Ядките макадамия са дървесни ядки, които имат фин, подобен на масло вкус и кремообразна текстура.

Родом от Австралия, дърветата макадамия сега се отглеждат на различни места по света, като Бразилия, Коста Рика, Хавай и Нова Зеландия. Както повечето други ядки, ядките макадамия са богати на хранителни вещества и полезни растителни съединения.

Те също са свързани с няколко предимства, включително подобрено храносмилане, здраве на сърцето, управление на теглото и контрол на кръвната захар.

Макадамията е като голям, тлъстичък лешник със специфичен вкус. Не се харесва от първия път, но свикнеш ли веднъж, много трудно се отказваш.

Също както яйцата, така и ядките, а пък особено макадамията, получиха лош имидж заради високото съдържание на мазнини.

Между 78 до 86 процента от мазнините са мононенаситени.

Те спомагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Поради високото съдържание на мононенаситени мазнини маслото от макадамия бързо се превръща във фаворит сред топ готвачи по света.

Освен това маслото от макадамия има по-висока точка на загряване от зехтина, което означава, че може да се готви при по-високи температури, без да се разгражда и губи вкуса си.

Може би най-добрата причина да ядете макадамия е че помагат на тялото ви да намали холестерола, но и самите те са 100% без холестерол.

100 грама от тези ядки съдържат 718 калории, така не категорично не стават за ядене между другото, докато сте на компютъра.

Но това не означава да ги избягвате, напротив. Но ги слагайте в микс с други ядки, за да се възползвате максимално от хубавите свойства на всички ядки.