В неделния следобед кореспондентът на "Фокус" Екатерина Монева ни отвежда далече от градската среда и политическата суета, за да ни представи една друга страна на човешкото развитие. Ето къде:

Преди около 150 години, за да се учи да чете и пише, прагът на църквата прекрачва едно малко момче, Петър. Той е син на даскала, отец Константин.

Селото е Хатърджа (Николаевка), а храмът "Свети Атанасий“, построен през 1847 година. На втория етаж на църквата има маса с две пейки, дъска с пясък, на който децата да пишат и стари книги прибрани в шкаф. Това е всичко. Днес, изглежда скромно, но за времето си е нещо изключително, защото именно тези две маси и шкаф са първото изцяло Българско училище за Варненска област, даскал е бил младият отец Константин. Той приел работата срещу 500 гроша годишно и осигурена храна.

Храмът, с училището са построени от местния чорбаджия, Атанас Георгиев, чийто житейски път е свързан завинаги с този на отец Константин. Години, по-късно младият духовник се жени за дъщеря му и създават семество.

От тези маси, на втория етаж на църквата, в съвсем скромна обстановка, под погледа на баща и дядо, започва и духовният път на Петър - тяхното трето дете, което животът и пътят ще превърнат в духовника, учителя и философа, известен в цял свят като Беинса Дъно или Петър Дънов.

Самата църква се намира на леснодостъпно място, можете да я откриете на метри от площада на селото. Няма такса за вход. 

А вие посещавали ли сте това място?

Още може да видите в галерията ни.