Изкуственият интелект е по-добър, когато е научен на расови и демографски различия. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Дълбоките фалшификати стават все по-ефективни и неразпознаваеми. Сред последните примери са голите снимки на Тейлър Суифт и видеото на Джо Байдън, който призовава да не се гласува за него на първичните избори.

Екип от учени от Университета в Бъфало, Ню Йорк, обучават софтуерна програма, базирана на изкуствен интелект, на спецификите, които се появяват с възрастта. "Всяка мимика, бръчка, лицева експресия и най-вече демографски, възрастови и расови различия. Захранен с такива данни от стотици хиляди снимки на хора от различни раси и националности, изкуственият интелект може да покаже с точност до 91,5% дали видеото е автентично, или е дълбок фалшификат", обясни доц. Тодорова.

"Вероятно в бъдеще зловредните субекти също ще се ориентират по този признак и ще наваксат в дълбоките фалшификати, но засега това е пробив и начин да се противодейства на фалшивите новини", допълни тя.