Директорът на NVIDIA смята, че хуманоидните роботи ще станат по-масови и от автомобилите. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Според директора на NVIDIA Дженсън Хуанг до 15 години почти всяко семейство ще притежава някаква форма на хуманоиден робот, който ще помага в домакинските, тежките, повторяемите, рутинните и скучните дейности. Той дори определя и цена на един такъв робот – между 10 и 20 хиляди евро.

"Хуанг произвежда тази новина, за да маркетизира и представи робота на NVIDIA на пазара, като косвено удря и по имиджа и коментарите на Илън Мъск. Той прави препратка към Optimus на Tesla и подчертава много дебело, че 25-30 хиляди долара е висока цена. Предимството им за разпространение е, че техния хуманоиден робот Project GR00T ще бъде много по-евтин. Ще бъде следвана стратегията за колите – ще изведат на преден план всички сравнителни възможни предимства, които този хуманоиден робот ще им даде, и в кои дейности ще ги отмени", обясни доц. Тодорова.

"Това е нещо, с което трябва да свикнем като с "новото нормално". Те са длъжни да говорят повече, за да изградим такава нагласа и да сме склонни до няколко години да правим подобна инвестиция", коментира футурологът.