Пулмологът д-р София Ангелова в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“.

В почти пикът на грипната епидемия, която вече обхвана 1/3 от страната, лекари алармират, че като последствие се появяват пневмонии. Част ли е това усложнение от обичайната клинична картина на грипа, д-р Ангелова?

В грипна обстановка сме, но тя е обичайна за сезона. Обикновено в края на януари, началото на февруари е пикът на грипа. Важно е обаче, да кажем на хората, че това е остро инфекциозно заболяване, което се предава много лесно и е с къс инкубационен период от порядъка на 1-2 дни. Защо обаче бързо се разпространява? Има доста изследвания в тази насока. В Центъра по обикновена настинка в Англия са описали, че когато един болен с грип говори, отделя 250 вирусни частици за минута, когато киха, те стават 15 000, а когато кашля - 800 000. Представяте ли си в едно затворено помещение, ако има носител на вируса. Той може да няма симптоми, но да заразява. Ако пък е болен и кашля, съответно може да зарази много хора. И затова в кабинета ми идват пациенти и казват: “Отидох на гости, кихна един от присъстващите и аз след два дни вече се разболях". Така че спазването на противоепидемичните мерки, особено в този сезон е изключително важно.

Д-р Ангелова, големият проблем е свързан с факта, че освен грипа върлува Ковид, върлуват и още редица други респираторни заболявания. Как да знаем какво да лекуваме?

Грипът има силно отличителни симптоми. На фона на добро здраве, изведнъж рязко започват да те болят мускулите и ставите, температурата има много високи стойности, появява се силно главоболие и изразена отпадналост. При тези първи симптоми на грип, съветът, който мога да дам, е веднага да се направи тест. Не да бързат хората към лекарските кабинети. Защо? Защото, докато стигнат до лекарския кабинет, те могат да заразят много хора около себе си. Остават вкъщи, правят комбиниран тест за грип и Ковид и съответно се обаждат на своя лекар. По този начин те улесняват лекаря. Защо е важно? Защото за грипа има лечение. Известните противогрипни медикаметни невраминидазни инхибитори и N2 блокатори. N2 блокаторите са само за грип. Ако става въпрос за грип, веднага започваме противогрипното лечение. Така предпазваме човека от усложнения - както казахте от пневмонии.

Знаете ли каква грешка допускат хората? Те не правят тест. Стресирани от високата температура, някои тръгват към лекарските кабинети, други започват да се самолекуват или да настояват да пият антибиотик. Изключително важно е да кажем на хората - антибиотикът няма място при първи симптоми на грип. Затова, защото той по-скоро обърква и потиска имунната система - пречи за бързото оздравяване. Самият антибиотик удължава периода на заболяването. Ако сме започнали навреме противогрипното лечение, между 5 и 7 дни е времето на оздравяване. Ако не сме го започнали, крием риск да се развият усложнения, разбира се.

Мит ли е, д-р Ангелова, че една температура до 38,5 градуса не бива да бъде сваляна с медикаменти, защото чрез нея организмът се бори с вируса?

Не се плашете от температурата. Температурата е реакция на имунната система. Отделят се най-различни вещества, включително простагландини, които обуславят температурата, но температурата изгаря вируса. Това е начин организмът да се бори с вируса. Така че, когато знаем, че сме заразени с грипен вирус и подадем лекарството, което убива вируса, по този начин ще помогнем и на имунната система, тя ще свали температурата.

Има ли нещо общо между постгрипните пневмонии и пневмониите при Ковид?

Сегашният Ковид се предизвиква от Омикрон, той протича в много по-лека форма. Не тази, която видяхме в първата, втората и третата вълна на Ковид. Там пневмониите бяха страшни. Разбира се, трябва да кажем, че много бдителни и внимателни трябва да са възрастните хора над 65-годишна възраст. Трябва да се пазят хората с хронични заболявания, с хронични белодробни заболявания. Тук отварям една скоба и отправям послание към пациентите с ХОББ /Хронична обструктивна белодробна болест б.р./ и астма - да не пропускат приема на своите инхалаторни медикаменти, защото те ги пазят, те поддържат белия дроб. Разбира се, към всички останали пациенти, които имат други заболявания, в сезона на грипа, трябва да се пазят, защото рискът от усложнения при тях и при малките дечица е по-висок.

Много важно е да ни посъветвате как да се предпазваме? Какви храни е подходящо да приемаме, за да подсилим имунитета си?

Балансираното хранене е изключително важно. Аз затова казвам, че сега не е сезонът на диетите. Трябва да приемаме белтъци, въглехидрати, мазнини и витамини. Витамините се набавят с приема на плодове, зеленчуци, салати. Топлите супи и въобще топлите храни са изключително важни. Пълноценният сън е много важен, както и умерените физически натоварвания. В редица проучвания открих, че имунната система се потиска от тежките физически натоварвания и стреса. Психологическият стрес можем да го борим с позитивното мислене.

Във всички мета анализи и проучвания, които прегледах, основно се поставя въпросът за противоепидемичните мерки. Вкъщи трябва да проветряваме. Да не забравяме, че вирусите не обичат кислородната среда. Да не забравяме дезинфекцията. Един грипен вирус може да се задържи 4 и повече часове върху една повърхност. Затова са изключително важни в този период дезинфекцията на повърхностите, дезинфекцията на ръцете, спазването на лична хигиена. Да спазваме дистанция и да избягваме местата, където се струпват повече хора, както казах в началото, разпространението става бързо.

Това са мерки, които трябва да предприемем преди да сме се разболели. Но, ако така или иначе вече сме се заразили с вируса, освен медикаментозното лечение, което ни е предписано, какви храни трябва да консумираме, за да подпомогнем организма?

Още по времето на Ковид, Агенцията за контрол на заболяванията в САЩ ни посъветва - пациентът трябва да остане вкъщи, да почива, да приема много течности. Да не забравяме, че високата температура води до губене на течности. А нашият организъм има нужда от това. Така че, приемът на разнообразни чайове - джинджифил, бъз - имаме достатъчно билки в България, от които можем да правим чайове. Но, задължително топла храна, топла супа. Голяма част от пациентите ще кажат “В този период апетитът се губи". Да, организмът показва сам какво трябва да приемем, но основното нещо са течностите, за да не позволим организмът да се дехидратира. Почивка и слушане на хубава музика, гледане на приятни филми. Тоест, трябва да имаме покой и на душата, за да оздравеем по-бързо.

Росица АНГЕЛОВА