Акад. Христо Григоров, председател на БЧК, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

От Българския червен кръст (БЧК) вече са събрали близо 600 000 лева за пострадалите в Турция. По банков път са събрани 345 000 лева, а чрез SMS-и – още 252 000 лева. Освен парични средства се набират и нови топли дрехи, детски, дамски и мъжки обувки, спално бельо, завивки, както и материали за лична хигиена. Как БЧК се включи в спасяването на пострадалите от земетресението,  ще ни разкаже неговият председател акад. Христо Григоров.

Благодаря ви, че давате възможност с вашата голяма аудитория да се чуем и да си поговорим, защото това, което стана в момента в Турция и в Сирия, е една, бих казал, световна трагедия. Десетки, вече над 10 000 човека са загинали. Но бих желал още в самото начало да споделя нещо, което отново ме развълнува – това е, че българският народ отново отвори своето сърце и показа, че е един достоен народ, наследил от своите баби, дядовци, родители най-доброто, да бъде милосърден, да бъде благороден, да бъде готов да подаде ръка. И фактът, че за нула време ние организирахме планинските спасители, 12 човека с 5 кучета за часове от цяла България и те заминаха, това говори действително за добрата организация на БЧК.

Вие сте винаги първата организация, която първа реагира в такива тежки и екстремни моменти на необходима съпричастност.

Не само, това е първа реакция не само в конкретния случай. Почти винаги когато имаме бедствие, когато имаме аварии, БЧК е на първа линия заедно с държавните институции. А това е така, защото ние имаме подкрепата на вас, медиите, имаме подкрепата на корпоративния бизнес, на българския народ. И ние сме ефективни, защото сме заедно, защото вървим в една посока. А посоката е ръката, която трябва да подаваме на хората в нужда, да бъде силна, да бъде здрава и да ги изправя. И не само да им помага, но и да им върне вярата в живота, а това е, защото сме всички заедно обединени.

Как е възможно желаещите да се включат във вашата кампания?

Ние отново, както винаги сме го правили, отправихме апел към българския народ да подпомогне финансово. Както виждате, за два дни вече имаме над 700 000 лева общо събрани средства. И това е за нула време. Какво говори това? Това говори за съпричастността на българския народ, това говори и за доверието, което се има на БЧК, защото човек, когато дари и 1 лев, той трябва да знае, къде отива този лев. И ние разходваме средствата с обществен съвет, с журналисти вътре, с общественици, за да може всичко да бъде ясно. За това, което правим в момента, също – излязохме с един апел: понеже в момента там е студено, дечица, възрастни хора, всички са голи, напуснали, избягали от рушащите се домове, да съберем хубави дрехи. Но като говоря хубави дрехи, имам предвид нови дрехи. Изискванията на нашите партньори са нови дрехи. И затова аз апелирам: действително, който желае да помогне, нека да помогне с нови дрехи, защото това е нещо, което е много важно. Така че всички заедно да продължаваме да вървим напред и да помагаме.

Акад. Григоров, къде ще отидат събраните от вас вече близо 700 000 лева, както коригирахте цифрата на предварителната ни информация?

Ние съвместно с Турския червен полумесец ще направим анализ за най-необходимото. Тук ще направим обществен комитет и на базата на молбата за необходимост от различни продукти ние ще вземем решение и ще решим. Една част – за одеяла, една част е за дрехи, за якета, за обувки, така че съвсем трансперантно ще се вземе това решение и българското общество ще бъде информирано. Така че средствата, които получаваме, това са средства, които ще се насочат само за Турция и за Сирия. Аз, ако ми позволите само, искам да добавя нещо. Ние номер 1466 преди бяхме го отворили, за да може да събираме помощи за Украйна. Сега този въпрос е приключен. Всичко до стотинка, което влезе по този 1466, е за Турция и за Сирия. Обяснявам го, защото има запитвания от различни граждани: "Г-н Григоров, ние сме дали SMS, ама то беше за Украйна, дали парите няма да отидат там?“. Не. Ето, съвсем официално казвам: ние сме затворили за конкретния случай Украйна и всичко, което влиза, ще замине за тези две изключително пострадали държави – Турция и Сирия.

