Учени разработват метод за охлаждане на най-топлите градове с до 4,5 градуса по Целзий. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Екип от Университета в Кенсингтън в Австралия изследва как чрез намаляване на разходите за енергия и промяна на материалите за изграждане на фасадите и облицовката на сградите температурите в градовете могат да бъдат понижени. В момента в света има 450 градове, в които температурите през летните месеци достигат над 50 градуса заради климатичните промени, плътността на застрояване, замърсяването от трафика и индустрията.

Един от най-горещите градове на планетата е столицата на Саудитска Арабия Рияд. Местна компания разработва специален изолационен материал, наречен "super cool“. Технологията е много обещаваща, макар разработката да е в начален етап, обясни доц. Тодорова.

Покривите на няколко сгради в Рияд вече са облицовани с новия вид изолационен материал. "Топлината се поглъща от фасадата, но не се транслира към вътрешността й. Енергията се неутрализира или се използва за охлаждане. Тук най-вероятно е впрегнато 3D и 4D принтирането, интернет на нещата с умното насочване на енергията спрямо различни показатели, които се събират. Тези процеси вероятно се задвижват от изкуствен интелект“, поясни футурологът.