От грижа за кожата до регулиране на стреса и сърдечно-съдовата система при жените, в тази статия ще разберете какво се случва, когато консумирате mulethi (женско биле) всеки ден.

Жените често пренебрегват своето здраве, за да дадат приоритет на здравето на членовете на семейството си. Но това трябва да се промени, особено след като има много специфични здравословни проблеми, пред които са изправени жените. Сред тях е предменструален синдром или ПМС, заедно с други хормонални проблеми. Според специалиста по хранене Рамита Каур, жените трябва да включват в диетата си "женско биле“ или "мулети“, което е много полезно за здравето. Тя изброи някои диетични ползи от тази чудна съставка:

- Фитоестрогени: Женското биле съдържа съединения, които имитират ефектите на естрогена в тялото, известни като "фитоестрогени“. Тези съединения могат да помогнат за регулиране на хормоналния дисбаланс, особено по време на менструалния цикъл, каза диетологът.

- Противовъзпалителни свойства: Мулети също притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и дискомфорта, свързани с ПМС.

- Намаляване на стреса: Сладкият корен помага за намаляване на стреса и тревожността, които могат да влошат симптомите на ПМС. По-ниските нива на стрес могат косвено да допринесат за хормоналния баланс, смята експертът.

- Регулиране на хормоните: Помага за регулиране на производството на хормони като "кортизол“ и "алдостерон“, като по този начин осигурява хормонален баланс.

За да консумирате мулети или женско биле, можете да вземете малка пръчка и да я добавите към малко вряща вода. След това добавете 5 г небет шекер или каменна захар. Оставете да поври 10 минути. Прецедете го и консумирайте тази напитка на празен стомах всяка сутрин или 30 минути, след като сте обядвали.

"Тази суперхрана помага за облекчаване на менструални болки, балансиране на хормоните, промени в настроението, депресия, безсъние, изпотяване и горещи вълни“, каза експертът.