Изкуственият интелект може да ни каже защо губим на бридж. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

"Тук новината не е толкова, че изкуственият интелект е успял да победи 8 бридж шампиона, а това, че става въпрос за нова архитектура на изкуствения интелект, която се оказва много ефективна и много близка до нашия мозък. Езиковите модели са невронни мрежи, които с дълбоко, подпомогнато, машинно обучение правят всичко, което ни демонстрират. Но те действат като черна кутия, т.е. ние не знаем, като ни дадат решението, като напишат научно-фантастичен разказ или създадат изображение, как са го направили", обясни доц. Тодорова.

Френски стартъп, който реализира продукта NukkAI, комбинира два подхода при разработването на изкуствения интелект – невронна мрежа в съчетание със символичния изкуствен интелект. Вторият е разработван още през 50-те години на миналия век и базиран на правила, които изкуственият интелект следва много точно.

"Дълги години при символичният изкуствен интелект нямаше пробив, той беше тромав, неефективен, но сега, когато се съчетава с невронни мрежи, програмистите могат да проследят как той взима решенията, защото е базиран на правила. Каквото и да даде като резултат, учените могат да видят как е стигнал до това решение, как той  "мисли", как анализира и какви стъпки прави. Той не е "черна кутия", посочи футурологът.

Създателите му доказват това чрез играта бридж, показвайки как той се обосновава защо ние губим. "Играта на бридж е много удобна, защото това е игра с десетки хиляди комбинации от карти. Изкуственият интелект много добре изчислява, като го прави и комплексно, т.е. ако играчите са няколко, той успява, изчислявайки по теория на вероятностите кои карти са при отделните играчи, да каже и нашите грешки, защо сме извадили дадена карта, а не друга", поясни Мариана Тодорова.

"На пръв поглед сензацията е, че той ни казва защо грешим при бридж, но научната стойност зад това е много по-голяма. Всъщност пробивът тук е, че може би с подобна архитектура би имало ценностното подравняване, това, че той е разбираем за нас, ще се случи и ще можем да го контролираме. Това е добро начало да създадем изкуствен интелект като нас, който разбираме", допълни тя.