Без сол никое ястие не е толкова вкусно, колкото с нея. Разбира се, трябва да внимаваме с количеството, за да не пресолим манджата - буквално. Но има хора, които добавят подправката в по-големи количества и никой не може да ги откаже от този навик - дори всички научни доказателства колко вреден е той.

Поредното подобно идва от учени от британския National Cancer Institute. Те аналзиират информация за над 500 хиляди души, които не са диагностицирани с рак или проблеми с бъбреците.

И установяват, че тези, които добавят допълнително сол към всяко ястие, което консумират, имат цели 41% по-висок риск от развитие на рак на стомаха в сравнение с тези, които рядко посягат към солницата.

Този вид онкологично заболяване е петото най-разпространено в света. Рискът да бъдем диагностицирани именно с него се увеличава, ако храненето ни е бедно на плодове и зеленчуци, но за сметка на това е богати на солени, пушени и преработени храни, пише People, цитиран от lifestyle.bg.

Ракът на стомаха в повечето случаи се открива в по-напреднала фаза, точно както този на дебелото черво, което прави лечението му по-трудно и продължително. Затова е добре да се вземат правилните мерки за превенция, сред които е и ограничаване на количеството консумирана сол дневно. Разбира се, трудно е да говорим за точни измервания, но лесно можем да изградим навик да не добавяме към всичко допълнително от подправката.