Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков в интервю за "Фокус".

От 28 март вече отнемат повече контролни точки при основни нарушения по пътищата. Има ли нужда от тези мерки и ще спре ли това войната по пътищата?

Това са мерки, които са насочени срещу хората, които системно си нарушават правилата на пътя. Тежките катастрофи сочат, че хората, които са свикнали да си нарушават, често попадат в ситуация, която не могат да избегнат. Шофьорите, които често правят нарушения, в един момент могат да се окажат без точки, а това означава, че автоматично губят правото да управляват моторно превозно средство и все едно никога не са били водачи. Когато говорим за мерки, трябва да кажем, че те са във връзка с това хората да не загиват по пътищата. Глобите и точковата система имат за цел да коригират поведението на хората. Така те получават "жълт картон", защото "червеният картон" се вади от катастрофата вследствие, на което всички губят. Съдбата на участниците в нея се преобръща катастрофално.

Респектират ли се шофьорите от пътните полицаи, които следят за нарушения и какви са резултатите от акциите по пътищата?

Акциите на полицаите по пътищата имат резултат. Има промяна в поведението на шофьорите. Все повече започват да се спазват маркировките, пътните знаци, червените сигнали. Пътните полицаи от лятото на миналата година започнаха да провеждат линеен контрол. Битката е да няма жертви по пътищата. При високите скорости пътят се стеснява и погледът се събира до 30 градуса. При високите скорости човек изпада в "алкохолно опиянение", защото неговите реакции се забавят и бързо загубва управление.

Кои са най-честите причини за катастрофите?

Разсейването е скрито бедствие на пътя. Когато си отклоняваме вниманието от пътя, може и друг участник в движението да сбърка. Обикновено от момента, в който сме отклонили погледа си от пътя, до момента, в който го върнем, вече сме закъснели.

Младите често са нарушители на пътя. Трябва ли да има по-сериозни рестрикции за тях?

Младите шофьорите са хора с по-малко подготовка и опит. Обикновено по време на часовете за подготовка не карат с повече от 30-40 км/ч. И когато изведнъж придобият право да се качат на магистралата и да карат 140 км/ч, те не са подготвени. Много е важно обкръжението около младия шофьор. Трябва да обясняваме на младите шофьори, че на пътя е опасно.

Кои са факторите, от които зависи безопасността на пътя?

Безопасността на пътя зависи от много фактори, защото пътнотранспортната система е сложна система с много висока смъртност. На пътя се изисква споделена отговорност между всеки участник, който иска да получи безопасност. Институциите трябва да се грижат за цялата тази система. Животът на пътя изисква специална подготовка.

Има ли спад в смъртността при катастрофи?

Цифрата, която беше през 2022 година, с изключение на годината на Ковид пандемията, е най-ниската цифра на загинали при катастрофи от 60 години насам в нашата страна.