Ново 20 за шофьорите: Можем да дадем положителен тест за наркотици от лекарства за настинка или капки за нос. 

Всички лекарства се разграждат в черния дроб. Някои лекарства за настинка и грип съдържат опиоиди. При евентуален тест за наркотици ще имате положителен тест за опиоиди 3 дни след приложението, предупреждават лекари. 

И след капки за нос с ефедрин - положителен за амфетамини. Тези лекарства трябва да ви държат далеч от волана. 

Д-р Кристиан Папарау, който е първичен съдебен лекар и правен експерт, обясни пред ProTv: 

"В ситуацията, в която ще направим тест за наркотици през следващите няколко дни, той ще бъде положителен и не говорим за фалшиво положителна реакция, всъщност ще бъде положителен резултат".

Репортерът на най-голямата румънска телевизия поиска уточнение от експерта: "Това означава, че ако взема тази комбинация, ибупрофен-кодеин, за настинка или някаква болка, не трябва да шофьорирам 2-3 дни?"

Д-р Кристиан Папарау отговори: "Не трябва да шофирате, защото лабораторните анализи, включително този тест за наркотици, извършен от пътната полиция, ще бъдат положителни. Какво се случва, ще се счита, че сте под въздействието на вещества и ще бъде образувано наказателно дело".

Докато приключи с кръвната проба lNML и евентуално със съдебно-медицинска експертиза, която ще каже дали сте били под въздействието на психоактивни вещества в движение или не, ще останете без книжка и с криминално досие.

"Има хора, пристрастени към капките за нос" 

Д-р Кристиан Папарау уточни: "Имаме предвид и назалните деконгестанти, които могат да се използват при настинка и грип и могат да бъдат положителни и за друга категория психоактивни вещества, сочат фактите. Когато говорим за назални деконгестанти, тези, които съдържат фенилефедрин, могат да бъдат положителни за амфетамини. Има хора, пристрастени към капки за нос, които вече не ги използват поради остра патология".