Д-р Уаил Мохамед разкрива тайните на лечението с вендузи  

Д-р  Уаил Мохамед има 20-годишен опит в лечението с вендузи. Той е патентовал и свой метод за диагностика с вендузи, която се потвърждава в над 90% от случаите с ЯМР. Д-р Мохамед е работил 9 години с националния футболен отбор на Судан, изготвял е възстановителни планове на редица български и чужди спортни знаменитости. Сред тях са Златните български момичета на художествената гимнастика, съветвал е Станка Златева, лекувал е травма на футболиста Радослав Василев  и на още много имена от спортния елит. 

Д-р Уаил Мохамед  в интервю за предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус"

Д-р Мохамед, каква е същността на нетрадиционния метод на лечение с вендузи и на какъв принцип се случва "магията"?

Благодаря, че отделяте внимание на лечението с вендузи. Аз не съм съгласен с думата алтернативна или неконвенционална медицина, защото 5000 години преди нашата ера вендузите са били основен метод на лечение. Всяка наука претърпява развитие. Може би донякъде този метод спря да се развива, навлезе съвременната медицина и затова вендузите останаха на заден план. Ние започнахме от 2005 г., за да създадем революция с този метод на лечение. Донякъде успяхме да постигнем резултати, каквито конвенционалната медицина достига, а в някои случаи и по-добри. 

Какво Ви насочи към този метод на лечение, вие сте лекар, имате медицинско образование? 

Аз работих известно време, около 9 години, с Националния отбор на Судан по футбол. Използвах вендузите за съкращаване на времето за връщането на спортистите на терена. Просто търсех по-добри резултати. Освен това, в моята страна много трудно се намират диагностични средства -  рентген, магнитен резонанс, скенер и т.н. Насочих усилията си да използвам вендузите за диагностика. Разликата между това, което правя аз, и това, което беше правено до момента, е, че аз започнах да слагам вендузите по гръбначния стълб. В цялата литература по алтернативна медицина пише, че не трябва да се слагат по гръбначния стълб. Мен като лекар ме интересуваше този въпрос - защо не, след като всички нервни окончания произлизат от гръбначния стълб. Защо да търся причината другаде, когато мога да я търся в източника? Това ми създаде добри условия за т.нар. Диагностика с вендузи. Гледам на човешкото тяло като на електрическо табло. 

От таблото търсите причината за крушката, която не свети в даден момент? 

Това става чрез освобождаване. Започваме от нивото на сервикалния отдел, от шията до последната точка на кръста. В момента, когато се слага вендузата на мястото,  от където произлиза проблемът, пациентът винаги казва "да, болката намалява, усещам затопляне на крака, усещам, примерно, мравучкане по краката". Това подсказва, че точно от тази точка тръгва проблемът и там започва диагностиката. Направих едно проучване между 2008 и 2012 г. върху 500 пациенти диагностирани с вендузи. Примерно, един пациент идва при мен с болка в коляното. Слагам му вендузите като тест на гръбнака, откривам откъде тръгва, за мен това отговаря на ниво, например L-4 (ломбален прешлен № 4), L-5 (ломбален прешлен № 5 ) и го пращам на магнитен резонанс, без да има предварително проблеми с кръста. И веднага на магнитния резонас излиза, че има проблеми на L-4 и  L-5. На 500 пациенти точността на методиката беше към 94%. Първата ми изява по тази тема беше в Истанбул на Втората интернационална конференция по алтернативна медицина. Тогава за първи път се заговори за диагностика с вендузи. Всеки знае за лечение с вендузи, но за диагностика с вендузи се говореше за първи път.  

Какви са предимствата на лечението с вендузи спрямо другите методи? 

Вендузите са безопасен метод, достъпен, резултатите се получават  веднага. Едно е да кажеш на един пациент имаш прещипан нерв, друго е пациентът веднага да се чувства добре. Едно е да му казваш имаш това или онова, а друго е да му премахнеш болката. Мисля, че това е много важно за пациентите, защото хората страдат, не могат да спят, загубват понякога физическа активност. С този метод се възстановяват и се връщат към  нормалния живот. 

Кои заболявания се повлияват добре при лечение с вендузи, д-р Мохамед?

Както казах, това са  основните проблеми на гръбначния стълб - ошипяване, дискови хернии, ишиас, мигрена, всичко, което произлиза от гръбначния стълб. Знаем, че основните нервни окончания тръгват от гръбначния стълб. Не казвам, че 100% можем да намалим болката, но на един пациент и 80% да му намалиш болката, пак е добре за него.  Говорим също за болки по ставите, крампи и така наречените полиневропатии, лошо оросяване на крайниците, изтръпване. 

Най-общо повишаване на кръвообращението в дадени точки на тялото. Правилно ли Ви разбирам? 

