Шилажит е природно вещество, намиращо се главно в Хималаите, образувано в продължение на векове от постепенното разлагане на някои растения под действието на микроорганизми. То е мощно средство, възстановяващо енергийния баланс и потенциално способно да предотврати редица заболявания. Последните изследвания сочат интересно медицинско приложение към контрола на когнитивните разстройства, свързани със стареене и когнитивна стимулация.

Шилажит, известен в северната част на Индия като мумио, е черно-кафяв прах или ексудат от високопланински скали, особено в Хималаите между Индия и Непал, въпреки че е открит и в Русия и Тибет. Доказано е, че ползите за здравето се различават в различните региони, в зависимост от мястото, от което е извлечен.

Шилажит е познат и използван от векове в аюрведичната медицина като расаяна - подмладяващо средство, което насърчава здравето и увеличава физическата сила. В този контекст му се приписват ползи за здравето като увеличаване продължителността на живота, подмладяване и спиране на стареенето. Традиционно шилажит се използва от местното население в Непал и Северна Индия, а децата обикновено го приемат с мляко на закуска. 

Имайки предвид неговия уникален състав като фитокомплекс, много богат на фулвинова киселина, изследователите предполагат, че шилажит се образува чрез разлагане на растителен материал от видове като Euphorbia royleana и Trifolium repens. Това разлагане се случва в продължение на векове и на тази основа шилажит се счита за хилядолетен природен продукт с доказани ползи за здравето. Фулвинова киселина участва в предотвратяването на самоагрегирането на тау в патологични нишки, това представлява интерес при превенция на болестта на Алцхаймер. 

Други обичайни традиционни употреби включват действието му при заболявания на пикочо-половата система, жълтеница, храносмилателни разстройства, увеличен далак, епилепсия, нервни разстройства, хроничен бронхит и анемия. Шилажит също е полезен за лечение на камъни в бъбреците, отоци и хемороиди, като вътрешен антисептик и за намаляване на анорексията.

Освен това в Индия се твърди, че се използва като йогаваха, тоест синергист на други лекарства. Органичните компоненти на шилажит също играят роля в транспортирането на различни минерални вещества в организма.

Предклиничните изследвания на шилажит показват неговите потенциални приложения при определени заболявания и са му приписани различни свойства, включително антиулцерогенни, антиоксидантни, антидиабетни, анксиолитични, антиалергични и имуномодулиращи, пише puls.bg. Шилажит може да се използва и като средство за подобряване на когнитивните функции и паметта, противовъзпалително, аналгетик, противогъбично, невропротективно средство срещу когнитивни разстройства. 

Проучванията показват, че консумацията на шилажит без предварително пречистване може да доведе до рискове от интоксикация, предвид наличието на микотоксини, йони на тежки метали, полимерни хинони (окислители) и свободни радикали. Следователно трябва да се използва пречистен. Експерти твърдят, че ако се приготви и консумира правилно, шилажит е безопасен и има множество терапевтични предимства.