Изкуственият интелект може да ни помогне да сме по-ефективни в рециклирането. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

САЩ среща големи проблеми с рециклирането. Данните показват, че 76% от материалите, които са рециклируеми, като пластмаса и алуминий, не са правилно разделени още на ниво домакинства, обясни доц. Тодорова.

"Системата за разделно събиране на отпадъците се оказва неефективна. Контейнерите, които се монтират, не указват достатъчно добре инструкциите към хората къде и какви отпадъци да хвърлят", поясни тя.

Компанията EverestLabs изчислява, че всяка друга компания, която се занимава с рециклиране, губи по 1 милион долара годишно заради неефективност. "Те обучават камери, свързани с изкуствен интелект на принципа на компютърното зрение, което разпознава материалите, така, че когато отпадъчните материали отидат в заводите за разделяне и рециклиране, те да се насочват по-правилно и да се отклоняват към различни поточни линии. Т.е. ако проблемът се разреши на ниво домакинства и ако хората бъдат правилно напътствани къде и какво да хвърлят, когато стигне до етапа на преработка, всичко може да бъде много по- прецизно", обясни още Мариана Тодорова.