата и своевременното лечение води до контрол на заболяването и до трайна ремисия. Така тези хора са полезни на себе си, на близките си и на обществото.  

Къде ще се проведе кампанията и по какъв начин желаещите могат да се запишат за безплатни прегледи?  

Кампанията ще се проведе във всички кабинети на Диагностично-консултативния блок в КОЦ, които са базирани в двора УМБАЛ "Св. Георги“ на "Васил Априлов“ 15А от 30 януари до 3 февруари включително. Това е понеделник до петък в часовете между 12.00 и 14.00 часа, за да не пречим и на останалата лечебна работа на Диагностично-консултативния блок. Обявени са и телефони за връзка за записване, защото вече интересът е голям, и даже първите дни са заети. Но въпреки, че ние няма да върнем никой от хората, които са заявили желание за преглед, както това не сме го правили никъде, въпросът е да се записва, за да няма струпване.  

Д-р Йорданова, към кого са насочени вашите усилия и послания?  

Към цялото общество и към човека в него, към всички нас. Но най-важно пациентите да имат доверие на лекарите. Много е важно обществото да вярва на лекарите, за да бъдем едно прекрасно общество и да живеем добре живота си. Така че профилактиката е най-важното, за да може човек да живее нормално, да създава семейство, да се труди нормално, за да бъде обществото добре.  

Кои са най-разпространените кожени тумори на съвременния човек, можем ли да кажем?  Чисто статистически данните не са много точни. Ще ви кажа защо. По принцип се смята, че кожните тумори са най-разпространени, но тъй като те не са социално значими заболявания, на първо място се извежда рак на гърдата, на белия дроб, на простатата, тъй като кожните тумори най-общо се появяват в по-късна възраст. Те не водят до инвалидизиране на хората, ако се обхванат в ранните етапи. Тук е мястото на профилактиката, защото те в началото не дават оплаквания този вид тумори, могат да бъдат трайно излекувани. От тази група изключвам малигнен меланом. Малигненият меланом трябва да се търси активно. Става въпрос за промяна в бенки, каквито имаме всички, като е възможно да няма субективни оплаквания. Така че младите хора вече са доста отговорни, имат висока здравна култура и целенасочено търсят профилактични прегледи за преглеждане на бенките.  

Бих искала да ни попитам също така какви са съвременните подходи в лечението на най-разпространените заболявания?  Онкологичните заболявания имате предвид, нали?  

Да.  

Основното при лечение на едно онкологично заболяване е комплексният подход. Неслучайно и ние се наричаме и Комплексен онкологичен център. Това е тимово лечение – от прекрачването на прага на центъра до края пациентът се лекува от екип, от отбор лекари, които са с различни специалности, защото ракът е хронично заболяване, той минава през различни етапи, и във всеки етап се налага различни специалисти да лекуват. Този комплексен подход се изразява и в работата на общите клинични онкологични комисии, които определят лечението на всеки пациент в зависимост от стадия на заболяването. Последните години стандартите в онкологията се променят драстично. Наред с традиционното хирургично и лъчелечение вече в България се работи таргетно лечение, имунотерапия на онкологичните заболявания, които са съвсем съвременни лечения и удължават прижизнеността на онкоболните.  

Д-р Йорданова, и като за финал на нашия разговор бих искала да си поговорим и затова каква е връзката между начина на живот, който водим, и здравния ни статус? Личното ваше мнение какво е?  

За всяка локализация мога да изреждам фактори, които са довели до появяването на рака. По принцип отношението към собственото ни здраве изисква интелигентност. Тя много често е природно заложена, не е свързана толкова с образованието на хората. Отношението ни към собственото ни здраве изисква позитивен подход към живота, изисква умереност в емоции, в труд, в хранене, в хигиена. Само тогава аз мисля, че всичко ще бъде под контрол. И другият момент, в който се спрях в началото на интервюто – много е важно да се изгради доверието между лекаря и пациента. Лекарят и пациентът са в един отбор срещу заболяването. Само когато заедно "играят“, така да се изразя в кавички, лечебните начинания са успешни, преминава се спокойно през лечението, и е както спокойно и пациентът преминава, така има все пак спокойствие и за семейството на пациентите, така и лекарят се радва, че неговият пациент успешно преминава през житейските изпитания.  

Много добре казано от един специалист. Нека да бъдем един отбор. Благодаря ви за това интервю, д-р Йорданова! Ние ви пожелаваме много успехи и много здраве!  Благодаря, и на вас!
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.