Изкуственият интелект подобрява генетичната ножица за редактиране CRISPR-Cas. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Езиковите и генеративните модели са обучавани на протеинов езиков модел, т.е. на самото ДНК. "Вместо да се използват думи, се използват протеини, пептиди и всичко останало от ДНК. Нашият геном е проследен, секвениран, тази информация е дигитализирана и на нея е обучен изкуствения интелект, чиято задаче е да премахне вредния ген Х, и да се види какво ще се случи с другите. Това е един вид симулация и изкуственият интелект предлага как да се действа. Идеята е да се проследят тези протеинови или геномни последователности, защото нашата ДНК е под формата на верига в определена последователност", обясни доц. Тодорова.  

Изкуственият интелект трябва да покаже как да се използва генетичната ножица така, че да влияе единствено върху повредения ген и да ограничи тоталното влияние на CRISPR-Cas, допълни футурологът.

За момента това е симулативно. "На експериментално равнище изкуственият интелект е дал много прецизно предписание как да действа тази генетична ножица", каза още Мариана Тодорова.