Изкуственият интелект вече предсказва по-добре отхвърляне на сърце при трансплантация. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Американски екип от практикуващи хирурзи начело с индийски учен създава системата CARE, базирана на изкуствен интелект.

Основен проблем при сърдечните трансплантации е по-късната несъвместимост и отхвърляне на присадения орган. Затова с помощта на изкуствен интелект учени създават база данни за успешните и неуспешни трансплантации и правят предварителен анализ чрез биопсия от сърцето, за да може с по-голяма точност да се предскаже дали ще има съвместимост между пациента и трансплантираното сърце, обясни доц. Тодорова. Това значително увеличава шанса за живот на пациента.

"Изкуственият интелект анализира много данни, свързани с формата на сърцето, структурата на тъканите. Микроструктурите са много различни и те се оказват определящи за съвместимостта. Изкуственият интелект анализира тези малки проби, а преди да бъде извършена трансплантацията ще анализира и организма. На базата на множеството натрупани данни, ще може да се прогнозира с много по-голяма точност дали трансплантацията ще има успех, или не“, обясни доц. Тодорова.