Сам Алтман предложи нов вариант на безусловния базов доход – всеки да получава част от изчислителната мощ на ChatGPT 7. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Част от печалбата, която всеки от нас заплаща, за да ползва продукта ChatGPT 7, ще бъде разпределяна обратно като базов доход. "Това е изключително сложна концепция. Сам Алтман неслучайно не разкрива детайли, тъй като тя все още не е изкристализирала", коментира доц. Тодорова.

Тя припомни, че Илън Мъск също говори за такъв безусловен базов доход. През 2016 г. той организира голяма международна конференция, посветена на това. "Всички технологични гурута и оптимисти прегърнаха тази идея, защото те много добре знаят какви продукти създават и какво предстои. През миналата седмица Кристалина Георгиева заяви, че изкуственият интелект ще "отнесе" пазара на труда като цунами – това вече е мнение с институционализиран характер", посочи Мариана Тодорова.