Правилно е, тук действат законите на физиката. Винаги се говори за стесняване на гръбначния стълб, стесняване на пространство. Когато изтегляме с вендузи,  създаваме пространство. Когато изтеглиш течност, освобождаваш пространство. Тази течност в случая е кръвта, изтегля се на ниво на кожата и веднага се образува пространство, което е необходимо за нормална функция на нервната система. За нас на първо място е освобождаването на нервните окончания, а когато имаш добро нервно снабдяване ще има и добро кръвоснабдяване. Така че всеки орган, когато получава добре нервно снабдяване, получава добро кръвоснабдяване, това означава, че органът ще функционира в най-оптималния си вариант. Освен това с вендузите създаваме добра връзка между мозъка и тялото. Мозъкът е източникът на цялата информация - психическа, моторна, работата на мускулите, движенията, балансът в организма. Когато обаче има някакъв проблем по гръбначния стълб, тази връзка се губи. Сигналът тръгва от мозъка, но спира на някакво ниво, където има прещипан нерв, информацията прекъсва. Това създава условия командите на мозъка да не достигат до съответния орган. Аз имам 20 години опит в работата с вендузи и всеки ден се учудвам на възможностите на организма. В момента, в който освободиш пътя на сигнала от мозъка до тялото, балансът, особено при по-възрастните хора, веднага се връща. 

Има ли група от хора, за които вендузите са противопоказни  и този вид лечение при тях не бива да се прилага? 

Принципно всяка методика, когато нямаш опит и не знаеш как да работиш с нея, не трябва да се прилага. Но в ръцете на един опит човек с медицинско знание, който знае къде и как се слагат вендузите, противопоказните случаи са много редки, основно при кожни заболявания. Когато тя е засегната, не може да се слагат върху засегнатите участъци вендузи. По принцип няма възрастови ограничения - аз съм слагал с успех вендузи на 4- годишни деца и на възрастни на 80-85 г. 

Има ли нежелани реакции? 

Нежеланите реакции се получават, когато се слагат върху нарушена цялост на кожата. Нашите вендузи не се слагат на костта, защото причиняват болка, слагат се на гръбначния стълб, което е наш патент, но с определено внимание. От значение е големината на вендузата, както и времето, за което се задържа. Така че проблемите идват от незнание. Виждам напоследък много хора започват да говорят за слагане на вендузи. 

Дори редица масажни студия предлагат подобна услуга. 

Не е толкова лесно да се поставят вендузи. Не всеки човек, който има комплект вендузи, може да работи. Хората все още ги е страх сами да слагат върху себе си вендузи. 

Болезнена ли е самата процедура? 

Слагането на вендузите е болезнено само ако не се поставят както трябва. Пак казвам, че опитът и знанията са много важни, за да се слагат вендузи. Не е казано, че вендузите трябва да стоят върху кожата много време, по скоро - секунди. По нашата методика слагаме вендузи максимум за 30 секунди. 

Това е времето за самото поставяне или за престоя? 

Поставя се, маха се и се повтаря. Когато се слага вендузата за 20 секунди се изтегля определено количество кръв, както казахме. И още  5 минути да стои, количеството пак е същото, така че няма смисъл да се оставя повече време. Освобождава се и пак се слага на същото място с цел да се събере още по-голямо количество кръв. Както казах в началото, заменяме течност за пространство. Колкото по-дълго стоят вендузите, толкова  по-голям е риска от проблеми - зачервяване на кожата, хематом, стига се до изгаряне от втора степен с образуване на мехурчета и т.н. 

Как се преценява колко вендузи и къде да бъдат поставени? 

Хората мислят, че колкото повече вендузи слагаме, толкова по-добър ефект има. Аз имам пациенти, на които най-малката вендуза от комплекта дава решение на проблема. Затова казвам, че трябва да знаем къде да я слагаме. Има хора, които имат нужда от една вендуза, има хора, които имат нужда от няколко вендузи. Винаги, когато има един проблем, да кажем прещипан нерв, има засегната и мускулатура. Така че освобождавайки нерва, трябва също да отделим внимание на засегнатата мускулатура. Горе-долу на 1 сеанс, може да се слагат около 20 вендузи с прекъсващ ефект. Както казах - слагат се, освобождава се и т.н. 

Могат ли да се използват вендузите за профилактика, ако нямаме никакви оплаквания, но искаме да подобрим като цяло кръвообращението в организма? 

В момента започваме кампания за профилактика с вендузи. Всеки човек има нещо, особено след Ковид. Нашето виждане за Ковид е по-различно от това, което мисли медицината в момента. Според нас Ковид е засегнал гръбначния стълб. Всеки човек дали е прекарал Ковид или не, дали е слагал ваксини или не, има в някаква степен проблеми в гръбначния стълб. Това се изразява с болка, изтръпвания, дискомфорт, физическа умора и т.н. В момента правим програма за профилактика. По-добре е при мен да дойде пациент за профилактика, отколкото за лечение.

Колко сеанса трябва да направим, ако целта е само профилактика? 

Между 5 и 10 процедури,  по една процедура всяка седмица. До петата процедура вече можем да кажем, че сме стигнали до голям процент профилактика. Може да се продължи след това само за поддържане на нивото на освобождаване, което сме постигнали. 

