Адвокат Силвия Петкова в интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" по темата за проблемните съседи.

Сега ще си поговорим за проблемните ни съседи с адвоката по гражданско право Силвия Петков. Добър ден.   

Добър ден.   

Много се радвам, че отново сте в нашето студио, за да дадем отговори на някои доста наболели въпроси. В предишното ви гостуване говорим за междусъседските спорове, сега ще продължим темата, защото след последния случай с убийството на психолога Иван Владимиров отново изплуваха много въпроси. Оказа се, че ние, гражданите, подложени на тормоз, не знаем правата си. Можем ли да дадем съвети отново стъпка по стъпка как трябва да постъпим ако сме жертва на агресивен съсед и ако получаваме закани от сорта на: "Ще те убия“, заплаха за живота ни?   

Ще започна оттам, че закана за убийство е престъпление. И то престъпление от общ характер. Това означава, че преследването на това престъпление е от компетентността на прокуратурата. Оттам нататък когато имаме закана за живота, изразена с думи: "Ще те убия“, "Ще те очистя“, "Ще те заровя“, "Ще спреш да дишаш“ и всякакви такива други производни, които по какъвто и да начин намекват, че съответният човек изпраща ясно послание, че иска да прекрати живота на заплашения, тогава е абсолютно необходимо да бъде подаден сигнал до съответно компетентната прокуратура. Това винаги е районната прокуратура по местоживеенето на пострадалия.   

Добре, правим следната възстановка: аз получавам заплаха, къде трябва да отида първо?   

Винаги аз съветвам и моите клиенти директно да подадат сигнал до прокуратурата, не до полицията, а до прокуратурата. Защото прокуратурата има правомощия директно да образува или проверка по реда на Закона за съдебната власт, или направо да образува досъдебно производство, ако прецени, че са налице достатъчно данни, защото самият сигнал до прокуратурата за извършено престъпление представлява законен повод. Във всички случаи, ако да речем заканата за убийство е извършена в град София, вие живеете в София, и съседът ви ви заплашва с убийство, компетентна ще бъде Софийска районна прокуратура. По същия начин, ако живеете в Бургас, в Пловдив, във Варна и т.н., ще бъде компетентна съответно Бургаската, Пловдивската, Варненската районна прокуратура и т.н.   

Добре, трябва ли да имаме свидетели?   

Хубаво е. Хубаво е, защото в противен случай може да се получи постановление за отказ да се образува досъдебно производство с аргумента, че са налице две противоположни твърдения. Защо казвам две противоположни твърдения? Защото вие ще твърдите, че съседът ви се е заканил с убийство, но когато той бъде извикан за даване на сведения при предварителната проверка, той вероятно ще каже, че такова нещо няма. Именно поради тази причина е препоръчително да има поне един свидетел, който би могъл да потвърди, че в действителност тази закана е отправена. Отправянето на самата закана обаче не е достатъчно да бъде образовано досъдебно производство за закана за убийство. Необходимо е тази закана да предизвика основателен страх за изпълнението й, и да не е част от т.нар. "обичайна реч“ на съответния човек. Защото всички знаем, че подобен израз "Ще те убия“ се използва и в обичайната реч, включително и за израз на щастие когато някой ни е направил изненада да речем, в този случай нямаме в Наказателния кодекс закана за убийство. Но има наскоро – наскоро, наскоро, преди седмица ни случи да вземем един казус именно за закана за убийство на съсед, който влезе и на съдебна фаза вече, съдът издаде и забрана на подсъдимия да доближава пострадалите. Там имаме съвсем основателна такава закана, която може да предизвика основателен страх, защото там имаше извършено нападение с брадва срещу имуществото на двамата пострадали, физическо нападение срещу единия от двамата.   

Да, но защо трябва да се стигне дотам, за да ни обърне внимание?   

Причината това е, че самата закана за убийство е доста особено престъпление, и също така защото е трудна за доказване. Т.е. самата прокуратура няма особена възможност да преследва един потенциален престъпен деец само въз основа на твърдение от сигналиста. Това е нормално, защото много често може да се стигне до някаква злоупотреба ако да речем просто не харесваме съответния човек, искаме по някакъв начин да му навредим, да подадем сигнал до прокуратурата и да кажем: "Той ни се закани с убийство“, и прокуратурата да образува досъдебно производство, да го обвини и да отиде пред съд. Именно поради тази причина е необходимо още едно потвърждение така да се каже за това, че заканата действително е отправена, и че е от естество да предизвика основателен страх у пострадалите, че може да бъде изпълнена.   

По принцип винаги агресорът има проблем или с алкохола, или с наркотици, може би има и психическо разстройство. Как ние да докажем, че този човек има психическо разстройство например?   

Това отново е работа на прокуратурата, защото има една процедура, тя върви по реда на Закона за здравето, в рамките на която е възможно един човек, който страда от алкохолизъм, наркомания или психическо разстройство, да бъде въдворен за принудително лечение. Процедурата минава отново през сигнал до прокуратурата. Разбира се, трябва да има добра обосновка, въз основа на която да възникне съмнение у прокурора, че действително има проблем. А съответно той да поиска от Районния съд да назначи съдебно-психиатрична експертиза, да се стигне до психиатричен преглед, и вече психиатърът да прецени първо налице ли е психическо разстройство от някакъв вид, което да е довело и до психотично състояние и второ, психиатърът също трябва да прецени дали това лице е опасно за себе си или за околните. Когато имаме тези две предпоставки едновременно, тогава съдът назначава принудително лечение и съответният човек се въдворява в психиатрично заведение.   

Може би повечето хора се страхуват да подават такива сигнали. Какъв е Вашият съвет към тях?   

Именно това е основният проблем, според мен. Защото първоначалният страх да бъде подаден сигнал заради това какво може да стане евентуално впоследствие, след като човекът излезе от психиатричната клиника или пък от затвора, води всъщност до тези резултати, които видяхме в последните 9 месеца, с убийството на Женския пазар, и сега с второто убийство на психолога Иван Владимиров.   

Много Ви благодаря за този разговор.