Откъде взимате това голямо сърце, акад. Григоров? Откликвате на всички страдания, бедствия, аварии, нещастия, катастрофи. Откъде?

Ами вижте, както българският народ, така и ние, ръководство на БЧК, всички служители, всички доброволци, ние сме наследили от нашите баби и дядовци най-доброто, а именно, както ви казах, да бъдем готови да помагаме, да бъдем съпричастни. И знаете ли, ние стъпихме върху основите, градени именно от нашите предци, и върху тези основи ние успяхме да изградим, винаги съм казвал, една огромна къща на доброто, в която всеки, който има нужда, може да получи подкрепа, топлина, любов и протегната ръка, и надежда в бъдещето. И пак искам да повторя: силата на тази ръка, която ние в момента подаваме, не в момента, по принцип, е силна, защото ние сме заедно, защото сме обединени и защото имаме подкрепата на цялото общество, на всички, които са в страната. Днес се обаждат корпоративни фирми – да не им споменавам имената, "Г-н Григоров, готови сме да дадем 100 000, готови сме да дадем 200 000 – трябва да се помогне“. Какво говори това? Това говори, че вече българският бизнес, той също има хуманна ориентация – да помага, така, че всички заедно да вървим напред. И това е много важно, което бих желал да споделя с вас и с вашата огромна аудитория, защото Радио "Фокус“ е едно от много уважаваните радиа в България: ние сме длъжни това, което сме наследили от нашите баби и дядовци, от нашите роднини, това, което правим в момента, да може да го предадем и на нашите деца, и на нашите внуци, защото ако това го направим, бъдете сигурни, че ще я има България и в бъдеще.

Акад. Григоров, казахте вече, че от бизнеса ви се обаждат и ви предлагат своята помощ, но българинът в момента е в нужда, а впечатляваща е сумата, която сте събрали. Дарява ли бедният българин?

Да, категорично да. Даже ще се върна назад, когато стана в "Аспарухово“. Бяхме отворили една каса долу в коридора, касичка, и гледам една баба – бърка, бърка в портфейла си, и викам: бабо, какво правиш? "Искам да помогна“. Ама, викам, бабо, ама ти нямаш парички. Тя вади стотинки – "Еее, синко, има хора, които и това нямат“. Какво значи това? Това значи възпитание, това значи голямо сърце, това значи любов към хората. И това нещо го има във всички нас. И нека да го запазим.

От БЧК какво друго ще предприемете в посока солидарност към случващото се в Турция след земетресенията?

Днес беше при нас и посланикът на Сирия в България. Там също нещата са много сериозни. В момента изясняваме начина на помощ, как може действително да помогнем и там, защото това, което стана в Турция, същата трагедия е и в Сирия. Така че ние ще се опитаме да помогнем и на двете държави. Така че заедно нека да вървим и да помагаме. Това, което ще продължаваме да правим в конкретния случай, е да събираме хубава, реална помощ, да събираме финансов ресурс, за да можем всичко това да предоставим на хората в нужда. Невероятна необходимост има. Уважаеми слушатели, вие виждате от репортажите по телевизията, вие виждате трагедията на хората. Голи дечица, възрастни хора, бягат голи навън – трябва да помогнем и ще помогнем. И не само ние. Както виждате, целият свят вече се изправи. Нашата централа в Женева също отправи апел за помощ. Ние дадохме и там парички. Европейските държави от различни фондове помагат. Аз мисля, че ще можем да помогнем. Лошото е, че не можем да върнем починалите, но реалната помощ ще стигне до хората.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, и от ефира на Радио "Фокус“ да призовете българите за още по-голяма, още по-силна подкрепа към страдащите в съседна Турция, а и в Сирия. Благодаря ви още веднъж.

Искам да използвам вашия национален ефир да благодаря на всички българи, които действително откликнаха отново, както винаги са го правили, с една голяма благодарност. Да пожелая да бъдат здрави, да бъдат щастливи, да бъдат много обичани, да вярват в доброто и нека Господ да пази България. Дано никога това не се случва тук при нас.

Цоня Събчева