На телефонната ни линия е кметът на район "Красно село" в  София арх. Румен Русев. Той пое поста, след като Росина Станиславова беше отстранена от поста и обвинена в корупция. Преди местните избори през 2019 година Русев довърши мандата на заловената с подкуп и показно арестувана в центъра на София кметица на район "Младост" Десислава Иванчева. Г-н Русев, здравейте! Антикорупционната комисия излезе със съобщение, че Върховният административен съд е потвърдил решение на Комисията, че в нарушение Станиславова се е самоназначила за ръководител на европроект. Какво знаете за случая и разкажете ни какво заварихте, когато поехте поста през месец май?

Добър ден на вас и на вашите слушатели! Да, информирах се от пресата за решението на ВАС, че потвърждава заведеното от КПКОНПИ дело. Но това, което знам, е това, което може всеки да прочете в пресата. Не съм се интересувал конкретно за развитието на делото, нито какво е точно нарушението на г-жа Станиславова, така че нищо повече от това, което е написано в пресата, не мога да ви кажа. Това, което заварих, беше една неработеща администрация, и то от доста дълъг период. С решението на Столичен общински съвет беше поискано от г-н Георгиев да направя справка за забавени преписки и последните години от управлението на г-жа Станиславова в район "Красно село".

Това, което ми представиха служителите и началниците на отдели, беше за мен потресаващо – повече от две години не са се движили никакви преписки на граждани и е имало пълно бездействие от страна на администрацията за решаването на каквито и да било проблеми. Както знаете, открих една детска ясла за две групи или за 40 деца, която благодарение на Столична община и на г-жа Фандъкова е била иззета като обект от ръководството на района, за да може да бъде довършена. За съжаление, има много подобни обекти в района, които са детска градина, която е забавена повече от две години – за два-три месеца да успяхме да приключим проектирането, да съгласуваме всички визи в експлоатационните дружества, да намеря и назнача надзор, за да напиша оценка за съответствие. Нещата, свързани с детските градини и с училищата - ръководство е абдикирало тотално, нищо не е правило за съжаление. Както знаете, Столична община отпускаше на всички райони много пари за правенето на тротоари, тук не е било правено абсолютно нищо.

Детски площадки не са били поддържани – в момента се правят ремонти на някои от тях. Както знаете, за небезизвестния парк "Хиподрума" в момента поставихме тенис маси, нови пейки и почистихме и игрищата, за да могат децата да спортуват, но всичко това успях да го направя последните два-три месеца.

Какво ще успеете да завършите от започнатото на този етап?           

Предполагам поне съгласуването, ако говорим конкретно за обектите, за "Хиподрума" ще се постарая да направя и едното игрище. Обсъждането на визата мина на първо обсъждане, на 24-ти предстои второ обсъждане. Приключи ли всичко както трябва, ще възложа вече проектирането и съответно след проекта и строителството. Надявам се до края на октомври да успеем най-малко да завършим едно игрище. Но иначе поддържането на зелените площи в парка се прави ежедневно. Аз споменах вече: поставихме тенис маси, нови пейки, почистваме игрище, което не беше пипано повече от 4-5 години.

Предстои проектиране на още една детска градина в ж.к. "Славия". Тя ще бъде за пет групи, но не вярвам в близките два месеца да успея да организирам поръчка, защото е свързано с доста предварителна подготовка и много неща, които трябва да се направят преди да започне самото проектиране. За всяко едно нещо се изисква време, което си е по закони и по наредби.

Това с детските градини е голям проблем в момента в София. Добре е, че успокоявате родителите, че се работи по нова детска градина. Ще има ли яслена група там?

Не, само детска градина ще бъде.

След два месеца предстоят местни избори. Имате ли вече покана от партия, от инициативен комитет, ще участвате ли изобщо в тях?

Мисля да участвам, но все още водя разговор. Надявам се до 2-3 седмици да стане ясно как ще се явя на изборите. Но мисля, че доста неща успях да направя. Пак да казвам, аз съм за три месеца в управлението, като първите една-две седмици просто исках да се запозная с хората, да дам мотивация да работят, защото много от тях искаха да напускат. Някой наистина напуснаха, успях да назнача нови хора на тяхно място. Така че като във всяка една нормална община въпросът е администрацията да работи и да е мотивирана да работи, да не й се създават проблеми от ръководството и т.н.

Надяваме се този път вече да успеете да влезете в местната власт и да имате пълен мандат на управление, тъй като, както казах и по-рано, все се случва да довършвате мандати. Благодаря ви много за интервюто и за отделеното време, което дадохте само за "Фокус".

Благодаря, аз също.

Петър ДУЧЕВ