Д-р Благомир Здравков – изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на "Фокус".



Д-р Здравков, Вие имате актуални данни за състоянието на момичето, което беше транспортирано в Любляна миналата седмица. Какво е то?  
 

Детето е в стабилно състояние. Вие знаете, че е със сериозно онкохематологично заболяване, и всъщност основният проблем идва от него. Екипите в Любляна полагат максимални грижи. Там предстои стартиране на специален вид тип терапия, която се извършва на много малко места в Европа, това наложи всъщност и трансфера на детето от България там.   

Надяваме се състоянието наистина да остане стабилно.   

Да, да. Ние също. Като цяло сме с оптимистична прогноза.   

Понеже в последните няколко часа излезе и други новина за друго 6-годишно дете, което е в критично състояние, отново е транспортирано от Бургас до София със "Спартан". Имате ли информация?   

Имаме информация, тъй като се наложи лично да се включа в координацията на тази дейност. Касае се за дете в критично състояние на 6 години, което е след вирусна инфекция е развило септични усложнения, и по тази причина се наложи детето да е прехвърлено в болница с по-високо ниво на компетентност, каквато е Клиниката по детска анестезиология и активно лечение тук, в "Пирогов".  Доста тежко остава състоянието на детето, но повече информация бихме могли да вземете от колегите от Институт "Пирогов".   

Да, нека оставим първо да свършат и своята работа, и вече тогава, когато могат да дадат информация за детето. А сега преминавам към една друга тема. Всъщност във вчерашния ден бе дипломирането на Випуск 2022 на Медицинския факултет към Медицински университет-София, и след проведена анкета резултатите показват, че за първи път най-желана специалност е педиатрията. Така е посочена, това показват данните от анкетата. И всъщност 12.4% са заявили, че ще работят в детското здравеопазване. Как ще коментирате и защо все повече студенти искат да се занимават с педиатрия?   

Като директор на Специализираната детска болница това е една изключително добра новина за мен. Желанието у колегите ни мога само тълкувам в няколко различни направления. Първо, това е признание за самия екип на болницата, тъй като обучението на колегите от Медицинския университет-София по детски болести минава основно в нашата болница, тъй като тук се намира и ядрото на Катедрата по педиатрия. От друга страна за педиатрията в последните години се говори доста повече. За щастие ние успяхме, имам предвид изобщо педиатричната общност, много проекти да бъдат стартирани и доведени до такъв етап, че ситуацията за младите ни колеги е по-благоприятна отколкото беше преди години. Само в нашата болница от началото на тази година са назначени 15 човека, новозавършили лекари, които желаят да специализират педиатрия. Също заради по-добрите условия конкретно в нашата болница имаме колеги, които са дошли от частни структури, началници на отделения, и са започнали като специализанти тук за втора специалност в нашата болница. Всички тези се виждат и оценяват от колегите, а и най-важното е желанието за работа с деца.   

Което е страхотно, защото наистина имаме нужда от точно такива специалисти, които на първо място имат желанието да се занимават с децата.   

Да, педиатрията е тежка специалност за сърцати хора. Как да ви кажа? Педиатрите са хора с по-различна настройка, те винаги слагат пациента на първо място, доста себеотдадени са. Така че много ни радва тази информация.   

Какво е състоянието на педиатрията у нас? Ето, тя е най-желана специалност, много млади искат да се занимават с нея, завършващи, но какво е състоянието? Какви са проблемите? Защото сякаш има концентрация при едни области, а липсва при други. Така ли е всъщност?   

За съжаление, да. Това, което като позитив можем да откроим, е, че в страната ни има отлични специалисти по детски болести, не само по педиатрия, а и по различните субспециалности на детските болести. Като основен проблем обаче остава липсата на комплексна детска грижа. Какво означава това? Всички специалисти, полагащи качествени грижи за децата да бъдат под един покрив. Знаете, в момента базите, обслужващи тежкоболни деца са различни, според самото заболяване често се налага транспортиране на деца между болниците или транспортиране на консултанти между лечебните заведения. Това е процес, който от една страна забавя диагностиката и лечението, и от друга, затруднява и самата комуникация и между екипите, и между медиците и родителите на децата.   

Искам да ви попитам кои са основните проблеми и предизвикателства, пред които е изправена педиатрията у нас?   

Основният проблем, както вече споменахме, е липсата на комплексна детска грижа. Начините за справяне са на първо място формиране на устойчива кадрова политика, която да гарантира обезпечаването на процесите в детското здравеопазване. Към този момент дефицитът в особено голяма степен на медицински специалисти, които да желаят да работят с деца, се откроява като основен проблем и липсата на кадри. За щастие такава липса на лекари няма, особено за нашата болница, тъй като тя е притегателен център за младите специалисти, защото е университетска болница и е с най-високо ниво на компетентност. Друго условие за подобряване са самите условия на труд на колегите. Заплащането и условията на труд са фактор, който не може да бъде пренебрегнат.   



Разбира се.   


Една от причините да считаме, че ще има по-голям интерес като педиатрията като специалност са промените в нашето лечебно заведение. И разбира се, основополагащо нещо за подобряване изобщо на детското здравеопазване е изграждането на Национална детска болница и подобряване на регионалните педиатрични структури по места.   

Изграждане на Национална детска болница - каква е ситуацията около проекта?   

Министерството на здравеопазването работи доста интензивно в тази посока. Към момента има различни нормативни документи, които има срокове, в които да се извадят, да се финализират. Националната детска болница  предстои да бъде изградена. Работим съвместно с ръководството на инвестиционната компания, на която е възложено изграждането на детска болница, и всички много се надяваме в по-бърз темп да могат да се случват нещата. За съжаление има някои чисто обективни причини и срокове, специалисти, които така или иначе трябва да бъдат изчакани, за да върви стъпка по стъпка процеса.   

Така е. И аз се надявам проблемите, които споменахме преди малко, да бъдат решени или да се работи в посока на тяхното решаване, като подобряване условията на труд, подобряване на заплащането.   

О, работи се категорично, да.