Средновековните градове притежават особеното очарование на отдавна отминали и останали в съзнанието ни като романтични времена. Затова и пътуването до тях е свързано с много очаквания и емоции.

Както и с разходи, защото повечето запазени средновековни крепости са във Франция, Германия или пък Великобритания. Съвсем близо до България обаче се намира един също добре съхранен от Средновековието град - Мостар.

Разположен в южната част на Босна и Херцоговина, той е най-известен с моста над река Неретва, от който идва и името на града. Стари мост е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и е строен пред XV век.

Друга забележителност в Мостар е джамията "Карагьоз бей". Подобно на Йерусалим обаче, градът приютява няколко религии. Франевачката църква е от времето, когато градът е в рамките на Австро-унгарската империя.

Между 1863 г. и 1873 г. пък е построена катедралната църква "Света троица", а неин създател е известният по онова време български строител Андрей Дамянов. В Стария град пък можем да се любуваме на образци на османската архитектура, пишат Travel Off Path.

Съвсем не на последно място като причина да сложим Мостар в списъка си с желани бъдещи дестинации е местната кухня. Подобно на историята на града, и тя е смесица от турски, средиземноморски и австро-унгарски влияния.

А цените са по-ниски от тези в България - обяд за двама с предястие, основно и десерт излиза около 55 лв., наливната голяма бира е около 3 лв., а бутилка минерална вода - 2 лв.