Огромен проблем за дамите е целулитът. При този вид естетически проблеми могат ли вендузите да повлияят? 

Аз лично нямам голям опит с това, основно се занимавам с освобождаване, с лечение, но имам колеги, които постигат много добър успех. Самата философия за слагане на вендузи - обмен на течност,  потвърждава, че може да има добри резултати.

Можем ли да използваме вендузите самостоятелно вкъщи, сами да ги поставяме? 

Започнахме активно да работим по програма  "Вендузи вкъщи" или "Кафе с вендузи". Сутринта когато човек става след 7-8 часа спане, заради неподходящи възглавници се получава притискане на врата. Докато си пие кафето човек може да сложи вендузите на 3 определени точки на врата.  По този начин се възстановява 80% от притока на информация от мозъка към тялото. Основно при т.нар. “освобождаване на атласа" се подобрява кръвотока към мозъка. Мозъкът представлява 2% от цялото ни тяло, но получава близо 15% от кръвта, която изтласква сърцето при един удар. Това означава, че мозъкът има нужда от кръв. Осигурявайки кръв към мозъка, всички центрове започват да функционират, гарантираме си добро функциониране на тялото. 

Вендузите могат ли да заменят фитнеса? 

Със сигурност могат. Ние ходим на фитнес, за да се раздвижи мускулатурата, да се тонизираме. Това са центрове, които се намират в мозъка. Когато подобряваш кръвотока към мозъка, се подобрява храненето на мускулите, венозната кръв се връща към сърцето. Подобрява се баланса и координацията. Често при възрастните хора се стига до  спъване, падане, счупване на таобедрената става и т.н. Това се случва, защото има нарушен сигнал. Пациентът не може да се ориентира как правилно да постави крака на земята. Когато ходиш във фитнес, можеш да попаднеш на уреди, които не трябва да ползваш.  

Ако един пациент има оток на крайниците, поради нарушена сърдечна дейност, могат ли вендузите да повлияят за по-добро кръвообращение  и премахване на отока? 

При нарушение на сърдечна дейност най-напред трябва да се оправи работата на сърцето. Но при отоци по долни крайници, с неизяснена причина, вендузите винаги помагат. Защо? Подобрява се тонусът на кръвообращението на долните крайници, а основно на венозната кръв, която се връща нагоре към сърцето, т.нар. мотор. Пускаш мотора, кръвта започва да се движи отдолу нагоре към сърцето и изчезват отоците. Но при сърдечна недостатъчност е редно да се лекува първо сърцето, след това да се слагат вендузи.

Могат ли вендузите да повлияят заболявания като множествена склероза, паркинсон? 

Има един проблем при множествената склероза, че пациентите губят равновесие, губят усет за стъпката. А това е функцията на мозъка. С освобождаване на прешлените на врата получаваме много добър ефект. Аз в България имам доста случаи. След процедурите пациентите успяват да спортуват и да се чувстват стабилни при  движения. 

Разкажете ни за някои от най-интересните случаи от практиката ви? 

Най-интересните случаи са  свързани с т.нар. периартрит на раменната става -замръзнало рамо. За нас основният проблем е врата в тези случаи. Имал съм пациенти, които са  с 4-5 години болки в рамото, ограничени движения, но  при първото слагане и освобождаване веднага се получава ефект. Пациентът започва да си движи ръката нагоре, надолу и това се случва за секунди. Когато освободиш нерва, независимо колко години е прещипан, веднага имаш ефект. Болката изчезва и веднага се възстановява обема на движение на ставата.

Голяма част от младите хора са непрекъснато наведени над някакви мобилни устройства. Вашият съвет какъв е към хората като цяло? 

Мозъкът представлява 2% от тялото, получава 15% от кръвта. Така че, при често използване на мобилни телефони, неправилно сядане, неправилно спане, примерно на 2-3 възглавници, винаги се нарушава кръвотока към мозъка. Това намалява функцията на мозъка и създава големи проблеми на млади и възрастни хора. Най-често забелязваме, че мозъчните инциденти стават в легнало положение 2, 3, 4 часа през нощта. Това подсказва, че по това време се получава намален приток на кръв към мозъка, независимо дали се ползва висока възглавница или  преди да заспим отделяме много време за мобилния телефон. Затова винаги трябва да се търси връзката врат - мозък. За нас врата е по-важен от кръста. 

Допустимо ли е да пием лекарства и в същото време да прилагаме метода на вендузите?

Ние винаги съчетаваме метода с медикаментозно лечение, когато имаме такъв пациент. Защо? Защото премахваме механичната пречка, остава обаче нуждата от противовъзпалителни средства, за да се възстановят освободените нерви. Имаме нужда от мускулни релаксанти - витамини от групата на В1, В6, В12.  Когато правим процедури за профилактика, не използваме медикаментозно лечение. Но при хората със заболявания, вендузите винаги се комбинират с медикаменти. Това е част от лечението. 

Росица АНГЕЛОВА