На 30 април британският крал Чарлз III ще направи първата си официална публична поява, откакто беше диагностициран с рак. По-рано лекарите заявиха, че са "много окуражени“ от напредъка на лечението му, предава АФП.

Очаква се британският държавен глава и съпругата му - кралица Камила, да посетят болница за лечение на рак, за да се срещнат с медицински специалисти и пациенти.

75-годишният Чарлз преустанови публичните си задължения през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата, пропомня Dnes.bg. Точното естество на рака му не беше оповестено.

Неговата снаха Кейт Мидълтън - принцеса на Уелс Кейт Мидълтън и съпруга на принц Уилям, претърпя коремна операция през януари, а през март заяви, че е подложена на химиотерапия. Отново не бяха оповестени подробности за това какъв вид рак има тя.

Днешното събитие - първото от редица планирани ангажименти, през следващите седмици, има за цел да повиши осведомеността за значението на ранното диагностициране на рака и да подчертае иновативните изследвания.

Кралят е патрон на организациите Cancer Research UK и Macmillan Cancer Support, а кралицата е председател на Maggie's - друга благотворителна организация за подпомагане на болни от рак.

След поставянето на диагнозата Чарлз беше забелязван да присъства на църковни служби и на избрани аудиенции. Той също така е продължил официалните си държавни дела.

Преди дни Бъкингамският дворец заяви, че лекарите са "много окуражени“ от напредъка на лечението му и са "позитивно настроени“ за по-нататъшното му възстановяване.

Лечението му като амбулаторен пациент ще продължи, но графикът му през следващите седмици ще бъде намален и ще зависи от лекарските препоръки.

Един от предстоящите ангажименти е държавното посещение на император Нарухито и императрица Масако през юни.