Шведската миньорска компания LKAB твърди, че е открила най-големите залежи в Европа на редки земни оксиди. Това откритие може да намали зависимостта на целия континент от Китай за доставки на тези есенциални оксиди, съобщават от CNN.

Редките земни оксиди играят ключова роля в производството на чиста енергия и след това в създаването на електрически автомобили и електроники за ежедневието. Според американския геоложки институт към момента пазарът е силно доминиран от Китай, който държи 60% от глобалното производство.

 В официалното становище на LKAB се казва, че са открити над един милион тона от оксидите в областта Кируна, която се намира в най-северните части на страната.

"Това са добри новини, не само за LKAB, за региона и шведския народ, но и за цяла Европа и за климата“, каза управителят на компанията Ян Мостром.

В момента в Европа няма мини, в които да се добиват редки оксиди, което поставя целия континент в зависимост от вноса на този суровина. Според докладите на Европейската комисия Европейският съюз внася 98% от тези минерали от Китай.

Търсенето става все по-силно заради процесите на електрификация и в даден момент ще има недостиг на тези елементи.

Спроед LKAB зависимостта на Европа от Китай за вноса на този тип суровина прави уязвима цялата индустрия на "Старият континент“.

Шведският министър на енергетиката, бизнеса и индустрията Еба Буш заяви, че Европа ще прекати своята зависимост от Русия и Китай за природни ресурси, когато започнат работните процеси в мините. Тя също каза, че Европа трябва да укрепи своите вътрешни индустрилани вериги, за да се даде истинска възможност за електрификация на отделните страни.

LKAB ще чака разрешение да започне минната дейност по-късно тази година. Според тях най-рано след 10-15 години мината ще започне да добива суровина, която да бъде предлагана на пазара.

В обстановката на постоянни иновации в технологичната индустрия, Китай и САЩ са в непрестанна надпревара за световното лидерство.

САЩ, които дълги години разчиташе на китайските доставки на тези суровини, се стреми да подсили вътрешната си верига и да се превърне в доминиращия глобален играч. През 2021 година администрацията на Байдън се насочи към редките земни минерали, наред с всички други приоритети на вътрешна верига за доставки, за да намали уязвимостта на тези индустрии от геополитическата обстановка.