Съществуването на технологията на "Джеймс Уеб" ни показва, че не разбираме и не схващаме добре Вселената. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Учени от Калифорния доказват това по два начина. Те изследват малките колебания в космическия микровълнов фон и изследват цефеиди – новопоявяващи се звезди, които стават по-ярки и пулсират по-бавно, когато умират. "Учените изследват космическото разстояние според жизнения цикъл на тези звезди. Преди няколко години "Хъбъл" е дал отклонения и е показал, че скоростта на разширение на нашата Вселена е различна. Обичайно тя е 74 км/сек., но гледано от други места, от други позиции, се наблюдават вариации. Тогава учените са сметнали, че това най-вероятно е грешка на изчисленията и са го пренебрегнали. С появата на "Джеймс Уеб", който е в пъти по-съвършен и мощен, те са повторили експеримента и той го е препотвърдил", обясни доц. Тодорова.

Учените наричат това "научна криза", защото не могат да си обяснят как и защо се случва това. "Те казват, че това откритие ще преобърне изцяло фундаментите на науката. Има някакво изкривяване на пространствено-времевия континуум и Теорията за относителността на Айнщайн ще придобият друго тълкувания и значение. Това е началото, то ще преобърне първо космологията, астрофизиката, а след това вероятно и самата физика", коментира футурологът.