"Много е важно колко време човекът, който страда от такъв вид страх, инвестира в затвърждаването му, тоест когато страхът започне да бъде коригиран и преодоляван по-скоро след появата му, разбира се успехът би бил по-бърз, в сравнение с това, ако да кажем отглеждаме един вид страх от летене в продължение на години." Това каза авиационният психолог - Десислава Георгиева във връзка със страха от летене в дневния блок "Добро утро,България" на Радио "Фокус".

"Авиационната психология е мултидисциплинарна специалност. В нея се включват много дисциплини като например инженерната психология, трудово организационната, личностната психология. Разбира се всички тези научни дисциплини през призмата на специфичните условия на труд във авиационната система, тъй като знаете, че все пак тя е високо рискова", уточни Георгиева.

Психоложката поясни, че страхът от летене е вторият най- често срещан след страха от говорене пред публика, защото природно хората не са устроени да летят. Спроед нея това прави тази среда особено враждебна и непозната, като естествено това буди страховете ни.

"Страхът от неизвестността е най-силният страх, който съществува в човека", допълни още тя.

Георгиева смята, че има различни степени на страх от летене, като всеки трети пътуващ в самолет, изпитвал различна степен на страх и тревожност. Част от страха от летене можело да бъде свързан и с друг тип страхове, като страх от високо, от затворени пространства и страх да бъдем наблюдавани и оценявани.