Този плод прочиства кръвта от тежки метали и помага за по-добро храносмилане.

"Фокус"
ще ви разкаже за малки оранжеви плодове, които на външен вид приличат на малки доматчета. Тяхното име е физалис. Любопитно е, че плодовете са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. 

Плодът е сладък и сочен, леко кисел и много освежаващ. Според някои хора вкусът му се сравнява с този на малки сладки доматчета и ананас. 100 грама от плода съдържат около 130 калории. Плодовете на физалиса са изключително полезни, защото са богати на каротин, витамин С, витамин А, минерали,  растителни белтъци, желязо, магнезий, калций, фосфор и соли, фруктоза и плодова киселина, както и криптоксантин.

Чаят или отвара от физалис помага за по-добро храносмилане, а също така и за добрата работа на бъбреците. Този плод е полезен и при настинка, както и при болести на гърлото. Използват се и като силен антиоксидант. Плодовете физалис съдържат желязо, което е полезно за силна кръв. От друга страна, физалисът притежава антисептични свойства, затова прочиства кръвта от тежки метали. Подпомага образуването на червени кръвни телца. 

Този плод има много имена - инка бери (родината му е Перу и още инките са го култивирали), домат в обвивка, мексикански домат, еврейска ягода, цариградско грозде, земна череша, златна боровинка (голдън бери).