Учени са установили, че кафените зърна от сорта "Арабика" датират от 610 000 до 1 млн. години. Те растели в горите на Етиопия. Откритието на практика показва, че кафето предхожда появата на разумния човек - Homo sapiens датира някъде от около преди 300 000 години.

Учените последователно изследвали 39 разновидности на кафето "Арабика", включително проба, запазена от 18 век, за да създадат генома с най-високо качество. Те също успели да открият специфичен регион за геном, който може да бъде основополагащ за размножаване или генетичното инженерство за устойчивост на болести. 

Проучването показва, че през последното хилядолетие популацията на сорта "Арабика" се увеличавала и спадала в зависимост от климатичните промени. Той първоначално е бил култивиран от местните в Етиопия и Йемен. 

"Арабика" има слабо генетично разнообразие заради неразпространението си и малката популация. Видовете, податливи на вредители и болести, могат да се култивират в ограничен брой места, където атмосферните условия са подходящи, а болестите също са ограничени. 

С изследването се отварят възможности за отглеждането на нови сортове кафе, които ще подобрят устойчивостта към болести, климатични промени, а и ще придадат нови качества към напитката. 

Сортът "Арабика" е един от най-продаваните в цял свят. Той се получава при естествената хибридизация между Coffea canephora и Coffea eugenioides. Coffea canephora е по-известен като "Робуста", а неговият геном бе установен през 2014 година. 

"Робустата" основно се намира в разтворимите кафета, докато "Арабиката" е по-високия клас заради по-мекия си вкус. Сортът Робуста може да бъде открит в екваториалните части на Африка - високо в горите на Кеня.